η Χρηματιστηριακή Αγορά

17 Απριλίου 2019, 07:25 | Χ&Α - 206

η Χρηματιστηριακή Αγορά

Η αγορά παραμένει σε ανοδική φάση

Η ανοδική τροχιά του Γενικού Δείκτη, δεν αμφισβητείται πλέον από κανέναν. Δεν είναι απλά η εντυπωσιακή απόδοση του δείκτη από την αρχή του έτους (+24,84%), αλλά όλες οι στατιστικές παράμετροι που προσδιορίζουν την ανοδικότητα μίας αγοράς: όγκος συναλλαγών, αξία συναλλαγών, αριθμός πράξεων, αριθμός κερδισμένων και χαμένων μετοχών, εξέλιξη και θέση τεχνικών δεικτών. Παράλληλα είναι και ένα ακόμη στοιχείο, στο οποίο ουδείς έχει δώσει προσοχή, το οποίο όμως -από την πλευρά μας- παρακολουθούμε σε καθημερινή βάση: τα στατιστικά των ανοδικών και των πτωτικών συνεδριάσεων από την αρχή του έτους. Κατά το διάστημα από την αρχή του έτους έως και την 12/4/2019, έχουν υπάρξει 71 συνεδριάσεις. Από αυτές, οι 49 ήταν ανοδικές και οι 22 πτωτικές. Πρόκειται για τη θετικότερη αναλογία ανοδικών/πτωτικών συνεδριάσεων στην ιστορία του Γενικού Δείκτη, από το 1988. Για περισσότερα στοιχεία δείτε στη σελίδα 41.

Κατά τα φαινόμενα, η θετικότητα της χρονιάς θα συνεχιστεί. Όπως εξηγούσαμε και σε σημείωμά μας την 3/4/2019 (δείτε εδώ), κυρίαρχα σημεία των επομένων μηνών θα είναι η αξιολόγηση της η αξιολόγηση της χώρας και του τραπεζικού συστήματος, η παρουσία της χώρας στις διεθνείς αγορές, τα αποτελέσματα των εισηγμένων επιχειρήσεων και οι εκλογές. Στα σημεία αυτά, δε βλέπουμε κάποια πιθανή τροπή που θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά και να ανατρέψει τις σημερινές προσδοκίες. Αναφορικά δε με τις εκλογικές αναμετρήσεις του Μαΐου, εκτιμούμε ότι δε θα μπορούσε να υπάρξει αρνητική αντίδραση των αγορών σε κάποιο αποτέλεσμα.

Το απρόβλεπτο στοιχείο το οποίο θα μπορούσε να προκαλέσει ανησυχίες και να επιδράσει στην πορεία της αγοράς είναι μία ενδεχόμενη αδυναμία της οικονομίας να διατηρήσει τους θετικούς ρυθμούς των προηγουμένων μηνών. Ήδη, κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, με βάση τις δημοσιεύσεις διαφόρων δεικτών (σελίδα 7) εμφανίζονται σημάδια “κόπωσης”, ενώ δε γνωρίζουμε ακόμη το πώς έχει εξελιχθεί το ΑΕΠ του α’ τριμήνου. Η πρώτη ανακοίνωση της Στατιστικής Αρχής θα γίνει στις 4/6/2019 και αναμένεται ότι θα έχει σημαντική επίδραση στην πορεία της αγοράς.

 

Δείτε τα περιεχόμενα του τεύχους 206