Το “Χ&Α” στη δεύτερη περίοδο της ζωής του

07 Ιουνίου 2018, 05:50 | Παλαιότερα άρθρα του Χ&Α

Το “Χ&Α” στη δεύτερη περίοδο της ζωής του

Πολλά άλλαξαν από τότε, το Δεκέμβριο του 1990, που κυκλοφορήσαμε το πρώτο τεύχος του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ. Η χρηματιστηριακή αγορά είναι πλέον αγνώριστη. Η πληροφόρηση, που τότε έβγαινε με το σταγονόμετρο, σήμερα είναι άπλετη και μεταδίδεται με αστραπιαία ταχύτητα. Οι επενδυτές, που τότε συγκεντρώνονταν στην αίθουσα του παραδοσιακού κτιρίου του Χρηματιστηρίου -στη Σοφοκλέους 10- για να παρακολουθήσουν τη συνεδρίαση, σήμερα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν δεκάδες αγορές ταυτόχρονα, από τη συσκευή της παλάμης τους και να κάνουν πράξεις σε όλο το κόσμο, σε κάθε είδους χρηματοοικονομικό προϊόν, με ελάχιστο κόστος.

Άλλαξε και η ίδια η αγορά. Οργανώθηκε, εκσυγχρονίστηκε, αποϋλοποιήθηκε, μεγάλωσε σε μέγεθος. Όλα άλλαξαν. Άλλαξαν όμως στην επιφάνεια. Στο βάθος των αγορών και των ανθρώπων -ας μην ξεχνάμε ότι οι αγορές είναι οι άνθρωποί τους και οι πράξεις τους- τίποτα δεν έχει αλλάξει και δε θα αλλάξει ποτέ. Οι άνθρωποι εξακολουθούν να παρακινούνται από τα συναισθήματά τους. Και στις αγορές, πάντα θα κινούνται με βάση την απληστία και το φόβο.

Εδώ προσδιορίζεται και η αποστολή του περιοδικού μας. Αντίθετα απ' ότι συνέβαινε στο παρελθόν, σήμερα ο αναγνώστης του “Χ&Α”, δεν “αγοράζει” πλέον την πληροφορία. Αγοράζει την αξιολόγηση της πληροφορίας. Αγοράζει την αξιολόγηση των ανθρώπων που πρωταγωνιστούν στην αγορά. Ο αναγνώστης του περιοδικού, “αγοράζει” εμπειρία. Την εμπειρία των δεκαετιών της ενεργής παρουσίας στο χώρο που έχουν πλέον στην πλάτη τους ο εκδότης και οι συνεργάτες του περιοδικού και την εμπειρία που αποκτήθηκε από την, επί χρόνια, ενασχόληση με την ιστορία του ελληνικού χρηματιστηριακού χώρου. Τελικά -και πιο σημαντικά απ' όλα- ο αναγνώστης του περιοδικού “αγοράζει” εκπαίδευση. Εκπαίδευση που στοχεύει στην κατανόηση της λογικής που διέπει το χώρο και στην προσέγγιση των χρηματιστηριακών επενδύσεων με βάση έναν συντηρητικό και ασφαλή τρόπο.

Αυτό θα είναι το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινείται το ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ και στη δεύτερη περίοδο της ζωής του. Και εκτιμώ ότι, σ' αυτή τη νέα περίοδο, οι αναγνώστες του είναι περισσότερο ωφελημένοι. Όχι τόσο επειδή η αγορά εισέρχεται και αυτή σε μία νέα περίοδο με χαρακτηριστικό τα μικρά περιθώρια πιθανών ζημιών, αλλά επειδή τα όσα θα γράφονται σ' αυτό, θα φιλτράρονται μέσα από μία άλλη οπτική, πιο πλούσιες εμπειρίες και πιο “ώριμες” προσδοκίες, ενώ παράλληλα θα διατηρείται η ίδια εντιμότητα και ηθική που χαρακτήρισε το περιοδικό στην πρώτη δεκαπενταετία του βίου του.

Ας ευχηθούμε, η επανέκδοση του περιοδικού να είναι σημαδιακή. Και καθώς στο Χρηματιστήριο οι επενδυτές αισθάνονται και προεξοφλούν τα “επερχόμενα”, ας ευχηθούμε η επανέκδοση του ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ να προεξοφλεί την είσοδο της χρηματιστηριακής μας αγοράς σε μία νέα, ασφαλή και κερδοφόρα φάση.

Γιάννης Σιάτρας
Εκδότης

(Χ&Α - τεύχος 199 - σελ. 3)