Ειδήσεις της αγοράς

15 Ιανουαρίου 2019, 12:38 | Χ&Α - 202

Σχόλια για την αγορά και τις εταιρίες


Για επιστροφή του πολιτικού κινδύνου στην Ελλάδα μιλούν οι ξένοι αναλυτές που παρακολουθούν τη χώρα μας, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στο πολιτικό μέτωπο. Επισημαίνουν πως μία κυβέρνηση μειοψηφίας μπορεί να θέσει σε σημαντικό κίνδυνο την οικονομία, καθυστερώντας τις κρίσιμες –και συμφωνημένες με τους δανειστές– μεταρρυθμίσεις, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις, καθώς και την πληρωμή των κερδών των κεντρικών τραπεζών (SMPs και ANFAs) που αναμένεται τον Μάρτιο. Οι οίκοι αξιολόγησης, χτυπούν μάλιστα «καμπανάκι» για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η πολιτική αστάθεια στην οικονομική ανάπτυξη, όπως και στην επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, ενώ οι οικονομολόγοι “καλωσορίζουν” την πιθανότητα πρόωρων εκλογών, καθώς αυτό θα μειώσει τον κίνδυνο το 2019 να αποτελέσει ένα ακόμη «χαμένο έτος» για την Ελλάδα.

***

Το Χρηματιστήριο, αγαπά μεν την ιδεολογία της “συντηρητικής” αντιπολίτευσης και προσδοκά, όταν θα γίνει κυβέρνηση, να κάνει όσα έλεγε ως αντιπολίτευση. Παράλληλα όμως, αρέσκεται στην ήρεμη και ήσυχη μεταρρυθμιστική δράση της “αριστερής” κυβέρνησης, και εύχεται, εάν κάποτε γίνει αντιπολίτευση, να σκέφτεται όπως σκεφτόταν ως κυβέρνηση… Παράλληλα, επιζητά μία σύντομη, ήρεμη και χωρίς παροχολογία προεκλογική περίοδο.Και μέχρι τις εκλογές, τα σενάρια θα δίνουν και θα παίρνουν. Ήδη, κυκλοφορούν τα πρώτα (εδώ).

***

Η οικονομία της Γερμανίας αναπτύχθηκε για ένατη συνεχή χρονιά αλλά η ανάπτυξη έχει χάσει τη δυναμική της. Το γερμανικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,5% το 2018 – ο χαμηλότερος ρυθμός της πενταετίας - συγκριτικά με 2,2% το 2017. Σύμφωνα με το γερμανικό υπουργειο Οικονομίας, οιι λόγοι για επιβράδυνση της ανάπτυξης περιλαμβάνουν την ασθενέστερη παγκόσμια οικονομία, τα προβλήματα με τις πωλήσεις στην κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας λόγω των νέων προτύπων για τη ρύπανση καθώς και έκτακτους παράγοντες όπως η έξαρση της γρίπης.

***

Στην Ιntrakat οδεύει με απόφαση του υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη και το τρίτο τμήμα του τεμαχισμένου οδικού έργου Πάτρα - Πύργος, απόφαση η οποία εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε νέο γύρο δικαστικών προσφυγών.

***

Νέες σημαντικά χαμηλότερες τιμές στόχους για τις τρεις συστημικές τράπεζες που παρακολουθεί (Alpha Bank, Εθνική, Πειραιώς) βάζει η Deutsche Bank σε ανάλυσή της που ακολουθεί τις εκτιμήσεις για τα μεγέθη των τραπεζών. O οίκος μειώνει τις τιμές στόχους αλλά διατηρεί τις συστάσεις: ETE - “αγορά” και τιμή στόχος 1,4 ευρώ έναντι 2,7 ευρώ. ΑΛΦΑ: “αγορά” και τιμή στόχος 1,5 ευρώ έναντι 2 ευρώ. ΠΕΙΡ: “διακράτηση” και τιμή στόχος 0,7 ευρώ έναντι 2,16 ευρώ.

***

Τη χειρότερη χρονιά από την κορύφωση της κρίσης στην ευρωζώνη είχαν, κατά το 2018, οι μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών, με απώλειες ύψους 25%, οι οποίες αποτιμώνται σε περίπου 340 δισ. ευρώ και έχει κάνει όλες τις μεγάλες τράπεζες στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη να τελούν υπό διαπραγμάτευση χαμηλότερα από τη λογιστική τους αξία. Ενδεικτικά ο δείκτης P/BV (τιμή προς λογιστική αξία) διαμορφώνεται στο 0,6% έναντι 1,1% των κορυφαίων έξι αμερικανικών τραπεζών και 1% του Δείκτη MSCI Αναδυόμενων Ασιατικών Τραπεζών.

