Υπόθεση Novartis: Ακαταδίωκτο για τους μάρτυρες

21 Φεβρουαρίου 2018, 14:14 | Φοροδιαφυγή - Διαφθορά

Υπόθεση Novartis: Ακαταδίωκτο για τους μάρτυρες

Της Ιωάννας Μάνδρου.

Διεργασίες μέσα στη Δικαιοσύνη που σχετίζονται με τους χειρισμούς των αρμοδίων δικαστικών αρχών σε ό,τι αφορά τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων, οι οποίοι αποτελούν τον πυλώνα της δικογραφίας που έχει φθάσει στη Βουλή με καταγγελίες για χρηματισμό δέκα πολιτικών, πυροδοτούν νέο κύκλο επικρίσεων και αντιπαραθέσεων ενόψει και της σημερινής συζήτησης στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου.

Η ανακοίνωση, αργά χθες το απόγευμα από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δημήτρη Παπαγεωργίου, που εποπτεύει τους εισαγγελείς Διαφθοράς, ότι οι τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες εισήλθαν σε αυξημένο καθεστώς προστασίας στις 9 Φεβρουαρίου, με τη δική του έγκριση, μετά την αποστολή της δικογραφίας στη Βουλή, προκάλεσε μπαράζ επικρίσεων και από αναφερόμενους στο εισαγγελικό έγγραφο πολιτικούς, με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να βάλλει ευθέως κατά της νομιμότητας της εν λόγω ενέργειας και να κάνει λόγο, άλλη μία φορά, για κατάλυση του κράτους δικαίου.

Ο κ. Παπαγεωργίου επιβεβαίωσε χθες ότι οι τρεις μάρτυρες εισήλθαν σε καθεστώς αυξημένης προστασίας, ως μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος, τέσσερις ημέρες μετά την ολοκλήρωση της δικογραφίας για τους πολιτικούς και την αποστολή της στη Βουλή. Ηδη το θέμα σχετικά με το καθεστώς προστασίας των τριών μαρτύρων είχε τεθεί τόσο από τον πρώην υπουργό και βουλευτή της Ν.Δ. Χαράλαμπο Αθανασίου όσο και από τον Ευάγγελο Βενιζέλο, που είχε αποστείλει και σχετική επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής ζητώντας να συμπεριληφθεί στη δικογραφία το έγγραφο έγκρισης του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου για τη θέση των εν λόγω μαρτύρων σε καθεστώς αυξημένης προστασίας.

Η χθεσινή ανακοίνωση του κ. Παπαγεωργίου έχει μεγάλη σημασία και τεράστιο ενδιαφέρον. Οπως δήλωναν δικαστικές πηγές, οι συγκεκριμένοι μάρτυρες, οι οποίοι βάλλονται για καταθέσεις ατεκμηρίωτες και αστήρικτες για πολλά από τα καταγγελλόμενα πολιτικά πρόσωπα, με το καθεστώς της αυξημένης προστασίας (ως μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος) μπορεί να αποφύγουν ποινικές διαδικασίες εις βάρος τους και η Δικαιοσύνη να τους εξασφαλίσει το ακαταδίωκτο, εξέλιξη εξαιρετικά κρίσιμη, ενόψει του γεγονότος ότι τόσο ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς όσο και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αλλά και άλλοι πολιτικοί, έχουν υποβάλει μηνύσεις εναντίον τους ζητώντας την ποινική τους δίωξη.

Το ακαταδίωκτο των τριών μαρτύρων μπορεί να αποφασίσει τις επόμενες ημέρες ο κ. Παπαγεωργίου, ενώ ήδη από χθες ο Ευάγγελος Βενιζέλος με ανακοίνωσή του αμφισβητεί ευθέως τη νομιμότητα της δικαστικής ενέργειας. Δικαστικές πηγές ανέφεραν στην «Κ» ότι η συγκεκριμένη ενέργεια είναι νόμιμη διότι η Δικαιοσύνη συνεχίζει την έρευνα για την υπόθεση και πέραν των πολιτικών.

