Γιάνσεν-ESM: Oύτε ένα ευρώ φορολογούμενων δεν πήγε στην Ελλάδα

09 Αυγούστου 2018, 11:59 | Η κρίση του χρέους

Γιάνσεν-ESM: Oύτε ένα ευρώ φορολογούμενων δεν πήγε στην Ελλάδα

Την αισιοδοξία του ότι μετά από οκτώ χρόνια κρίσης, η Ελλάδα βγαίνει από το πρόγραμμα πιο δυνατή εκφράζει σε συνέντευξή του στο ολλανδικό ραδιόφωνο NOS Radio 1 News, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και γενικός γραμμάτεας του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κάλιν 'Ανεφ Γιάνσεν. 

«Οι Έλληνες έπρεπε να κάνουν πολλά γι' αυτά τα δάνεια. Μειώθηκαν οι συντάξεις τους, οι μισθοί έπεσαν κατά 20%-30%, ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων συρρικνώθηκε κατά ένα τέταρτο», σημείωσε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι μετά τη «δύσκολη περίοδο, τα πράγματα θα πάνε καλά ξανά». «Το είδαμε με την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Κύπρο και την Ισπανία. Και θα το δούμε και με την Ελλάδα», υπογράμμισε.

Ο γενικός γραμμάτεας του ESM, ο οποίος εξηγεί ότι εναπλάκη από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας των ευρωπαϊκών ταμείων διάσωσης, το 2010, διαβεβαίωσε, απαντώτας σε σχετική ερώτηση, ότι «ούτε ένα ευρώ από τους φορολογούμενους πήγε στην Ελλάδα από το EFSF και τον ESM».

«Έχουμε εκταμιεύσει περισσότερα από 200 δισ. ευρώ στην Ελλάδα. Αλλά αυτά τα χρήματα δεν προέρχονται από ολλανδούς ή γερμανούς φορολογούμενους. Τα έχουμε αποκτήσει από επενδυτές σε όλο τον κόσμο, από την Ασία, την Αφρική, αλλά και από την Ευρώπη. Έχουμε περισσότερους από 1.500 επενδυτές. Επενδύουν τα χρήματα αυτά με τον ΕSM, ο οποίος τα μεταφέρει στη συνέχεια σε χώρες που δυσκολεύονται κατά τη διάρκεια της κρίσης. Είναι λοιπόν αλήθεια ότι ούτε ένα ευρώ φορολογούμενων δεν πήγε στην Ελλάδα», απάντησε.

Πηγή: tovima.gr

26