ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ: Τεχνικό χαρτοφυλάκιο Απόδοση 383%!

15 Ιανουαρίου 2019, 14:25 | Χ&Α - 202

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ: Τεχνικό χαρτοφυλάκιο Απόδοση 383%!

Το φθινόπωρο του 2002, ο Δημήτρης Δημόπουλος (οικονομολόγος και συγγραφέας πολλών βιβλίων Τεχνικής Ανάλυσης) και η EuroCapital, υλοποίησαν μία πρωτότυπη ιδέα: τη δημόσια λειτουργία ενός εκπαιδευτικού χαρτοφυλακίου, το οποίο θα στηρίζονταν στη μεθοδολογία της Τεχνικής Ανάλυσης, οι πράξεις του οποίου θα τεκμηριώνονταν και θα εμφανίζονταν δημόσια, στις σελίδες του eurocapital.gr (εκείνη την περίοδο λειτουργούσε στη διεύθυνση athenstock.com).

Εκείνο το φθινόπωρο, ήταν μία δύσκολη εποχή για το Χρηματιστήριο της Αθήνας, αλλά και τις διεθνείς αγορές γενικότερα, λόγω της διεθνούς ύφεσης, αλλά και των εχθροπραξιών μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράκ.

Στις 16 Σεπτεμβρίου 2002, το Χαρτοφυλάκιο - το “τεχνικό χαρτοφυλάκιο” όπως επικράτησε να ονομάζεται- ξεκίνησε τη λειτουργία του. Και από τότε, κάθε μέρα στις 4:00 μμ και στη συνέχεια στις 6:00 μμ, ο Δημήτρης Δημόπουλος δημοσιεύει σταθερά το σχόλιό του. Στο καθημερινό του σχόλιο, ο κ. Δημόπουλος αναλύει την πορεία της αγοράς μέσα από την οπτική και τη μεθοδολογία της Τεχνικής Ανάλυσης και σχολιάζει την πορεία των δεικτών και της ομάδας των μετοχών που παρακολουθεί. Και πραγματοποιεί αγορές και πωλήσεις (τις οποίες προαναγγέλλει πριν πραγματοποιηθούν) σε ένα εικονικό μεν, πλην όμως πολύ σημαντικό, εκπαιδευτικό χαρτοφυλάκιο. Οι πράξεις γίνονται ξεκάθαρα, με υπολογισμό προμηθειών και φόρων και δεν έχουν αμφισβητηθεί ποτέ από κάποιον, επειδή ακριβώς προαναγγέλονται έγκαιρα.

Τα καθημερινά σχόλια (δείτε εδώ) του Δημήτρη Δημόπουλου, μπορούν να τα διαβάσουν άμεσα οι συνδρομητές των σελίδων του. Τα σχόλια αυτά “ανοίγουν” και προς τους μη συνδρομητές, 15 μέρες μετά την αρχική δημοσίευσή τους.

Η αποτίμηση του τεχνικού χαρτοφυλακίου είναι “ανοιχτή” προς όλους (δείτε εδώ), όπως επίσης και το ποσοστό του χαρτοφυλακίου που είναι, κάθε στιγμή, εντός και εκτός της χρηματιστηριακής αγοράς.

Σήμερα, για μία ακόμη χρονιά, ήρθε η στιγμή του απολογισμού. Ο Δημήτρης Δημόπουλος σχολιάζει:

“Μικρά κέρδη  ύψους 2.005 ευρώ αποκόμισε κατά το έτος 2018 το πρότυπο εκπαιδευτικό Τεχνικό Χαρτοφυλάκιο που επί ποσοστιαίας βάσης ανήλθαν σε +1,40%  έναντι των μεγάλων ζημιών -23,60% του Γενικού Δείκτη που σημαίνει νίκη-υπεραπόδοση 25% έναντι της αγοράς.

Κριτική επί των αποτελεσμάτων: Μείναμε ευχαριστημένοι από τις αποδόσεις 2018 του Τεχνικού Χαρτοφυλακίου αφού αποφύγαμε τις μεγάλες ζημιές της Ελληνικής κεφαλαιαγοράς και επιπλέον είχαμε και μικρό κέρδος.

Η νίκη μας κατά του Γενικού Δείκτη οφείλεται σε δύο  λόγους: Πρώτον, στο τασικό σύστημα του “στροφέα” που ακολουθήσαμε (αγορές στην ανοδική διάσπαση του Υψηλού Κλεισίματος 20 ημερών του ΓΔ και πωλήσεις των αγορασθέντων στην καθοδική διάσπαση του Χαμηλού Κλεισίματος 20 ημερών ή του Εκθετικού Κινητού Μέσου 30 ημερών του ιδίου ΓΔ) το οποίο σύστημα μας διατήρησε έξω από την αγορά σχεδόν καθ’ όλο το διάστημα του 2018 και, δεύτερον, στην επιλογή μετοχών με “καλά” θεμελιακά στοιχεία (ΜΥΤΙΛ, ΑΡΑΙΓ, ΕΛΠΕ, ΦΡΛΚ, ΕΧΑΕ, ΒΙΟ, ΣΑΡ, ΛΑΜΔΑ, ΤΕΝΕΡΓ κλπ) που σημείωσαν μικρότερες ετήσιες ζημιές από όσες σημείωσε ο ΓΔ.