Και ενώ πλέον βάλλονται και οι χειρισμοί των δικαστικών αρχών από τους εμπλεκόμενους πολιτικούς, ήδη εντός της Δικαιοσύνης ξεκίνησε η συζήτηση και οι διεργασίες για την επόμενη μέρα, όταν η δικογραφία για τους πολιτικούς μετά την προανακριτική επιτροπή θα φθάσει στη Δικαιοσύνη. Η πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου δημόσια εξέφρασε την άποψη ότι η έρευνα πρέπει να αφεθεί στα χέρια των ανακριτών και εισαγγελέων Διαφθοράς, ενώ άλλοι δικαστικοί πιστεύουν ότι λόγω μείζονος σπουδαιότητας η υπόθεση πρέπει να ανατεθεί σε εφέτη ανακριτή.

Μήνυση Βενιζέλου κατά «Σαράφη»

Μήνυση κατά του προστατευόμενου μάρτυρα με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης», αλλά και των αυτουργών και συνεργών του στην τέλεση των αδικημάτων της ψευδορκίας και της βαριάς συκοφαντικής δυσφήμησης εις βάρος του, κατέθεσε ο βουλευτής και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο κ. Βενιζέλος, πέρα από την ποινική δίωξη και τιμωρία, ζητεί να αρθεί το καθεστώς ανωνυμίας του μάρτυρα, «προκειμένου να καταστεί εφικτός ο έλεγχος της αξιοπιστίας του, της σχέσης του με τη Novartis, της οικονομικής του κατάστασης και εν γένει των κινήτρων και των σκοπών του».

Στο κείμενο της μήνυσης σημειώνεται πως η αναφορά από τον μάρτυρα «Μάξιμο Σαράφη» σε φυλλάδιο της Novartis τον Μάιο του 2012, στο οποίο φέρεται να αναγράφεται το όνομα του κ. Βενιζέλου ως υπουργού Οικονομικών (με ένδειξη χορήγησης 20.000 ευρώ για προωθητικές ενέργειες της εταιρείας) είναι πλήρως ανυπόστατη, καθώς ο Ευ. Βενιζέλος είχε αποχωρήσει από το ΥΠΟΙΚ από τις 21/3/2012. «Οι φαρμακευτικές εταιρείες, μεταξύ αυτών βεβαίως και η Novartis, εάν είχαν έναν πολιτικό που θεωρούσαν εχθρικό, αυτός ήμουν εγώ, καθώς με το “κούρεμα” του δημοσίου χρέους (PSI) που οργάνωσα ως υπουργός Οικονομικών, από τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου ονομαστικής αξίας 4 δισ. 860 εκατ. που είχαν λάβει περικόπηκαν (“κουρεύτηκαν”) ποσά συνολικού ύψους 2 δισ. 250 εκατ. ευρώ», τονίζει στη μήνυσή του ο κ. Βενιζέλος.

Ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημειώνει επίσης πως «ποτέ στη δημόσια διαδρομή μου δεν συνάντησα ούτε τυχαία τον κ. Φρουζή ή άλλο εκπρόσωπο της εταιρείας», ενώ υπογραμμίζει πως η αναφορά από τον προστατευόμενο μάρτυρα περί του προέδρου του ΕΟΦ Δ. Λιντζέρη ως «ταμία μου στον χώρο της Υγείας» έχει προέλθει αποκλειστικά «εξ ακοής» από τον καταγγελλόμενο από αυτόν κ. Φρουζή. «Στα έγγραφα των αμερικανικών αρχών που περιλαμβάνονται στη δικογραφία δεν αναφέρεται καν το δικό μου όνομα, ούτε του κ. Λιντζέρη», σημειώνεται στη μήνυση.

Ο κ. Βενιζέλος υπογραμμίζει πως «τα αποσπάσματα της κατάθεσης του ανώνυμου και άρα μειωμένης αποδεικτικής αξίας μάρτυρα, ένα αναφερόμενο σε δήθεν γεγονός αυταποδείκτως ψευδές και ένα αναφερόμενο σε ψευδογεγονός, εκλήφθηκαν από τους εισαγγελείς ως λεχθέντα με μαρτυρική βεβαιότητα που οδήγησε στη διαβίβαση της κατάθεσης του μάρτυρα στη Βουλή».

Ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημειώνει ακόμα πως ο πρωθυπουργός, υπουργοί και φιλικά προς την κυβέρνηση ΜΜΕ προαναγγέλλουν σχεδόν ένα χρόνο πριν τις κατηγορίες, επιδεικνύοντας «προφητική γνώση της μετέπειτα δικογραφίας και ωμή αντιποίηση εισαγγελικών αρμοδιοτήτων».

