Διεθνής Οικονομία - TO IPO ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

17 Απριλίου 2019, 06:30 | Χ&Α - 206

Διεθνής Οικονομία - TO IPO ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

Το “στοίχημα” της Uber στη χρηματιστηριακή αγορά

Έχοντας καταγράψει ζημία 3,03 δισ. από τις επιχειρηματική δραστηριότητά της, κατά το 2018, η Uber, ετοιμάζεται για μία από τις μεγαλύτερες δημόσιες προσφορές (IPO) στον τομέα της τεχνολογίας και την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, στο β’ εξάμηνο του 2019.

Εκτιμάται ότι, μετά την εισαγωγή της, η χρηματιστηριακή αξία της εταιρίας θα φθάνει στα 120 δισεκατομμύρια δολάρια. Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει έντονες συζητήσεις και αμφισβητήσεις στη διεθνή επενδυτική κοινότητα.

Τί αγοράζει κάποιος με αυτά τα 120 δισ. δολάρια; Αγοράζει τα 91 εκατομμύρια χρήστες που έχουν χρησιμοποιήσει τις υπηρεσίες της, απαντούν οι υποστηρικτές της εταιρίας. Όμως, η εταιρία δραστηριοποιείται σε έναν χώρο με χαμηλά “εμπόδια εισόδου” που έχει ήδη προκαλέσει την είσοδο πολλών ανταγωνιστών, ισχυρίζονται οι κατακριτές. Ο χώρος των μεταφορών είναι τεράστιος, λένε οι υποστηρικτές για να απαντήσουν οι κατακριτές ότι, δεν υπήρξε άλλη εταιρία που αναπτύχθηκε σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, χάνοντας όμως τόσα πολλά χρήματα.

Μήπως τελικά βλέπουμε μία εκδοχή μίας “παράλογης έξαρσης”, όπως αυτή που είχε συμβεί στα τέλη της δεκαετίας του 1990; (δείτε σχετικό άρθρο)

Σε κάθε περίπτωση, μετά την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο, αυτός που θα κερδίσει τα περισσότερα είναι ο ιδρυτής της Uber Travis Kalanick, ο οποίος όμως εγκατέλειψε την εταιρία το 2017, πουλώντας παράλληλα ένα μεγάλο τμήμα της στην Softbank. Ο κ. Kalanick παραμένει όμως ο μεγαλύτερος ιδιώτης μέτοχος της Uber, με 117,5 εκατομμύρια μετοχές (8,6% της εταιρίας) που, αν αποτιμηθεί στις τιμές που αποτιμάται σήμερα η βασική ανταγωνίστρια Lyft, τότε οι μετοχές του θα αξίζουν περισσότερα από 7 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η “απόπειρα” της Uber, θα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον, αφού αν αποτύχει, θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη αποτυχία μεγάλης εταιρίας τεχνολογίας στα τελευταία χρόνια.

Δείτε το prospectus της δημόσιας προσφοράς, όπως κατατάθηκε στην αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (εδώ).

Δείτε τα περιεχόμενα του τεύχους 206