***

Η συμμετοχή των ξένων επενδυτών στην κεφαλαιοποίηση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου στο τέλος Δεκεμβρίου-συνυπολογίζοντας την συμμετοχή του ΤΧΣ- ανήλθε στο 63,3% παρουσιάζοντας μείωση της τάξεως του 0,9% συγκριτικά με το ποσοστό 63,8% που είχε διαμορφωθεί στο τέλος Νοεμβρίου 2018, σύμφωνα με ανακοίνωση του Χρηματιστηρίου.

***

Σε συμμάχους των τραπεζών, στην προσπάθειά τους να διαθέσουν ακίνητα εισοδήματος, που έχουν συσσωρεύσει στα χαρτοφυλάκιά τους από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, εξελίσσονται οι ΑΕΕΑΠ, όπως επίσης και ορισμένα private equity funds, τα οποία έχουν κάνει ήδη από πέρσι την εμφάνισή τους στην αγορά ακινήτων. Κατά το 2018, οι εισηγμένες και μη εισηγμένες ΑΕΕΑΠ υπολογίζεται ότι επένδυσαν συνολικά κεφάλαια άνω των 500 εκατ. ευρώ για την αγορά ακινήτων εντός κι εκτός Ελλάδας. Η συντριπτική πλειονότητα των κεφαλαίων αυτών προήλθαν από τραπεζική χρηματοδότηση, είτε μέσω ανοικτών πιστωτικών γραμμών, είτε μέσω ομολογιακών δανείων  (εδώ).

***

Το δ’ τρίμηνο του 2018, συνεχίζοντας την τάση που είχε διαφανεί στο γ’ τρίμηνο, ο Όμιλος Τιτάν παρουσίασε βελτίωση επιδόσεων σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017, ως προς τον κύκλο εργασιών, τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) και τα καθαρά κέρδη. Η βελτιωμένη κερδοφορία προήλθε κυρίως από τις ΗΠΑ και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, αγορές με αυξανόμενα έσοδα, ενώ οι υπόλοιπες αγορές δεν παρουσίασαν ουσιαστική μεταβολή.

***

Στις επιχειρήσεις ελληνικών ή μεικτών συμφερόντων αντιστοιχεί το 10,7% των συνολικών κερδών των πενήντα πιο κερδοφόρων εταιρειών (64,9 από 608,8 εκατ. ευρώ) της FYROM. Στην υψηλότερη θέση μεταξύ των επιχειρήσεων ελληνικών και μεικτών συμφερόντων κατατάσσεται η τσιμεντοβιομηχανία ‘USJE' του ομίλου TITAN (9η θέση στη γενική κατάταξη με καθαρά κέρδη 17,8 εκατ. ευρώ), ενώ ακολουθούν οι εταιρείες Pivara Skopje (αναψυκτικά - ποτά), AKTOR (κατασκευαστική), Mermeren Kombinat (εξόρυξη μαρμάρου), Veropoulos (αλυσίδα υπεραγορών) και ΟΚΤΑ (πετρελαιοειδή).

***

Σε αύξηση κεφαλαίου θα προχωρήσει, εντός του 2019, η Trastor ΑΕΕΑΠ, προκειμένου να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που υπάρχουν στην αγορά ακινήτων. Συνολικά στη διετία 2017-18 εκτιμάται ότι επενδύθηκαν σε ακίνητα περισσότερα από 50 εκατ. ευρώ. Στις 30/6/2018, οι επενδύσεις σε ακίνητα ανερχόταν σε 96,3 εκατ. ευρώ και στο τέλος της περσινής χρονιάς ξεπέρασαν τα 100 εκατ. ευρώ. Τα ταμειακά διαθέσιμα της εταιρείας στις 30/6 ανερχόταν σε 2,7 εκατ. ευρώ και οι δανειακές υποχρεώσεις της στα 18,84 εκατ. ευρώ.

***

Μερίδιο χαμηλότερο του 0,5% έχουν 18 ελληνικές ΑΧΕ και ΑΕΠΕΥ, γεγονός που αν δεν υπονομεύει άμεσα τη βιωσιμότητα, εν τούτοις, δεν επιτρέπει την ανάπτυξή τους (εδώ).