Αβραμόπουλος: «Σκευωρία κάποιων σε σκοτεινά δωμάτια»

Της Αριστοτελίας Πελώνη.

Αιχμές για «σκευωρία», για την οποία «κάποιοι σε κάποια σκοτεινά δωμάτια πήραν την απόφαση και το έκαναν χρησιμοποιώντας ως όχημα τους μάρτυρες με τις κουκούλες», αφήνει ο Δημήτρης Αβραμόπουλος στη συνέντευξή του στις «Ιστορίες» του ΣΚΑΪ, προκαλώντας να ερευνηθεί εις βάθος οτιδήποτε αφορά τον ίδιο αλλά και τους συνεργάτες του: «Ας τους ψάξουν, ας τους ερευνήσουν. Και αν κάτι βρεθεί, στο εκτελεστικό απόσπασμα».

«Πρόκειται για μια σκευωρία, η οποία στήθηκε από κάποιους κύκλους με συγκεκριμένους σκοπούς και θα καταρρεύσει», επισημαίνει, ενώ ερωτηθείς αν έχει μιλήσει με τον πρωθυπουργό μετά τη διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή, απαντά ότι δεν χρειάστηκε να μιλήσει και ότι αν το κάνει, δεν θα είναι για την υπόθεση. Διαμηνύει, ωστόσο, ότι «θα μιλήσει η Δικαιοσύνη, μέχρι τα καθάρματα που έστησαν την ιστορία, να βρεθούν στο εδώλιο».

Σε σχέση με τις παραγγελίες εμβολίων κατά της γρίπης επαναλαμβάνει ότι ο Κώστας Καραμανλής είχε πλήρη γνώση: «Ο κ. Καραμανλής είναι ένας υπεύθυνος πολιτικός. Υπήρξε ένας πολύ καλός πρωθυπουργός και ήταν ενήμερος για όλα τα θέματά του. Και ειδικότερα γι’ αυτά τα ζητήματα είχε δώσει και συγκεκριμένες οδηγίες. Γι’ αυτό και συγκάλεσε τις κυβερνητικές επιτροπές όπου συζητήθηκαν και ελήφθησαν οι αποφάσεις», σημειώνει.

Απαντώντας στις αιτιάσεις για το υψηλό κόστος του μοριακού ελέγχου του αίματος και στην αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης στη διάρκεια της θητείας του στο υπ. Υγείας, σημειώνει ότι δική του αποστολή ήταν να παρέχονται υπηρεσίες Υγείας στους Ελληνες πολίτες και επισημαίνει ότι «οι δαπάνες αυξάνονται κατά καιρούς, ανάλογα με τα ζητήματα, με τα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει ο ευρύτερος χώρος της Υγείας». Πάντως, ο κ. Αβραμόπουλος παίρνει αποστάσεις από τη θέση της Ν.Δ. περί «πολωνοποίησης» της Ελλάδας, σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα έχει ένα από τα πιο σύγχρονα Συντάγματα της Ευρώπης, είναι μία Δημοκρατία που λειτουργεί με τις δυσκολίες της, με τα προβλήματά της, με τα ελαττώματά της. Και πρέπει αυτή τη Δημοκρατία να την προστατεύσουμε».

«Οι θεσμικές μου σχέσεις με την ελληνική κυβέρνηση δεν θα επηρεαστούν, όπως δεν επηρεάζεται καθόλου και ο θεσμικός μου ρόλος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αυτό είναι μια καθαρά εσωτερική υπόθεση που έχει πάρει τον δρόμο της», απαντά στο ερώτημα αν θα επηρεαστεί η θητεία του στις Βρυξέλλες, ενώ διαμηνύει: «Δεν ανήκω αυτή τη στιγμή με τον θεσμικό μου ρόλο ως επιτρόπου στη χώρα, ανήκω στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και συνεχίζω απρόσκοπτα τα καθήκοντά μου». «Ο κ. Αβραμόπουλος είναι εδώ, απασχολημένος και συνεχίζει τη δουλειά του», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν κ. Μ. Σχοινάς.


Πηγή: kathimerini.gr

24