ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΖΟΠΟΥΛΟΣ: Επενδυτές χωρίς σύνορα - Εκπαιδευτικό χαρτοφυλάκιο διεθνών αγορών

15 Ιανουαρίου 2019, 14:18 | Χ&Α - 202

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΖΟΠΟΥΛΟΣ: Επενδυτές χωρίς σύνορα - Εκπαιδευτικό χαρτοφυλάκιο διεθνών αγορών

Το φθινόπωρο του 2014, ο Βασίλης Παζόπουλος, σε συνεργασία με τη EuroCapital, εξέδωσε το βιβλίο “ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ – Πώς να επενδύσετε με ασφάλεια στις αναπτυγμένες αγορές” (δείτε εδώ). Ήταν το πρώτο βιβλίο που κυκλοφορούσε στην Ελλάδα, στην ελληνική γλώσσα, με θέμα τις διεθνείς επενδύσεις. Κυκλοφόρησε σε σωστό χρόνο και είχε μία αξιοσημείωτη επιτυχία.

Πριν από λίγο καιρό, εν όψει της επανέκδοσης του περιοδικού “Χ&Α”, ζητήσαμε από τον κ. Παζόπουλο να συνεργαστεί και αυτός με το περιοδικό και το “eurocapital.gr”, στη λειτουργία ενός υποθετικού εκπαιδευτικού χαρτοφυλακίου, το οποίο θα επενδύει αποκλειστικά στις διεθνείς αγορές. Χαιρόμαστε που ο κ. Παζόπουλος δέχθηκε την πρότασή μας.

Το Χαρτοφυλάκιο του κ. Παζόπουλου έλαβε τον τίτλο του βιβλίου του και ονομάστηκε “Επενδυτές Χωρίς Σύνορα” και η λειτουργία του ξεκίνησε στις 23/11/2018. Οι κανόνες της λειτουργίας του είναι απλοί: 1) Το χαρτοφυλάκιο θα επενδύει αποκλειστικά στις διεθνείς αγορές - προς το παρόν, σύμφωνα και με τον μέχρι σήμερα τρόπο της λειτουργίας του κου Παζόπουλου, επενδύει σε μετοχές του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, αλλά αυτό στο μέλλον μπορεί να αλλάξει. 2) Το Χαρτοφυλάκιο δε θα μπορεί να επενδύει σε τίτλους παραγώγων - αυτό γίνεται επειδή θέλουμε να διατηρήσουμε το χαρτοφυλάκιο χωρίς σημαντικό ρίσκο και χωρίς πολυπλοκότητες. 3) Το Χαρτοφυλάκιο θα μπορεί να επενδύει σε τίτλους Exchange Traded Funds (ETFs). 4) Στις πράξεις που θα γίνονται, δε θα λογίζονται προμήθειες (οι οποίες άλλωστε στις ΗΠΑ είναι εξαιρετικά χαμηλές -υπολογίζονται με βάση τον αριθμό των μετοχών και όχι την αξία τους). Όμως, θα υπολογίζονται οι φόροι στην είσπραξη των μερισμάτων. 5) Κάθε πράξη θα προαναγγέλεται και θα καταχωρείται στις σελίδες του κου Παζόπουλου στο “eurocapital.gr” - λόγω της διαφοράς ώρας, αναγκαστικά οι πράξεις θα καταχωρούνται την επόμενη το πρωί και, σε κάθε περίπτωση, πριν από το άνοιγμα της επόμενης συνεδρίασης. Σταδιακά, θα βρούμε τρόπο για να βελτιώσουμε και αυτή τη διαδικασία. 6) Κάθε πράξη θα αιτιολογείται. 7) Το χαρτοφυλάκιο θα δημοσιεύεται στις σελίδες του “eurocapital.gr”.

Τα επιχειρήματα υπέρ των επενδύσεων στις διεθνείς αγορές, είναι απλά και λογικά: Εφ’ όσον κάποιος αντιλαμβάνεται τη σημασία και την αξία των χρηματιστηριακών επενδύσεων και επιθυμεί να ασχοληθεί με αυτές, γιατί να μην το κάνει στη μεγαλύτερη αγορά του κόσμου, αντί να “ταλαιπωρείται” με την αγορά μίας χώρας όπως η Ελλάδα; Σήμερα, η τεχνολογία του δίνει την ευκαιρία να το κάνει, τόσο σε επίπεδο ενημέρωσης, όσο και παρακολούθησης και εκτέλεσης. Άλλωστε, η χρηματιστηριακή αγορά των ΗΠΑ δεν είναι μόνον η μεγαλύτερη, αλλά είναι η πλέον διαφανής και αυστηρή σε κανόνες λειτουργίας. Σ’ αυτή την αγορά κατευθύνεται το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων του πλανήτη, αυτή η αγορά εκφράζει τις παγκόσμιες εξελίξεις, σ’ αυτή πρωτοεμφανίζεται και απ’ αυτή χρηματοδοτείται η τεχνολογία και σ’ αυτή διαπραγματεύονται οι μεγαλύτερες και οι πλέον ασφαλείς εταιρίες του κόσμου.

