Η “γκαστρωμένη” κάλπη

03 Μαρτίου 2019, 12:19 | Χ&Α - 204

Η “γκαστρωμένη” κάλπη

Στις αρχές του 1989, έτος στο οποίο τελείωνε η θητεία της Βουλής που είχε εκλεγεί το καλοκαίρι του 1985,  όλες οι δημοσκοπήσεις έδιναν τη νίκη στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, της οποίας τότε ηγούνταν ένας άλλος Μητσοτάκης, ο Κωνσταντίνος, πατέρας του σημερινού προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όμως, οι εκλογές της 18ης Ιουνίου τις διέψευσαν, αφού παρά το ποσοστό που πήρε η ΝΔ (44,3%), εξέλεξε μόλις 145 βουλευτές και δε μπόρεσε να σχηματίσει κυβέρνηση. Στις 5 Νοεμβρίου 1989 έγιναν νέες εκλογές. Η ΝΔ πήρε και πάλι την πρώτη θέση με 46,2%, όμως και πάλι δε μπόρεσε να σχηματίσει κυβέρνηση αφού κατέλαβε 148 έδρες. Στις 8 Απριλίου 1990 έγιναν οι τρίτες εκλογές σε ένα χρόνο. Η ΝΔ πήρε το 46,9% των ψήφων και εξέλεξε 150 βουλευτές. Κατόρθωσε να σχηματίσει κυβέρνηση μόνον μετά την υποστήριξη του βουλευτή (είχε εκλεγεί με τη ΔΗΑΝΑ) Θ. Κατσίκη (πατέρα του σημερινού βουλευτή των ΑΝΕΛ Κ. Κατσίκη).

 

Το Χρηματιστήριο, που τότε μόλις είχε αρχίσει να συνέρχεται από το διεθνές “κραχ” του Οκτωβρίου του 1987, σε κάθε εκλογή, “πόνταρε” στην εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας. Στις δύο περιπτώσεις των εκλογών του 1989, σημείωνε άνοδο προεκλογικά και απογοητεύονταν και υποχωρούσε μετεκλογικά. Πριν από τις εκλογές του Απριλίου του 1990 κινήθηκε αρκετά συγκρατημένα, ενώ μετά το σχηματισμό της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, πέτυχε μία από τις έντονες ανοδικές φάσεις στην ιστορία του, θέτοντας τις βάσεις για την άνοδο και την αναβάθμισή του κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990.

 

Σήμερα, το σενάριο “εκλογές” αρχίζει να μπαίνει στη στρατηγική των επενδυτών. Οι αγορές παραδοσιακά “αγαπούν” τα συντηρητικά κόμματα, οι δημοσκοπήσεις δίνουν το προβάδισμα στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και η οικονομία -όπως και τότε- βρίσκεται σε ένα μονοπάτι που απαιτεί ξεκάθαρες πολιτικές που θα ενισχύσουν τις επενδύσεις. Θα επαναληφθούν άραγε τα εκλογικά φαινόμενα του 1989; Ουδείς γνωρίζει. Όπως έλεγε ο Χαρίλαος Φλωράκης, ένας άλλος πρωταγωνιστής της περιόδου εκείνης, η κάλπη είναι σα τη γκαστρωμένη γυναίκα και κανείς δε γνωρίζει τί θα βγάλει. Τουλάχιστον, ό,τι είναι να βγάλει, ας το βγάλει γρήγορα, επειδή η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος βλάπτει τη χώρα, σε μία περίοδο μάλιστα που στην οικονομια και την κοινωνία  δεν υπάρχουν οι αντοχές για άλλες βλάβες.

 

ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ
Τεύχος 204 - 4/3/2019
Περιεχόμενα τεύχους 204