Η αγορά "ανεβάζει ρυθμούς" - Πιθανό "σήμα εισόδου" αύριο - Απόλυτο σύστημα συναλλαγών (25/2/2019)

25 Φεβρουαρίου 2019, 19:48 | Απόλυτο Σύστημα

Η αγορά "ανεβάζει ρυθμούς" - Πιθανό "σήμα εισόδου" αύριο - Απόλυτο σύστημα συναλλαγών (25/2/2019)

Μετά το σημερινό κλείσιμο στις 686,77 μονάδες, η καμπύλη του Γενικού Δείκτη κινείται ώστε να διασπάσει ανοδικά την καμπύλη του Κινητού Μέσου Όρου 200 ημερών. Οι δύο καμπύλες απέχουν μόλις 2,11 μονάδες ή 0,31% (με βάση την τιμή του Γενικού Δείκτη). Είναι σαφές ότι η διάσπαση θα γίνει άμεσα.

Τη θετικότητα της σημερινής κίνησης μας την επιβεβαιώνει η αξία των συναλλαγών. Αυτή (χωρίς τις συναλλαγές πακέτων) έφθασε στα 68,4 εκατομμύρια ευρώ και είναι η υψηλότερη ημερήσια αξία από την 3/10/2018.

Παράλληλα, πρέπει να σημειώσουμε ότι την Παρασκευή 22/2/2019, ο Κινητός Μέσος Όρος συναλλαγών έφθασε στα 37,034 εκατομμύρια, τιμή η οποία είναι η χαμηλότερη για όλο το διάστημα που έχουμε στοιχεία συναλλαγών στα αρχεία μας, δηλαδή η μικρότερη των τελευταίων 22 ετών. Το σημαντικό όμως είναι ότι σήμερα, η καμπύλη αυτή γύρισε ανοδικά, δηλαδή αρχίζει να αυξάνεται ο ΚΜΟ-200 ημερών των συναλλαγών. Μπορεί να σημαίνει κάτι αυτό; Κατά την άποψή μας, σε σχέση μάλιστα και με τη συμπεριφορά των τιμών, αλλά και τη γενικότερη ειδησογραφία και τη βελτιούμενη ψυχολογία, μπορεί να σημαίνει την είσοδο περισσότερων κεφαλαίων στην αγορά από “δυνατούς συναλλασσόμενους”.

Τέλος -κάτι που μάλλον λίγοι παρατήρησαν- σήμερα κινήθηκαν 133 μετοχές, αριθμός που (με εξαίρεση την 3/12/2018) είναι ο υψηλότερος από την περασμένη άνοιξη.

Η θετικότητα που -παρακινδυνευμένα- εκφράζαμε, τόσο μέσω των τευχών του ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ, όσο και μέσω των σχολίων μας, ήδη από τα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου, κατά πάσα πιθανότητα, επιβεβαιώνεται.

Όπως είχαμε αναφέρει και στα σχόλια της προηγούμενης εβδομάδας, η ανοδική διάσπαση του ΚΜΟ-200 ημερών, με βάση την εφαρμογή “ΚΜΟ-200 σε συνδυασμό με το Υψηλό 20 ημερών” που είχαμε δεσμευθεί ότι θα ακολουθήσουμε, θα μας δώσει “σήμα εισόδου” στην αγορά.

Δείτε το διάγραμμα σε μεγαλύτερη και διαδραστική εικόνα

Δείτε το διάγραμμα σε μεγαλύτερη και διαδραστική εικόνα

 

Όπως είχαμε ανακοινώσει και στο τεύχος 201 (δείτε εδώ), για πρακτικούς λόγους, ώστε να μπορεί να το παρακολουθούν και οι αναγνώστες του ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ, με την ευκαιρία της πρώτης εισόδου, θα καταργήσουμε το παλαιότερο χαρτοφυλάκιο του “απόλυτου συστήματος” (το οποίο άλλωστε βρίσκεται “εκτός αγοράς” από τα μέσα του περασμένου Μαΐου) και θα ξεκινήσουμε δύο νέα εκπαιδευτικά υποθετικά χαρτοφυλάκια, ένα με ένα σταθερό ποσό (εφ' άπαξ καταβολής) και ένα με “σταθερές μηνιαίες καταβολές”. Η δημοσίευση των χαρτοφυλακίων αυτών και ο τρόπος που θα μπορείτε να τα παρακολουθείτε θα γίνει αύριο το πρωί.