Στα θέματα των επενδυτικών επιλογών, η φιλοσοφία που ακολουθεί είναι επίσης απλή: Ο κ. Παζόπουλος προτιμά τις ασφαλείς μετοχές. Μετοχές των μεγάλων -συνήθως πολυεθνικών- εταιριών, οι οποίες όχι απλά έχουν ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη, αλλά και μακροχρόνια παράδοση διαπραγμάτευσης στα χρηματιστήρια. Όπως ο ίδιος αναφέρει, “για ποιό λόγο να πάρει κάποιος το ρίσκο να επενδύσει σε μία “εξωτική” εταιρία -απ’ αυτές που κάθε τόσο βλέπουμε να “διαφημίζονται” σε διάφορα sites- με μεγάλες διακυμάνσεις, όταν μπορεί να κατέχει μετοχές μεγάλων και δοκιμασμένων εταιριών, τις οποίες όλοι γνωρίζουμε και τα προϊόντα των οποίων αγοράζουμε ακόμη και εδώ, στην Ελλάδα”; Συγκεκριμένα δείχνει μεγαλύτερη προτίμηση σε μετοχές που δίνουν υψηλή μερισματική απόδοση - κυρίως σ’ αυτές που δίνουν μέρισμα, σταθερά αυξανόμενο, επί μία μεγάλη σειρά ετών - και στις εταιρείες του τεχνολογικού κλάδου γιατι τις ευνοεί η εποχή. Γνωρίζουμε ότι η τεχνολογία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με αυξανόμενους ρυθμούς. Για αυτό ένα κομμάτι του χαρτοφυλακίου είναι σταθερά προσανατολισμένο προς το σίγουρο στοίχημα της τεχνολογικής εξέλιξης.

Μέσα από την παρακολούθηση του εκπαιδευτικού χαρτοφυλακίου των διεθνών αγορών, ο επενδυτής θα έχει την ευκαιρία να εξοικειωθεί με τη διαπραγμάτευση των μετοχών στις μεγάλες διεθνείς αγορές, να μάθει να παρακολουθεί τις εξελίξεις σε μία εταιρία και να αποκτήσει μία πιο σύγχρονη επενδυτική οπτική, που θα βασίζεται σε μία συντηρητική, υγιή επενδυτική φιλοσοφία, η οποία είναι κερδοφόρα επί δεκαετίες.

Αυτή, η υγιής επενδυτική φιλοσοφία που εκφράζει ο Βασίλης Παζόπουλος, ήταν ο λόγος που συνεργαστήκαμε μαζί του, τόσο στην έκδοση του βιβλίου του, όσο και στη λειτουργία του εκπαιδευτικού χαρτοφυλακίου.

Ο κ. Βασίλης Παζόπουλος, είναι οικονομολόγος, κατέχει πιστοποίηση τύπου Β1 από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και συνεργάζεται με διάφορα οικονομικά ΜΜΕ στο σχολιασμό του χώρου των διεθνών επενδύσεων. Δεν δραστηριοποιείται στην επαγγελματική παροχή επενδυτικών συμβουλών ή στη διαχείριση χαρτοφυλακίων. Ο ρόλος του υποθετικού χαρτοφυλακίου “Επενδυτές Χωρίς Σύνορα” είναι καθαρά εκπαιδευτικός.

Οι επενδυτικές σελίδες του κ. Παζόπουλου θα είναι συνδρομητικές, σύμφωνα με τους όρους των επενδυτικών σελίδων του “eurocapital.gr”.

Δείτε το υποθετικό εκπαιδευτικό χαρτοφυλάκιο “Επενδυτές Χωρίς Σύνορα”: (Σύνθεση, πράξεις, μερίσματα, στοιχεία αποτίμησης,  διάγραμμα σύγκρισης - δείτε τα στοιχεία αυτά στα “φύλλα εργασίας” (sheets) του αρχείου που εμφανίζεται.

Δείτε τις σελίδες των σχολίων: Σχολιασμός

 

 

Περιεχόμενα