Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 207 | ΣΙΔΜΑ - Στοιχεία Ετήσιας Οικονομικής Έκθεσης

ΣΙΔΜΑ - Στοιχεία Ετήσιας Οικονομικής Έκθεσης

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Πλήρες έντυπο ετήσιας οικονομικής έκθεσης (εδω)

Κύρια γεγονοτα (σελ 16)

Κύριοι κίνδυνοι (σελ 16-18)

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ 2018

Σημαντικά γεγονότα τα οποία έλαβαν χώρα κατά την χρήση από 1ης Ιανουαρίου έως 31ης Δεκεμβρίου 2018 καθώς και η επίδρασή τους στις χρηματοοικονομικές καταστάσεις είναι τα ακόλουθα:

Αποφάσεις Τακτικής και Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης Στην Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της εταιρείας, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 23 Μαΐου 2018, παραβρέθηκαν 19 μέτοχοι που εκπροσωπούσαν το 77,32 % του Μετοχικού Κεφαλαίου και δικαιωμάτων ψήφου και εγκρίθηκαν ομόφωνα τα ακόλουθα:

Η έκθεση πεπραγμένων του Διοικητικού Συμβουλίου και των Ελεγκτών και οι ετήσιες Χρηματοοικονομικές Καταστάσεις της χρήσης 2017.

Η απαλλαγή των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και του Ορκωτού Ελεγκτή για το 2017.

Η εκλογή Ορκωτών Ελεγκτών και έγκριση της αμοιβής αυτών για το 2018. − Οι αμοιβές που καταβλήθηκαν στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου που συνδέονται με σχέση εξηρτημένης εργασίας για το 2017 και η προέγκριση των αμοιβών τους για το 2018.

Η εκλογή νέου Δ.Σ.

Η εκλογή των μελών της επιτροπής ελέγχου σύμφωνα με το άρθρο 37 του Ν.4449/2017.

H εισήγηση του Δ.Σ. αναφορικά με το φάσμα των μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί και η πρόταση του αναφορικά με τα μέτρα που εξετάζεται να ληφθούν στο προσεχές μέλλον σύμφωνα με το άρθρο 47 του κ.ν. 2190/1920, σχετικά με την αντιμετώπιση της μείωσης των ιδίων κεφαλαίων της Εταιρείας

H επικύρωση της από 23/2/2018 απόφασή προηγούμενης ΓΣ να παραταθεί το Ομολογιακό δάνειο μέχρι 29/06/2018 και η τροποποίηση των όρων της από 25/01/2012 σύμβασης του Ομολογιακού Δανείου με την Τράπεζα EUROBANK ERGASIAS Α.Ε. αναφορικά με τον χρόνο αποπληρωμής του δανείου όπου παρατάθηκε μέχρι την 31.12.2018.

Στην Έκτακτή Γενική Συνέλευση των μετόχων της εταιρείας, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 23 Φεβρουαρίου 2018, παραβρέθηκαν 17 μέτοχοι που εκπροσωπούσαν το 77,28 % του Μετοχικού Κεφαλαίου και δικαιωμάτων ψήφου και εγκρίθηκαν ομόφωνα τα ακόλουθα:

Η τροποποίηση των όρων του κοινού ομολογιακού δανείου, με την Τράπεζα EUROBANK ERGASIAS Α.Ε., ποσού τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ (€ 4.000.000,00) καθώς και η εξουσιοδότηση του Δ.Σ με δική του απόφαση , εφόσον απαιτηθεί, να προβεί σε μία ακόμα 3μηνη παράταση του δανείου έως και 29/6/2018.

Ολοκλήρωση του ειδικού φορολογικού ελέγχου, που διενεργήθηκε από τους νόμιμους ελεγκτές για τη χρήση 2017 και λήψη από την εταιρία, φορολογικού Έκθεση Φορολογικής Συμμόρφωσης με συμπέρασμα χωρίς επιφύλαξη.

ΚΥΡΙΟΤΕΡΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΚΑΙ ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΕΣ

Οι κυριότεροι κίνδυνοι και αβεβαιότητες που ενδέχεται να αντιμετωπίσει ο Όμιλος κατά το έτος 2019 είναι οι ακόλουθοι:

(α) Πιστωτικός κίνδυνος

Η μητρική Εταιρεία ακολουθεί την πολιτική της ασφάλειας των πιστώσεων, μέσω ασφαλιστικών εταιρειών και ως εκ τούτου δεν δημιουργούνται σημαντικές συγκεντρώσεις πιστωτικού κινδύνου. Οι χονδρικές πωλήσεις γίνονται κυρίως σε πελάτες με μειωμένο βαθμό απωλειών. Το έτος 2018 κανένας πελάτης δεν είχε συμμετοχή στον κύκλο εργασιών μεγαλύτερη του 2,5% ενώ υπήρχε διασπορά σε μεγάλο πλήθος πελατών. Οι λιανικές πωλήσεις γίνονται τοις μετρητοίς. Την 31/12/2018, η Διοίκηση θεωρεί ότι δεν υπάρχει ουσιαστικός πιστωτικός κίνδυνος, που να μην καλύπτεται ήδη από προβλέψεις επισφαλών απαιτήσεων. Επιπλέον έχει οργανωμένο τμήμα πιστωτικού ελέγχου που ασχολείται αποκλειστικά με την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας των πελατών της καθώς και τον προσδιορισμό ορίων πίστωσης τους.

(β) Κίνδυνος επιτοκίων

Ο κίνδυνος μεταβολής των επιτοκίων προέρχεται κυρίως από τα μακροπρόθεσμα και βραχυπρόθεσμα δάνεια. Δάνεια με μεταβλητό επιτόκιο εκθέτουν τον όμιλο σε κίνδυνο ταμιακών ροών. Ο Όμιλος δεν θεωρεί πιθανή μία άμεση αύξηση των επιτοκίων Euribor δεδομένης της οικονομικής κατάστασης και των προοπτικών ανάπτυξης των χωρών της Ευρωζώνης και ως εκ τούτου δεν έχει υλοποιήσει συναλλαγές διαχείρισης επιτοκιακού κινδύνου. Ο πίνακας παρουσιάζει την ευαισθησία στα Αποτελέσματα Περιόδου και στην Καθαρή Θέση του Ομίλου σε μια ενδεχόμενη μεταβολή των επιτοκίων κατά +/- 1% .

(γ) Κίνδυνος ρευστότητας

Ο κίνδυνος ρευστότητας διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα, μέσω της διαθεσιμότητας επαρκών πιστωτικών ορίων από τα πιστωτικά ιδρύματα. Κατά την 31/12/2018 o Όμιλος διατηρούσε διαθέσιμα ύψους € 9.248 χιλ. Ο Όμιλος έχει πάγια τακτική να μην κάνει χρήση του συνόλου των διαθέσιμων γραμμών του και ανά πάσα χρονική περίοδο να υπάρχουν διαθέσιμα πιστωτικά όρια ή ταμειακά διαθέσιμα τουλάχιστον 10% επί του συνόλου. Οι χρηματοοικονομικές καταστάσεις της εταιρείας, έχουν συνταχθεί με βάση την αρχή της συνέχισης της δραστηριότητας. Τα ίδια κεφάλαια του ομίλου και της εταιρείας κατά την 31.12.2018 κατέστησαν αρνητικά και η Διοίκηση εξετάζει άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση των αρνητικών ιδίων κεφαλαίων. Το σύνολο της αξίας των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων της Εταιρείας και του Ομίλου στις 31 Δεκεμβρίου 2018, υπερβαίνει τη συνολική αξία των κυκλοφορούντων περιουσιακών τους στοιχείων κατά ποσό € 56,7 εκ. και € 68,5 εκ. αντίστοιχα. Ωστόσο € 56,2 εκ. αφορούν σε μακροπρόθεσμα ομολογιακά δάνεια της εταιρείας που, λόγω της λήξης τους εντός 12 μηνών από την ημερομηνία δημοσίευσης, έχουν καταταχθεί ως βραχυπρόθεσμος δανεισμός. Η Διοίκηση βρίσκεται σε διαδικασία αναδιαπραγμάτευσης με τις δανείστριες τράπεζες, με σκοπό την υπογραφή νέας συμφωνίας μακροπρόθεσμου δανεισμού. Στόχος των διαπραγματεύσεων αυτών είναι η χρονική μετατόπιση πληρωμών κεφαλαίου, η περαιτέρω μείωση του κόστους δανεισμού, καθώς και η ανανέωση υπαρχόντων ανεκμετάλλευτων βραχυπρόθεσμων γραμμών δανεισμού. Αποτέλεσμα της αναδιάρθρωσης αυτής θα είναι η μετατόπιση βραχυπρόθεσμου δανεισμού μέχρι ποσού € 56,2 εκ. σε μακροπρόθεσμο. Λαμβάνοντας υπόψη την ανωτέρω κίνηση στις Οικονομικές Καταστάσεις της 31/12/2018 το κεφάλαιο κίνησης της εταιρείας θα ήταν οριακά αρνητικό ύψους € 0,5 εκ. Η εταιρεία στοχεύει, με βάσει την ανακοστολόγηση του μακροπρόθεσμου δανεισμού της, σε περαιτέρω μείωση του συνολικού χρηματοοικονομικού της κόστους, όσο αφορά την χρήση του 2019, καθώς και την επίτευξη των στόχων που τέθηκαν στον φετινό προϋπολογισμό, αλλά και στο 5ετές πλάνο. Ο Όμιλος στα πλαίσια ενδεχόμενης ανάγκης ενίσχυσης της ρευστότητας, πέραν του προγράμματος εξοικονόμησης κόστους που ήδη υλοποιείται, αξιολογεί κινήσεις οι οποίες μπορούν να επιφέρουν σημαντικά οφέλη. Συγκεκριμένα εξετάζει μια σειρά ενεργειών για την βελτίωση της χρηματοοικονομικής του θέσης όπως η αναδιάρθρωση δομών, ο περιορισμός υποστηρικτικών δαπανών και η εκμετάλλευση στοιχείων του ενεργητικού που θα επιφέρουν ωφέλειες χωρίς να επηρεάσουν την ομαλή λειτουργία του Ομίλου.

