Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 207 | ΟΛΘ - Στοιχεία Ετήσιας Οικονομικής Έκθεσης

ΟΛΘ - Στοιχεία Ετήσιας Οικονομικής Έκθεσης

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Πλήρες έντυπο ετήσιας οικονομικής έκθεσης (εδω)

Κύρια γεγονότα έτους (σελ 16 - 17)

Κύριοι κίνδυνοι (σελ 15 - 16)

Σημαντικά γεγονότα της χρήσης 2018

Η ιδιωτικοποίηση της ΟΛΘ ΑΕ ολοκληρώθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 2018 και τον Μάρτιο του 2018 πραγματοποιήθηκε η εξαγορά του 67% των μετοχών της ΟΛΘ Α.Ε. από την «South Europe Gateway Θεσσαλονίκης (SEGT) Ltd» από το Ελληνικό Δημόσιο. Στις 23 Μαρτίου 2018 συγκροτήθηκε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο και τέθηκε σε ισχύ η τροποποιημένη Συμφωνία Παραχώρησης. Κατά τη διάρκεια του οικονομικού έτους 2018 δημιουργήθηκε μια νέα εκτελεστική διευθυντική ομάδα, η οποία άρχισε αμέσως να εργάζεται στον σχεδιασμό βελτίωσης της παραγωγικότητας και της δυναμικότητας του λιμένα και να προετοιμάζει το αρχικό σχέδιο ανάπτυξης προσανατολισμένο στο μακροπρόθεσμο όραμα για την επέκταση της Εταιρείας. Οι προσπάθειες βελτίωσης της παραγωγικότητας και της δυναμικότητας του λιμένα εφαρμόστηκαν γρήγορα, καθώς η καθαρή ταχύτητα των γερανών στο τερματικό εμπορευματοκιβωτίων αυξήθηκε σχεδόν κατά 30% από 15,5 κινήσεις την ώρα κατά την ιδιωτικοποίηση του οργανισμού, σε 19,9 κινήσεις ανά ώρα μέχρι το τέλος του έτους. Επιπλέον, ο χρόνος αναμονής στο αγκυροβόλιο για την είσοδο των πλοίων στο λιμάνι μειώθηκε λίγο περισσότερο από 50%, από 28 ώρες τον Μάρτιο σε λίγο παραπάνω από 13 ώρες τον Δεκέμβριο.Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την επέκταση της παραγωγικής ικανότητας και την προσφορά πρόσθετων υπηρεσιών σχετικών με τα εμπορευματοκιβώτια, παραγγέλθηκαν δώδεκα νέοι μεταφορείς Straddle για παράδοση στις αρχές του 2019.

Διαχείριση κινδύνων

Παράγοντες χρηματοοικονομικού κινδύνου:

Η Εταιρεία δεν εκτίθεται σε σημαντικούς χρηματοοικονομικούς κινδύνους όπως κίνδυνο αγοράς, μεταβολές σε συναλλαγματικές ισοτιμίες, τιμές αγοράς, πιστωτικό κίνδυνο και κίνδυνο ρευστότητας. Τα χρηματοοικονομικά μέσα της Εταιρείας αποτελούνται από καταθέσεις σε τράπεζες (όψεως, προθεσμιακές), εμπορικούς και λοιπούς χρεώστες καθώς και λοιπά χρηματοοικονομικά στοιχεία.

Κίνδυνος Αγοράς.

Συναλλαγματικός κίνδυνος: Η Εταιρεία συναλλάσσεται με εγχώριους και ξένους πελάτες και το νόμισμα συναλλαγής είναι το Ευρώ. Συνεπώς δεν προκύπτει συναλλαγματικός κίνδυνος.

Κίνδυνος τιμών: Η Εταιρεία δεν εκτίθεται σε κίνδυνο τιμών, διότι είναι εταιρεία παροχής υπηρεσιών και δεν επηρεάζεται από τις μεταβολές τιμών πρώτων υλών. Οι υπηρεσίες που παρέχει τιμολογούνται βάσει του δημοσιευμένου τιμολογίου της, οι τιμές του οποίου αυξάνονται ή μειώνονται όταν κριθεί αναγκαίο από την Εταιρεία. Όσον αφορά το κόστος παρεχόμενων υπηρεσιών, καθώς αποτελείται κυρίως από το κόστος μισθοδοσίας, επηρεάζεται λόγω των αυξήσεων ή μειώσεων αυτών. Επίσης η Εταιρεία επηρεάζεται από την μεταβολή της εύλογης αξίας των επενδύσεων σε ακίνητα.

Κίνδυνος επιτοκίων: Η Εταιρεία δεν εκτίθεται σε κίνδυνο διακύμανσης επιτοκίων καθώς δεν έχει δανειακές υποχρεώσεις. Τέλος η Εταιρεία κατέχει προθεσμιακές και λοιπές καταθέσεις βραχυπρόθεσμης διάρκειας, οι οποίες είναι υψηλής ρευστοποίησης.

