Η ένταση που ρίχνει το Γενικό Δείκτη κάτω από τις 600 μονάδες

21 Νοεμβρίου 2018, 14:13 | Απόλυτο Σύστημα

Η ένταση που ρίχνει το Γενικό Δείκτη κάτω από τις 600 μονάδες

Είχαμε πιστέψει ότι δε θα ξαναβλέπαμε το Γενικό Δείκτη με πρόσημο “5”. Και, για ένα διάστημα, είχε φανεί ότι έτσι θα ήταν τελικά. Όμως, η πορεία των πραγμάτων δείχνει ότι, δε μπορέσαμε να αποφύγουμε αυτό το εφιαλτικό σενάριο.

Ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε χθες στις 593 μονάδες, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο των δύο τελευταίων ετών (στις 16/11/2016 είχε κλείσει στις 592,26 μονάδες). Όμως, υπάρχει και η άλλη -η ιστορική- θεώρηση. Ο Γενικός Δείκτης, βρέθηκε -για πρώτη φορά- στα επίπεδα αυτά το Φεβρουάριο του 1990, επί Κυβερνήσεως Ζολώτα και ξαναβρέθηκε για ελάχιστες μέρες – και για τελευταία φορά σε εκείνη την ιστορική φάση της αγοράς- σε εκείνη την περιοχή, στην πτώση του Νοεμβρίου του 1992, επί κυβερνήσεως του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Και βέβαια, στο χθεσινό δείκτη των 593 μονάδων, συμπεριλαμβάνεται και ο πληθωρισμός των 26 αυτών ετών.

Όταν, τον Οκτώβριο του 2009, ξεκίνησε η κρίση της ελληνικής οικονομίας, ο Γενικός Δείκτης βρισκόταν στις 2.892 μονάδες (20/10/2009). Μετά από μία αδιάκοπη υποχώρηση, στην προεκλογική φάση του 2012, υποχώρησε κάτω από τις 600 μονάδες (14/5/2012). Λίγο αργότερα, στις 5/6/2012, ο ΓΔ υποχώρησε και κάτω από τις 500 μονάδες. Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Σαμαρά, ο Γενικός Δείκτης υπήρξε ανοδικός και ανέβηκε έως και τις 1.370 μονάδες (18/3/2018).

Η επόμενη φορά που ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε κάτω από τις 600 μονάδες ήταν στις 24/8/2015, επί Κυβερνήσεως Τσίπρα, όταν η χώρα διαπραγματευόταν τους όρους του 3ου Μνημονίου. Κατά το μεγαλύτερο μέρος του 2016, ο ΓΔ κυμάνθηκε ανάμεσα στις 550 και τις 650 μονάδες. Ξέφυγε από το επίπεδο αυτό, το Νοέμβριο του 2016, όταν άρχισε να διαφαίνεται μία καλύτερη προοπτική για την οικονομία.

Τα ιστορικά αυτά στοιχεία της αγοράς, μας δείχνουν ότι το επίπεδο τιμών κάτω από τις 600 μονάδες είναι σπάνιο, έχει σημειωθεί λίγες φορές και πάντα σημειώνεται σε φάσης πολιτικής και οικονομικής έντασης.

Ποιά είναι η ένταση σήμερα; Η κυρίως ένταση, ή καλύτερα, η γενικότερη ένταση στις διεθνείς αγορές προκαλείται από τις ανησυχίες για επιβράδυνση της διεθνούς οικονομίας, αλλά και την όξυνση στις σχέσεις μεταξύ Ιταλίας και Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τα ζητήματα αυτά, δημιουργούν ένα γενικότερα αρνητικό διεθνές περιβάλλον που επηρεάζει και τη δική μας αγορά. Από την πλευρά της, η δική μας αγορά, έχει τα γνωστά προβλήματα των καθυστερήσεων που παρατηρούνται στην ανάπτυξη της οικονομίας, συν το κυρίαρχο πρόβλημα των τραπεζών, το οποίο, αυτή την περίοδο, είναι ο καταλήτης για τη διαμόρφωση κλίματος στην ελληνική αγορά.

Τί μπορεί να αλλάξει; Το μόνο που μπορεί να αλλάξει άμεσα στο τραπεζικό ζήτημα, είναι η απόφαση για τον τρόπο που θα λυθεί το συγκεκριμένο πρόβλημα των κόκκινων δανείων. Ουδείς γνωρίζει τί είδους σχέδιο τελικά θα προκριθεί για την επιδιωκόμενη λύση. Ήδη, αύριο, 22/11/2018, η Τράπεζα της Ελλάδος καταθέτει τη δική της πρόταση, η οποία προφανώς έχει την “ευλογία” της ΕΚΤ. Παράλληλα, στο τραπέζι βρίσκονται και άλλες προτάσεις (δείτε άρθρο). Αυτό που θα πρέπει να μείνει σε μας είναι ότι, σύντομα, στο άμεσο μέλλον, θα ληφθεί απόφαση, επειδή διαφορετικά δε μπορεί να λειτουργήσει η οικονομία. Και αυτό είναι που τελικά ενδιαφέρει και την αγορά. Η σκέψη αυτή, σε συνδυασμό με το “θόρυβο” που έγινε στα ΜΜΕ κατά το τελευταίο διάστημα σχετικά με την πτώση του Χρηματιστηρίου, αλλά και τα ιστορικά στοιχεία που παραθέσαμε πιο πάνω, μας δημιουργούν την εντύπωση ότι, ενδεχομένως, η αγορά θα εισέλθει σχετικά σύντομα σε κατάσταση ηρεμίας ή και επιστροφής σε ανώτερα επίπεδα.

 

Ήδη, κατά τη σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε πάνω από τις 600 μονάδες (+1.65%, 603 μονάδες στις 2:00 μμ, με χαμηλό τζίρο 12,5 εκατομμύρια), με τον Τραπεζικό Δείκτη (ΔΤΡ), να κερδίζει 2,5% και να βρίσκεται στις 419,50 μονάδες.