Θα κινηθεί ο Γενικός Δείκτης σε κατεύθυνση ανοδικής διάσπασης του ΚΜΟ-200 ημερών;

22 Ιανουαρίου 2019, 20:51 | Απόλυτο Σύστημα

Θα κινηθεί ο Γενικός Δείκτης σε κατεύθυνση ανοδικής διάσπασης του ΚΜΟ-200 ημερών;

Σήμερα ίσως έχουμε τα πρώτα σημάδια της “αναζωογόνησης” της χρηματιστηριακής αγοράς και έναρξης μίας ανοδικής κίνησης που θα οδηγήσει το Γενικό Δείκτη σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα.

Σε σχόλιά μας, ήδη από τα τέλη Νοεμβρίου, συνδυάζαμε την άνοδο της αγοράς με τη λύση στο ζήτημα των “κόκκινων” δανείων των τραπεζών. Και, σε συνδυασμό με την κίνηση του “απόλυτου συστήματος”, αρκετές φορές αναφέραμε την άποψή μας ότι, η ανοδική διάσπαση του ΚΜΟ-200 ημερών, θα μπορούσε να γίνει γύρω στα τέλη Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου, σε επίπεδο τιμών μεταξύ 700 και 720 μονάδων (δείτε εδώ).

Η σημερινή κίνηση της αγοράς, με τον τρόπο που έγινε (άνοδος από την αρχή της συνεδρίασης, κυριαρχία του τραπεζικού κλάδου και -αναλογικά με την περίοδο- αυξημένη αξία συναλλαγών), μας δείχνει ότι, είναι αρκετά πιθανό να ξεκίνησε η κίνηση που θα οδηγήσει στην ανοδική διάσπαση του ΚΜΟ-200 ημερών.

Η αιτία, όπως περιγράφουμε και σε άλλα σημεία (δείτε εδώ), είναι η επίσπευση της κινητοποίησης για την εξέρευση λύσης στο πρόβλημα των κόκκινων δανείων που αντιμετωπίζει ο τραπεζικός κλάδος στη χώρα. Πέραν της αναγκαιότητας εξεύρεσης λύσης για λόγους ανάπτυξης της οικονομίας και διατήρησης της θετικής τάσης των ελληνικών μακροοικονομικών δεικτών, σημαντικό ρόλο παίζει το γεγονός ότι, το 2019, είναι εκλογικό έτος τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την Ευρώπη. Η κατάσταση της Ελλάδας είναι ένα πρόβλημα που, η παρούσα σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά και τη παρούσα Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πρέπει να παρουσιάσουν ότι έχει επιλυθεί.

Ουδείς μπορεί σήμερα να γνωρίζει το μοντέλο της λύσης που τελικά θα προκριθεί. Και είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν αμφισβητήσεις, αλλά και επικρίσεις. Όμως, αυτά είναι δευτερεύοντα ζητήματα. Το πρωτεύον και βασικό είναι ότι δρομολογείται η απομάκρυνση ενός μεγάλου εμποδίου από το δρόμο της ελληνικής οικονομίας, αλλά και του Χρηματιστηρίου της Αθήνας.

Σήμερα, ο ΓΔ βρίσκεται στις 630,30 μονάδες και απέχει 12,65% από τον Κινητό Μέσο Όρο 200 ημερών, η καμπύλη του οποίου βρίσκεται στις 710,04 μονάδες. Εάν οι εκτιμήσεις μας είναι σωστές, τότε ο ΓΔ θα μπορούσε, εντός των επομένων 10 έως 15 συνεδριάσεων να διασπάσει ανοδικά την καμπύλη του ΚΜΟ-200 ημερών. Εκτιμούμε ότι η διάσπαση θα γίνει στην περιοχή των 700 - 705 μονάδων.

Υπενθυμίζουμε ότι, η καθοδική διάσπαση (“σήμα εξόδου” σύμφωνα με το “απόλυτο σύστημα”) είχε υπάρξει στα μέσα Μαΐου 2018, όταν η τιμή του ΓΔ ήταν γύρω στις 790 μονάδες. Από τότε, το σύστημα βρισκόταν “εκτός αγοράς”.

Δείτε τα αρχεία της κίνησης των παραλλαγών του "απόλυτου συστήματος"