Πιστωτικός κίνδυνος.

Η έκθεση της Εταιρείας όσον αφορά τον πιστωτικό κίνδυνο περιορίζεται στα χρηματοοικονομικά της στοιχεία. Ο πιστωτικός κίνδυνος στον οποίο εκτίθεται η Εταιρεία έναντι των πελατών της αφ’ ενός, λόγω της μεγάλης διασποράς του πελατολογίου της, αφετέρου δε επειδή κατά πάγια τακτική λαμβάνει προκαταβολές πριν την έναρξη των εργασιών ή εγγυητικές επιστολές είναι περιορισμένος. Επίσης όσον αφορά τα χρηματοοικονομικά στοιχεία του ενεργητικού καθώς και τα χρηματικά διαθέσιμα και ισοδύναμα η Διοίκηση της Εταιρείας εφαρμόζει πολιτική διασποράς του αριθμού των τραπεζών που συναλλάσσεται καθώς και πολιτική αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας αυτών.

Κίνδυνος ρευστότητας.

Για την Εταιρεία δεν υπάρχει κίνδυνος ρευστότητας καθώς οι λειτουργικές της δαπάνες καλύπτονται από τα ταμειακά ισοδύναμα που καταλαμβάνουν το 89,58% του κυκλοφορούντος ενεργητικού.

Διαχείριση κεφαλαιουχικού κινδύνου:

Η Εταιρεία δεν χρησιμοποιεί δανειακά κεφάλαια και επομένως ο συντελεστής μόχλευσης είναι μηδενικός.

Εύλογη αξία:

Τα ποσά με τα οποία εμφανίζονται στην Κατάσταση Οικονομικής Θέσης τα διαθέσιμα, οι απαιτήσεις και οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις, προσεγγίζουν τις αντίστοιχες εύλογές τους αξίες λόγω της βραχυπρόθεσμης λήξης τους.

Εφοδιαστική αλυσίδα:

Δεν υπάρχουν προμηθευτές, η διακοπή της συνεργασίας των οποίων θα έθετε σε κίνδυνο την λειτουργία της Εταιρείας.

Εξέλιξη-Προοπτικές (σελ 17)

Είναι φιλοσοφία της νέας Διοίκησης της Εταιρείας να εκσυγχρονίζει, να αναπτύσσει και να μεταμορφώνει συνεχώς το λιμάνι για να γίνει ο πρωταρχικός περιφερειακός ηγέτης και να αποτελέσει την κύρια θαλάσσια πύλη για την περιοχή των Βαλκανίων. Αυτό συνεπάγεται τη βελτίωση αξιοποίησης των υφιστάμενων περιουσιακών στοιχείων, την αύξηση της αποδοτικότητας και παραγωγικότητας του οργανισμού και την επέκταση της παραγωγικής ικανότητας του λιμένα, παρέχοντας έτσι βελτιωμένες και συμπληρωματικές υπηρεσίες στους πελάτες και δημιουργώντας οφέλη για τους μετόχους.

Ο ΟΛΘ ΑΕ έχει τις προοπτικές διεύρυνσης της λεκάνης απορροής του λιμένα. Προκειμένου να υλοποιήσει αυτές τις προοπτικές, η Διοίκηση στοχεύει στην εκτέλεση των υποχρεωτικών επενδύσεων (σημ. 10) της Σύμβασης Παραχώρησης το συντομότερο δυνατό, εξασφαλίζοντας ότι:

Εκτελούνται οι αναγκαίες και απαιτούμενες επενδύσεις στην υποδομή, αυξάνοντας κυρίως την ικανότητα του τερματικού σταθμού εμπορευματοκιβωτίων δημιουργώντας πρόσθετες θέσεις αγκυροβολιάς, αυξάνοντας το θαλάσσιο βάθος για να φιλοξενηθούν μεγαλύτερα σκάφη και αυξάνοντας το μέγεθος της πλατείας του σταθμού.

Οι επενδύσεις σε εξοπλισμό χειρισμού εκτελούνται για την εξυπηρέτηση μεγαλύτερων πλοίων και για τη βελτίωση της παραγωγικότητας της επιχείρησης που οδηγεί σε σχετική συντόμευση του χρόνου παραμονής των πλοίων στο λιμάνι.

Προγραμματίζεται και εκτελείται οργανωτικός μετασχηματισμός της οντότητας, διασφαλίζοντας ότι η ΟΛΘ Α.Ε. διαθέτει ανά πάσα στιγμή έναν αφοσιωμένο, εξειδικευμένο και αποτελεσματικό οργανισμό, εξυπηρετώντας τους πελάτες μας καλύτερα.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text