Πώς θα λυθούν τα σημερινά προβλήματα της αγοράς;- Απόλυτο σύστημα συναλλαγών - 20/2/2019

20 Φεβρουαρίου 2019, 19:45 | Απόλυτο Σύστημα

Πώς θα λυθούν τα σημερινά προβλήματα της αγοράς;- Απόλυτο σύστημα συναλλαγών - 20/2/2019

Το μεν πνεύμα πρόθυμο, η δε σαρξ, ασθενής! Αυτή είναι περίπου η εικόνα της αγοράς καθ' όλη τη διάρκεια των τελευταίων ημερών. Δηλαδή, η αγορά συνεχίζει να δείχνει την ανοδική της διάθεση, κινείται ελαφρά ανοδικά, πλην όμως απουσιάζουν οι συναλλαγές και συνεπώς και οι μεγάλες άνοδοι, ή έστω οι μεγάλες διακυμάνσεις.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, από την 18/1/2019, δηλαδή στις 24 συνεδριάσεις που μεσολάβησαν, ο Γενικός Δείκτης υπήρξε ανοδικός σε 19 συνεδριάσεις και πτωτικός σε μόλις 5. Πρόκειται για ένα από τα πιο εντυπωσιακά ανοδικά “σερί” που έχουν υπάρξει τις δύο τελευταίες δεκαετίες. Και όμως, σ' αυτή τη φαινομενικά ανοδικότατη αγορά, τα κέρδη του Γενικού Δείκτη είναι μόλις 8,8%.

Τί σημαίνει αυτό; Ότι η διάθεση για ανοδικότητα υπάρχει. Όμως, α) η ελληνική αγορά παραμένει τραυματισμένη και με “κακή” φήμη και δε μπορεί να προσελκύσει διεθνείς επενδυτές, β) η εικόνα των πραγμάτων -οικονομικών και πολιτικών- δεν είναι ακόμη απολύτως ξεκάθαρη και γ) η αποψίλωση της χρηματιστηριακής αγοράς από καλής ποιότητας εταιρίες συνιστά έναν ανασταλτικό παράγοντα για την προσέλκυση επενδυτών, εγχώριων ή ξένων.

Και πώς θα λυθούν αυτά τα προβλήματα;
Με, α) βελτίωση των επιδόσεων της οικονομίας, β) ορθή θεσμική θωράκιση του χώρου, γ) χρόνο, δ) χρόνο, ε) χρόνο.
Δυστυχώς, η χρηματιστηριακή αγορά ενός κράτους που αποδεικνύεται τόσο σαθρό και το οποίο πέρασε δια μέσου μίας χρεοκοπίας, χρειάζεται χρόνο, πολύ χρόνο για να ανακάμψει και να προσελκύσει τους παλιούς της, ή και νέους “πελάτες”. Η προσέλκυση θα συμβεί, μόλις οι ανισορροπίες μεταξύ των σχέσεων “αξία” - “τιμή” - “προοπτικές” καταστούν προκλητικά ελκυστικές.

Παρ' όλη την απουσία μεγάλων διεθνών επενδυτών, η αγορά μας εξακολουθεί να είναι ενδιαφέρουσα, για όσους επιμείναμε και επιμένουμε να την παρακολουθούμε και δίνει και θα συνεχίσει να δίνει κέρδη.

Το “απόλυτο σύστημα” μας διατηρεί -από την 15/5/2018- εκτός αγοράς, αλλά όπως επισημάναμε και κατά τις προηγούμενες μέρες, βρίσκεται κοντά στο να δώσει σήμα εισόδου, το οποίο και θα ακολουθήσουμε. Η απόσταση μεταξύ των καμπυλών του Γενικού Δείκτη και του ΚΜΟ-200 ημερών είναι μόλις 2,90% και η τομή τους, είναι πλέον αναπόφευκτη.
Και, θα ρωτήσει κάποιος, αφού είναι “αναπόφευκτη”, γιατί δεν εισερχόμαστε από σήμερα στην αγορά, ή -ακόμη περισσότερο- γιατί δεν εισήλθαμε από τις αρχές Δεκεμβρίου, όταν με αξιοσημείωτη επιτυχία και ακρίβεια προβλέψαμε ότι η ανοδική διάσπαση του ΚΜΟ-200 ημερών από τον Γενικό Δείκτη, θα γίνει αυτό περίπου το διάστημα και σ' αυτό το επίπεδο τιμών;
Δεν το κάναμε, επειδή ένα σύστημα συναλλαγών, πέρα απ' όλα, απαιτεί πειθαρχία.

 

 

Με άνοδο 0,68% έκλεισε σήμερα, 20/2/2019, ο Γενικός Δείκτης (ΓΔ) του Χρηματιστηρίου, ο οποίος έκλεισε στις 671,5 μονάδες. Η συνολική αξία των συναλλαγών έφθασε στα 33,14 εκατομμύρια ευρώ. Η καθαρή αξία ήταν 32,2 εκατ. ευρώ όσο και τα πακέτα έφτασαν τα 892,2 χιλ. ευρώ . Ο παραπάνω τζίρος κινείται κάτω απο τον μέσο όρο των τελευταίων 20 συνεδριάσεων (34,2 εκατομμύρια), αλλά και των τελευταίων 200 (37,6 εκατ. ευρώ).

 

Ο Κινητός Μέσος Όρος (ΚΜΟ-200) του ΓΔ, βρίσκεται στις 690,97 μονάδες και υποχωρεί με ρυθμό 0,73 μονάδες την ημέρα.

Προς το παρόν, η καμπύλη του ΚΜΟ-200 βρίσκεται πάνω από τον ΓΔ και η μεταξύ τους απόσταση είναι 2,90% (με βάση την τιμή του ΓΔ). Παραμένει το σήμα “Εκτός Αγοράς” σε όλες τις παραλλαγές του συστήματος.

 

Δείτε το διάγραμμα σε link

 

Από τα (μπλε) links στο κάτω μέρος του πίνακα, δείτε τα σήματα των πράξεων και την εφαρμογή των παραλλαγών του "απόλυτου συστήματος" στον Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου της Αθήνας.

 

 

Άνοδο 0,67% σημείωσε και ο Τραπεζικός Δείκτης (ΔΤΡ), ο οποίος έκλεισε στις 456,01 μονάδες. Ο Κινητός Μέσος Όρος (ΚΜΟ-200) του ΔΤΡ, βρίσκεται στις 628,15 μονάδες και υποχωρεί με ρυθμό 2,59 μονάδες την ημέρα. Βρίσκεται πάνω από τον ΔΤΡ και η μεταξύ τους απόσταση είναι 37,75% (με βάση την τιμή του ΔΤΡ). (Δείτε το σχετικό αρχείο)

 

Τα σήματα του "απόλυτου συστήματος" σε διάφορους δείκτες, έχουν ως εξής:

Απόλυτο Σύστημα στο Γενικό Δείκτη (ΓΔ)
Απόλυτο Σύστημα στον Τραπεζικό Δείκτη (ΔΤΡ)
Απόλυτο Σύστημα στον αμερικανικό δείκτη S&P 500
Απόλυτο Σύστημα στον γερμανικό δείκτη DAX
Απόλυτο Σύστημα στο ETF GREK
Σήματα του Απόλυτου Συστήματος σε διάφορους δείκτες (συνοπτικά)