Σημειώνουμε ότι, όταν στις 16/5/2018, είχε δοθεί “σήμα εξόδου”, το τότε χαρτοφυλάκιο είχε ρευστοποιήσει τις θέσεις του, στις παρακάτω τιμές: ΑΛΦΑ (σε τιμή 2,09 ευρώ), ΕΧΑΕ (σε τιμή 4,80 ευρώ), ΜΥΤΙΛ (σε τιμή 9,27 ευρώ) και ΦΡΛΚ (σε τιμή 5,99 ευρώ). Την ημέρα εκείνη, ο Γενικός Δείκτης βρισκόταν στις 787,90 μονάδες, δηλαδή περίπου 14,7% ψηλότερα, με βάση τη σημερινή τιμή του Γενικού Δείκτη.

Αν ξαναγοράζαμε σήμερα τις ίδιες μετοχές, στις ποσότητες που είχαμε πουλήσει τότε, θα είχαμε ένα κέρδος: 4,3% από την ΜΥΤΙΛ, 30,2% από την ΦΡΛΚ, 20,6% από την ΕΧΑΕ και 67,2% από την ΑΛΦΑ (με βάση τις σημερινές τους τιμές). Δηλαδή, μεσοσταθμικά, θα είχαμε ένα κέρδος της τάξης του 30,6% (άλλωστε, το μεσοσταθμικά είναι και το πραγματικό όφελος, αφού πάντα -στο “απόλυτο σύστημα”- αγοράζουμε ίσες ποσότητες από κάθε μετοχή).

Απ' αυτό και μόνο το παράδειγμα, καταλαβαίνει κάποιος τη λειτουργία του συστήματος και το γιατί ξεπερνάει κατά πολύ την (θετική) απόδοση του Γενικού Δείκτη μέσα στη διάρκεια του χρόνου, ενώ ο μηχανισμός λειτουργίας του αποκλείει την εμφάνιση ζημιών.

 

(Στατιστικό Σχόλιο)

Με άνοδο 1,46% έκλεισε σήμερα, 25/2/2019, ο Γενικός Δείκτης (ΓΔ) του Χρηματιστηρίου, ο οποίος έκλεισε στις 686,77 μονάδες. Η συνολική αξία των συναλλαγών έφθασε στα 83,51 εκατομμύρια ευρώ. Η καθαρή αξία ήταν 68 εκατ. ευρώ, ενώ τα πακέτα έφτασαν τα 15,49 εκατ. ευρώ. Ο παραπάνω τζίρος κινείται πάνω απο τον μέσο όρο των τελευταίων 20 συνεδριάσεων (30,9 εκατομμύρια), αλλά και των τελευταίων 200 (37,1 εκατ. ευρώ). Ο αριθμός των πράξεων είναι 29.865 και είναι ο μεγαλύτερος που έχει σημειωθεί το τελευταιο τρίμηνο.

 

Ο Κινητός Μέσος Όρος (ΚΜΟ-200) του ΓΔ, βρίσκεται στις 688,88 μονάδες και υποχωρεί με ρυθμό 0,68 μονάδες την ημέρα.

Προς το παρόν, η καμπύλη του ΚΜΟ-200 βρίσκεται πάνω από τον ΓΔ και η μεταξύ τους απόσταση είναι 0,31% (με βάση την τιμή του ΓΔ). Παραμένει το σήμα “Εκτός Αγοράς” σε όλες τις παραλλαγές του συστήματος.

 

Δείτε το διάγραμμα σε link

 

Από τα (μπλε) links στο κάτω μέρος του πίνακα, δείτε τα σήματα των πράξεων και την εφαρμογή των παραλλαγών του "απόλυτου συστήματος" στον Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου της Αθήνας.

 

 

Άνοδο 6,97% σημείωσε και ο Τραπεζικός Δείκτης (ΔΤΡ), ο οποίος έκλεισε στις 495,01 μονάδες. Ο Κινητός Μέσος Όρος (ΚΜΟ-200) του ΔΤΡ, βρίσκεται στις 620,56 μονάδες και υποχωρεί με ρυθμό 2,5 μονάδες την ημέρα. Βρίσκεται πάνω από τον ΔΤΡ και η μεταξύ τους απόσταση είναι 25,36% (με βάση την τιμή του ΔΤΡ). (Δείτε το σχετικό αρχείο)

 

Τα σήματα του "απόλυτου συστήματος" σε διάφορους δείκτες, έχουν ως εξής:

Απόλυτο Σύστημα στο Γενικό Δείκτη (ΓΔ)
Απόλυτο Σύστημα στον Τραπεζικό Δείκτη (ΔΤΡ)
Απόλυτο Σύστημα στον αμερικανικό δείκτη S&P 500
Απόλυτο Σύστημα στον γερμανικό δείκτη DAX
Απόλυτο Σύστημα στο ETF GREK
Σήματα του Απόλυτου Συστήματος σε διάφορους δείκτες (συνοπτικά)