Βελτίωση της Ελλάδας κατά 10 θέσεις στον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς

23 Φεβρουαρίου 2018, 09:52 | Φοροδιαφυγή - Διαφθορά

Βελτίωση της Ελλάδας κατά 10 θέσεις στον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς

Την βελτίωση της Ελλάδας κατά 10 θέσεις στον «Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς» για το 2017 σε σύγκριση με το 2016 γνωστοποίησε η εκπρόσωπος του ελληνικού τμήματος της οργάνωσης, Άννα Δαμάσκου.

«Ήμασταν (η Ελλάδα) στην 69η το 2016 και είμαστε στην 59η θέση για το 2017. Τις ανακοινώσεις για τον «Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς» δεν τον περιμένουν μόνο οι κυβερνήσεις και οι διεθνείς οργανώσεις, αλλά και οι επιχειρήσεις» τόνισε η επικεφαλής της «Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάς», Άννα Δαμάσκου.

Η Α. Δαμάσκου επεσήμανε ότι η άνοδος της χώρας μας στην παγκόσμια κατάταξη μέσα σε ένα χρόνο «σίγουρα αποτυπώνει τις προσπάθειες των αρμόδιων κρατικών φορέων του ιδιωτικού τομέα και της κοινωνίας των πολιτών», τόνισε, ωστόσο, ότι η χώρα μας «είναι χαμηλά, ακόμη, στην κατάταξη σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη» και πρόσθεσε: «Θέλουμε να ανήκουμε στην Ευρώπη, αλλά πρέπει να ανήκουμε και στους καλύτερους της Ευρώπης».

Η ανακοίνωση των θέσεων των χωρών στην παγκόσμια κατάταξη, για τον «Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς», όπως τον μετρά η «Διεθνής Διαφάνεια», έγινε ταυτοχρόνως, διεθνώς, την ίδια ώρα (19.00 ώρα Ελλάδος) από τα τμήματα της οργάνωσης σε όλο τον κόσμο.

Σε ότι αφορά το «Εθνικό Σύστημα Ακεραιότητας» για τη χώρα μας, το οποίο με βάση τους κυρίαρχους ελληνικούς θεσμούς, που μετρά η «Διεθνής Διαφάνεια Ελλάς», η Α. Δαμάσκου υποστήριξε συμπερασματικά, ότι «η οικονομική κρίση στην Ελλάδα είναι απότοκος σπατάλης κακοδιαχείρισης και δομικών στρεβλώσεων δεκαετιών» και ότι μεταξύ άλλων «απειλεί τα ανθρώπινα δικαιώματα», καθώς «υποφέρουν οι οικονομικά πιο αδύναμοι», ενώ «η ανεξαρτησία και ακεραιότητα της δικαιοσύνης στη χώρα επηρεάζεται, όχι σε υποθέσεις ρουτίνας, που αποτελούν την πλειοψηφία του έργου της, αλλά όταν τα διακυβευόμενα συμφέροντα είναι σημαντικά». Πρόσθεσε, ότι η χώρα χρειάζεται σαφήνεια(απλοποίηση κωδικοποίηση) και σταθερότητα δικαίου, αντιμετώπιση οργανωτικών ελλείψεων (κτηματολόγιο ρυθμιστικοί χάρτες) και σύμπραξη ρυθμιστικών αρχών, αλλά και ενίσχυση της ασφάλειας, του κράτους δικαίου και τη μείωση των δικαστικών διαφορών.

Πηγή: thepressproject.gr

24