(δ) Κίνδυνος αυξομείωσης τιμών πρώτων υλών

Οι τιμές πώλησης των παραγομένων προϊόντων υπαγορεύονται σε μεγάλο βαθμό από τις τιμές των πρώτων υλών. Οι αυξομειώσεις στις διεθνείς τιμές των χαλυβουργικών προϊόντων επηρεάζουν (θετικά ή αρνητικά) το περιθώριο κέρδους του Ομίλου, καθόσον οι μεταβολές στις τιμές πώλησης των προϊόντων δεν δύναται να είναι απόλυτα συγχρονισμένες με τις μεταβολές τιμών των αγορών και με τις μεταβολές τιμών των αποθεμάτων του Ομίλου. Το μικτό περιθώριο κέρδους του Ομίλου επηρεάζεται θετικά στην περίπτωση ανοδικών τιμών των πρώτων υλών και αρνητικά στην αντίθετη περίπτωση. Η αυξομείωση των τιμών των μετάλλων δεν καλύπτεται με πράξεις αντιστάθμισης κινδύνου (hedging) από τον Όμιλο με αποτέλεσμα να επηρεάζονται αντίστοιχα τα αποτελέσματά του μέσω υποτίμησης ή υπερτίμησης των αποθεμάτων. Εντούτοις, ο Όμιλος διατηρεί διαρκή επαφή και άριστη συνεργασία με όλους τους βασικούς προμηθευτές της, με αποτέλεσμα να ενημερώνεται άμεσα για όλες τις εξελίξεις στη διεθνή αγορά του χάλυβα, φροντίζοντας να προετοιμάζεται έγκαιρα και να τροποποιεί την εμπορική του πολιτική (αγορές και πωλήσεις) αναλόγως των εκάστοτε διαμορφούμενων τάσεων.

(ε) Συναλλαγματικός κίνδυνος

Ο Όμιλος δραστηριοποιείται στην Ευρώπη και συνεπώς το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών του διεξάγεται σε Ευρώ. Ωστόσο, μέρος των αγορών εμπορευμάτων του Ομίλου γίνεται σε Δολάριο Αμερικής. Ο Όμιλος για την αντιμετώπιση αυτού του κινδύνου πραγματοποιεί συμβάσεις προαγοράς συναλλάγματος. Επιπλέον υπάρχει έκθεση του Ομίλου σε συναλλαγματικούς κινδύνους από επενδύσεις σε χώρες του εξωτερικού (Θυγατρική εταιρεία στη Ρουμανία). Πολιτική του Ομίλου είναι να χρησιμοποιεί, για τις επενδύσεις σε θυγατρικές εξωτερικού, των οποίων η καθαρή θέση είναι εκτεθειμένη σε συναλλαγματικό κίνδυνο μετατροπής, ως φυσικό αντισταθμιστικό μέσο, δανεισμό στο αντίστοιχο νόμισμα - εφόσον αυτό είναι εφικτό με στόχο τη μείωση της έκθεσης σε κίνδυνο σε περίπτωση υποτίμησης των τοπικών νομισμάτων σε σχέση με το ευρώ

ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ (σελ 19 - 20)

Οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας εκτιμώνται από κυβερνητικές πηγές θετικές για το 2019, με ρυθμό μεγέθυνσης του ΑΕΠ που αναμένεται στο 2%, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, από 1,9% στο σύνολο του 2018. Η ελληνική οικονομία εισήλθε πρόσφατα στο πρώτο έτος, από το 2010, στο οποίο δεν εφαρμόζεται Πρόγραμμα Οικονομικής Προσαρμογής αν και η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύτηκε με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Εφαρμογής 2019 –2022, για την εφαρμογή δημοσιονομικών μέτρων και την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων, ως προς το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης. Ως εκ τούτου, παρά τις ευνοϊκές προβλέψεις, παραμένουν μια σειρά από κίνδυνοι και αβεβαιότητες, τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και εξωγενείς, που ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά το οικονομικό περιβάλλον στο επόμενο διάστημα με σημαντικότερους τις διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις του 2019 στο εσωτερικό και τις επιπτώσεις της προστατευτικής εμπορικής πολιτικής στις ΗΠΑ, καθώς και των αντίμετρων από την ΕΕ στο εξωτερικό. Όσον αφορά στο περιβάλλον δραστηριότητας της ΣΙΔΜΑ, η εκκίνηση νέων μεγάλων έργων αναμένεται πιθανόν για το δεύτερο εξάμηνο του έτους, γεγονός που δημιουργεί κάποιες προσδοκίες για επαναδραστηριοποίηση του κλάδου κατασκευών μεσοπρόθεσμα. Ωστόσο, δεν μπορούν να υπάρξουν αξιόπιστες προβλέψεις για την εσωτερική αγορά. Η ΣΙΔΜΑ αντιμετωπίζει την δύσκολη οικονομική συγκυρία των τελευταίων ετών αυξάνοντας τον κύκλο εργασιών της, διατηρώντας το μερίδιο αγοράς που κατέχει και ενισχύοντας την ρευστότητα της. Όσον αφορά τις θυγατρικές εξωτερικού, η SIDMA BULGARIA στοχεύει σε περαιτέρω αύξηση του κύκλου εργασιών της, το 2019, με ταυτόχρονη βελτίωση του μεριδίου αγοράς της. Επιπλέον, σύμφωνα με την χειμερινή πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (European Commission, 27.02.2019) η βουλγαρική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί το 2019 με ρυθμό 3,6%, από 3,2% το 2018, βασιζόμενη στην ισχυρή εγχώρια ζήτηση λόγω αύξησης του διαθέσιμου εισοδήματος, στις δημόσιες επενδύσεις που χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκά κονδύλια και λιγότερο στις ιδιωτικές επενδύσεις. Ομοίως και η SIDMA Romania, στοχεύει στη βελτίωση στην αύξηση των πωλήσεων και του μεριδίου αγοράς που κατέχει σήμερα. Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες οικονομικές προβλέψεις που δημοσιεύονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις οικονομίες όλων των κρατών μελών της ΕΕ, αναμένεται αύξηση του ΑΕΠ της Ρουμανίας και το 2019 κατά 3,8% από 4,0% το 2018 βασιζόμενο και εδώ κυρίως στην ιδιωτική κατανάλωση. Στη διεθνή αγορά οι τιμές πρώτων υλών παρουσίασαν καθοδική πορεία το πρώτο τρίμηνο του 2019. Επιπλέον η EUROFER (European Steel Association), σύμφωνα με την τελευταία αναφορά της σχετικά με τις προοπτικές της αγοράς χάλυβα (Steel Market Outlook 2019-2020, First Quarter, 2019), εκτιμά ότι η αύξηση στην φαινομενική κατανάλωση χάλυβα στην Ευρώπη θα αρκεστεί σε μόλις 0,5% το 2019, από 2,6% το 2018, ακολουθούμενη από 1,2% το 2020. Αυτό το σενάριο πολύ μικρής ανάπτυξης οφείλεται στο γεγονός ότι η αγορά χάλυβα στην Ευρώπη πάσχει από ένα συνδυασμό πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας και μειούμενης ζήτησης. Και την φετινή χρονιά, η ΣΙΔΜΑ στοχεύει στην διατήρηση του σημαντικού μεριδίου που κατέχει στην εσωτερική αγορά και στην περαιτέρω ανάπτυξη της στο εξωτερικό. Εξακολουθεί να δίνει πρωταρχική σημασία στη ρευστότητα της, στη μείωση του κόστους δανεισμού της μέρος του οποίου επετεύχθη το 2018 και στον έλεγχο των γενικών της εξόδων.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text