Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡA | Η επενδυτική αντίδραση στην περίπτωση “θερμού επεισοδίου” μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας

Η επενδυτική αντίδραση στην περίπτωση “θερμού επεισοδίου” μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η επενδυτική αντίδραση στην περίπτωση “θερμού επεισοδίου” μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας

Οι εξελίξεις στο πεδίο των ελληνοτουρκικών σχέσεων καθιστούν πιθανή την ύπαρξη ενός θερμού επεισοδίου μεταξύ των δύο χωρών, κατά τις επόμενες εβδομάδες. Δεν επιθυμούμε να αναφερθούμε σε πιθανά επιχειρησιακά, διπλωματικά και πολιτικά ζητήματα ή στις πολιτικές προεκτάσεις μίας τέτοιας εξέλιξης. Θα περιοριστούμε στις επιδράσεις που μία τέτοια εξέλιξη μπορεί να έχει στη χρηματιστηριακή αγορά. Βεβαίως, από την πρόσφατη μνήμη δεν υπάρχει αντίστοιχη περίπτωση, πλην αυτής της “κρίσης των Ιμίων” (26/1 – 31/1/1996), όπως θα εξετάσουμε παρακάτω.

Κατ' αρχάς, θα πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι, το ενδεχόμενο ενός “θερμού επεισοδίου” είναι κάτι που μας απασχολεί επί μακρόν -ήδη από το περασμένο καλοκαίρι- και για το οποίο έχουμε συχνά αναφερθεί και στις σελίδες του “απόλυτου συστήματος”, αλλά και στις σελίδες του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ. Έχουμε δε επισημάνει ότι, το ενδεχόμενο ενός “επεισοδίου” με την Τουρκία, συνιστά έναν από τους παράγοντες “κινδύνου” της ελληνικής αγοράς, ο οποίος συχνά γίνεται “σοβαρός” και αξιολογείται ανάλογα από τους αναλυτές και τους επενδυτές.

Τί θα μπορούσε να συμβεί σε μία τέτοια περίπτωση; Πολλοί θα ομιλήσουν για ένα ολιγοήμερο “θερμό επεισόδιο” το οποίο θα λήξει και μετά όλα θα συνεχιστούν κανονικά. Άλλοι θα ομιλήσουν για κάτι πιο “βαρύ”. Από την πλευρά μας, δε θέλουμε να εμπλακούμε σε τέτοια σενάρια και εικασίες. Στην πραγματικότητα, ουδείς γνωρίζει πώς θα μπορούσε να εξελιχθεί ένα “επεισόδιο” μεταξύ των δύο χωρών, ενώ όμως, είμαστε υποχρεωμένοι να έχουμε ένα συγκεκριμένο “σχέδιο δράσης”, με την ευχή βέβαια να μη το χρειαστούμε ποτέ.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο κανόνας είναι ένας και είναι συγκεκριμένος: Ο επενδυτής μειώνει τις θέσεις του, όσο διαπιστώνει ότι το “θερμόμετρο” ανεβαίνει. Και ρευστοποιεί, εάν και εφ' όσον τα πράγματα οδηγηθούν σε αδιέξοδο και σε “θερμό επεισόδιο”. Με άλλα λόγια, στην περίπτωση που διαπιστώνουμε αυξημένη οξύτητα, τότε θα πρέπει να υπάρξει μείωση των θέσεων κατά ένα τρίτο τουλάχιστον επί του συνολικού χαρτοφυλακίου. Και στην περίπτωση που εκδηλωθεί επεισόδιο, θεωρούμε ως ικανοποιητική αντίδραση τη μείωση των μετοχικών θέσεων κατά τουλάχιστον ένα τρίτο ακόμη, ανεξάρτητα το κλίμα και τον πανικό που ενδεχομένως θα υπάρχει στην αγορά. Δηλαδή, στην περίπτωση ενός “επεισοδίου”, ο συντηρητικός επενδυτής θα πρέπει να βρίσκεται με τουλάχιστον 70% του κεφαλαίου του εκτός αγοράς – και ενδεχομένως και μετρητά κάτω από το στρώμα.

Θα πρέπει δε να έχουμε υπ' όψη ότι, ανάλογα και με τις εξελίξεις, μπορεί να αποφασιστεί το κλείσιμο της χρηματιστηριακής αγοράς, ή ακόμη και των τραπεζών, ή ακόμη και η επιβολή capital controls. Οι αποφάσεις αυτές λαμβάνονται ανάλογα με τις εξελίξεις.

Η παραπάνω άποψη θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως “συντηρητική”. Όμως, επί χρόνια, αυτός είναι ο τρόπος που λειτουργούμε και που αντιδρούμε, ενώ ποτέ δε χάσαμε επειδή είμασταν συντηρητικοί.

Επίσης, η σημερινή παρέμβαση δε γίνεται για να δημιουργήσει εντυπώσεις ή να προκαλέσει φόβο, αλλά απλά επειδή θεωρούμε ότι θα πρέπει να τοποθετούμαστε απέναντι σε κάθε σοβαρό γεγονός ή σε κάθε σοβαρή πιθανή εξέλιξη. Άλλωστε, δε νομίζουμε ότι η παρούσα πτώση των τιμών οφείλεται αποκλειστικά στο ζήτημα των εμπορικών σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, ή λόγω των αβεβαιοτήτων που ενδεχομένως θα δημιουργηθούν από τις πολιτικές εξελίξεις της προεκλογικής περιόδου.

Ολοκληρώνοντας, θέλουμε να αναφέρουμε ότι, τα γεγονότα των Ιμίων, δεν είχαν προκαλέσει κάποια αρνητική εξέλιξη στη χρηματιστηριακή αγορά της Αθήνας. Τα γεγονότα ξεκίνησαν την Παρασκευή 26/1/1996 και τερματίστηκαν το πρωί της 31/1/1996. Όπως παρατηρούμε και στο διάγραμμα, δεν υπήρξε αξιόλογη διακύμανση. Στην κορύφωση της κρίσης (τα ξημερώματα της 31/1/1996) οπότε η ελληνική πλευρά σημείωσε και απώλειες τριών αξιωματικών του ναυτικού, η αγορά άνοιξε ομαλά, δεν είχε διακυμάνσεις και μάλιστα έκλεισε και στο υψηλό της ημέρας (989 μονάδες) με κέρδη ημέρας 1,5%. Γενικά, στην κρίση των Ιμίων δεν είχε υπάρξει επίδραση στο χρηματιστηριακό δείκτη. Κατά την άποψή μας, αν -παρ' ελπίδα- συμβεί κάποια αντίστοιχη κρίση στην παρούσα φάση, είναι πολύ πιθανό η εξέλιξη να είναι διαφορετική.

 

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text