***

Την επιστροφή της στην εγχώρια αγορά τζόγου, μετά τη λήξη της πολύχρονης συνεργασίας με τον ΟΠΑΠ, ετοιμάζει η Intralot, η οποία βρίσκεται πολύ κοντά σε συμφωνία με τον όμιλο ΟΤΕ για την κοινή είσοδο στο διαδικτυακό κλάδο τυχερών παιγνίων και στοιχημάτων. Oι δύο όμιλοι αναμένεται να φτιάξουν κοινό σχήμα το οποίο θα διεκδικήσει μερίδιο στον ταχύτατα αναπτυσσόμενο εγχώριο κλάδο των online στοιχημάτων και παιγνίων, ενόψει της κατάθεσης σχετικού νομοσχεδίου που θα ρυθμίζει την αγορά.

***

Η Μυτιληναίος ανακοίνωσε την υπογραφή σύμβασης για την κατασκευή του Εμπορευματικού Κέντρου Θριασίου, αρχικού συμβατικού ποσού 109 εκατ. ευρώ. Το έργο αφορά στην μελέτη και κατασκευή του πρώτου Logistics Park στην Ελλάδα, που περιλαμβάνει την ανάπτυξη αποθηκών καθώς και υποστηρικτικών κτηρίων συνολικής επιφάνειας 235.000 τ.μ. εντός οικοπέδου επιφάνειας 588 στρεμμάτων, ιδιοκτησίας ΓΑΙΑΟΣΕ.

 

***

Το χαμηλό ενδιαφέρον συμμετοχής στη γενική συνέλευση των ομολογιούχων της Folli Follie Group, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 9/1/2018 χωρίς την απαιτούμενη απαρτία, δίνει τον τόνο μιας μάλλον αδιάφορης διαδικασίας, που δεν προιοιωνίζεται λύση για την προβληματική εισηγμένη.

***

Συμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, το Νοέμβριο του 2018, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης της οικονομίας διαμορφώθηκε σε -1,8% από -1,9% τον προηγούμενο μήνα και η μηνιαία καθαρή ροή ήταν θετική κατά 17 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 322 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής του συνόλου των καταθέσεων διαμορφώθηκε σε 6,4% από 8,0% τον προηγούμενο μήνα και η μηνιαία καθαρή ροή ήταν αρνητική κατά 240 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 399 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο του 2018.Παράλληλα, το ταξιδιωτικό ισοζύγιο τον Οκτώβριο του 2018 εμφάνισε πλεόνασμα 1.248 εκατ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 1.028 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2017.

***

Από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αναφέρεται ότι, μέχρι την προσεχή άνοιξη εκτιμάται ότι θα έχουν τεθεί σε τροχιά εκκίνησης των εργασιών έργα συνολικής αξίας άνω των 900 εκατ. ευρώ, τα οποία θα αυξήσουν το ανεκτέλεστο υπόλοιπο σε περίπου 2 δισ. ευρώ, από 1,2 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος του εννεαμήνου του 2018.

***

Σε 1,48 δισ. ευρώ ανήλθαν οι κοινοτικές εισροές που δήλωσε η Ελλάδα το 2018, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία για τα κονδύλια του ΕΣΠΑ που κοινοποιήθηκαν στις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, η συνολική απορρόφηση ανεβαίνει στο 25% χωρίς την προκαταβολή και στο 32%, διατηρώντας τη χώρα στις κορυφαίες θέσεις μεταξύ των κρατών–μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σύμφωνα με το Υπουργείο, ο στόχος για το 2018 έχει καλυφθεί.

***

Συνέργειες οι οποίες θα ξεπεράσουν τα 45 εκατ. ευρώ και μάλιστα άμεσα, αναμένει η διοίκηση του ομίλου Ελλάκτωρ από τη συγχώνευση με την ΕΛΤΕΧ “Ανεμος”.

***

Σε επίπεδα άνω των 100.000 οχημάτων επανήλθαν για πρώτη φορά από το 2010 οι πωλήσεις των καινούργιων επιβατικών αυτοκινήτων το 2018 (+11,7% σε σχέση με το 2017). Η επίδοση αυτή, μπορεί μεν να μην αντισταθμίζει τις απώλειες που υπέστη η αγορά στα τελευταία 8 χρόνια, (οι πωλήσεις καινούργιων επιβατικών ξεπερνούσαν τις 200.000 πριν από την κρίση), όπως δείχνει μία τάση ανάκαμψης και βελτίωσης των συνθηκών.