Το σύστημα του στροφέα που ακολουθήσαμε κατά το 2018 υπέπεσε σε δυο whipsaws (βραχύβιες αποτυχημένες ανοδικές αντιδράσεις Α και Β, στο γράφημα του ΓΔ) αποστερώντας μας μερικές μονάδες θετικής απόδοσης”.

Και για το έτος 2019, ο Δημήτρης Δημόπουλος προβλέπει:
“Η Τεχνική Ανάλυση δεν μπορεί να κάνει πρόβλεψη. Οι αγορές συμπεριφέρονται με απρόβλεπτο τρόπο και το μόνο που μπορούμε να κάνουμε εμείς είναι να εντοπίζουμε την τάση και να την ακολουθούμε. Αυτή τη στιγμή, αρχές 2019,  η μεσομακροχρόνια τάση είναι καθαρά καθοδική και δεν ξέρουμε αν αυτή θα συνεχισθεί.

Πιθανολογούμε το εξής υποκειμενικό σενάριο για το 2019:  Η καθοδική τάση του ΓΔ και των ξένων χρηματιστηρίων πιθανόν να συνεχισθεί κατά το πρώτο δίμηνο του 2019 και στην συνέχεια πιθανόν να ακολουθήσει ανάκαμψη ή ασταθής πλευρική τάση (δεν ξέρουμε ποιο από τα δύο). Από την άλλη μεριά όμως, οι εκλογές του 2019, όποτε γίνουν, πιθανόν να κερδηθούν από πιο φιλικό προς το χρηματιστήριο κόμμα σε σχέση με το κόμμα που κυβερνά σήμερα, οπότε λογικά θα περιμένουμε ανοδικές επιδράσεις.

Ατενίζουμε λοιπόν το 2019 με συγκρατημένη αισιοδοξία.

Η απόδοση του “Τεχνικού Χαρτοφυλακίου”

Από τα 17 χρόνια λειτουργίας του, το “Τεχνικό Χαρτοφυλάκιο” νίκησε το Γενικό Δείκτη κατά τα 14. Όμως, αυτή είναι μόνον η “στατιστική” οπτική. Στην πραγματική, την “οικονομική” οπτική, η εικόνα είναι πολύ καλύτερη. Κατά το διάστημα από 16/9/2002 έως και 31/12/2018, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε από τις 1940,72 μονάδες, στις 613,30, δηλαδή υπέστη απώλειες -68,40%. Κατά το ίδιο διάστημα, το “Τεχνικό Χαρτοφυλάκιο”, από τα 30.000 ευρώ (αρχικό ποσό), έφθασε στα 144.987 ευρώ. Δηλαδή, πέτυχε απόδοση 383,0!

Δείτε το σχετικό πίνακα:

 

 

Είναι πραγματικές οι αποδόσεις αυτές; Και βέβαια είναι! Άλλωστε, σχηματίστηκαν μέρα με τη μέρα, με πράξεις που είχαν προαναγγελθεί πριν πραγματοποιηθούν, τις οποίες παρακολουθούσαν εκατοντάδες συνδρομητές των σελίδων. Όμως, το ζήτημα δεν είναι αυτό. Η πετυχημένη λειτουργία του “τεχνικού χαρτοφυλακίου” και των σελίδων του Δημήτρη Δημόπουλου, πρέπει να δείξει ότι, δεν είναι τόσο η φύση της χρηματιστηριακής περιόδου (ανοδική ή πτωτική) που είναι υπεύθυνη για τα κέρδη ή τις ζημιές ενός επενδυτή, αλλά η μεθοδική παρακολούθηση των οικονομικών και χρηματιστηριακών εξελίξεων και κυρίως η πειθαρχημένη υιοθέτηση μίας στρατηγικής στις συναλλαγές και γενικότερα στην ενασχόλησή του με τις χρηματιστηριακές επενδύσεις. Και βέβαια, η έννοια της στρατηγικής και της πειθαρχίας, δεν έχει εφαρμογή μόνον στο Χρηματιστήριο, αλλά σε ό,τι κάνουμε στη ζωή μας.

Δείτε άλλα στατιστικά και διαγράμματα από την εξέλιξη του Χαρτοφυλακίου του Δημήτρη Δημόπουλου. (Δείτε εδώ)

Δείτε τα βιβλία Τεχνικής Ανάλυσης του Δημήτρη Δημόπουλου.


Ο κ. Δημήτρης Δημόπουλος, μαζί με τους κ.κ. Γιάννη Σιάτρα και Βασίλη Παζόπουλο, θα είναι από τους ομιλητές της εκδήλωσης με θέμα: “Κρίση; Ποιά κρίση; Η κρίση τελείωσε!” που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2019, ώρα 12-2 μμ, στην αίθουσα “Πέλλα” του ξενοδοχείου Caravel, στα πλαίσια της χρηματοοικονομικής έκθεσης “Money Show 2019”.
Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ


 

Περιεχόμενα