Αρχική | Εταιρίες | Οι βεντέτες που κλόνισαν μεγάλους Ομίλους

Οι βεντέτες που κλόνισαν μεγάλους Ομίλους

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Οι βεντέτες που κλόνισαν μεγάλους Ομίλους

Κακοδιαχείριση, σπατάλες, κακές επιλογές και άλλες ακόμα πιο σοβαρές κατηγορίες έχουν εκτοξευθεί τα τελευταία χρόνια μεταξύ των βασικών μετόχων μεγάλων εταιρειών, κλονίζοντας την φήμη τους και την πορεία των εταιριών.

Οι ενδοοικογενειακές κόντρες αλλά και η έλλειψη διαδοχής είναι άλλωστε τα δύο σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι ελληνικές επιχειρήσεις.

Αυτό φάνηκε και στην περίπτωση της Creta Farms, όπου η κόντρα μεταξύ των αδερφών, Κωνσταντίνου και Εμμανούηλ Δομαζάκη κοντεύει να τινάξει στον αέρα την αλλαντοβιομηχανία.

Η Creta Farms όμως δεν θα είναι η μοναδική εταιρεία που αντιμετωπίζει εσωτερικές έριδες.

Αρκετοί Όμιλοι λένε οι καλά γνωρίζοντες θυμίζουν καζάνι που βράζει στο εσωτερικό τους, αφού η συνεννόηση μεταξύ των στελεχών γίνεται δια αντιπροσώπων, ενώ οι ισορροπίες χαρακτηρίζονται ιδιαίτερα «εύθραυστες».

Οικογένεια Λουμίδη

Αν και είχαν καταφέρει να δημιουργήσουν μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες καφέ στην Ελλάδα, οι διαφωνίες που προέκυψαν, τους ανάγκασαν να πουλήσουν το brand τους.

Ο λόγος για την Λουμίδης Παπαγάλος, όπου το 1987 έχοντας ήδη αναλάβει τα ηνία η δευτερη γενιά αποτελούμενη από πέντε παιδιά, αποφάσισαν να πουλήσουν την εταιρεία στη Nestle.

Σε εκείνους αλλά και στην τρίτη γενιά που βρίσκεται σήμερα στο τιμόνι, έμειναν τα Καφεκοπτεία Λουμίδη που σήμερα συμπληρώνουν 100 χρόνια παρουσίας στην ελληνική αγορά.

Οικογένεια Αγγελόπουλου

Σε διαχωρισμό των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων οδήγησε η κόντρα που ξέσπασε μεταξύ τω δύο αδερφών Θεόδωρου και Κωσταντίνου Αγγελόπουλου, της γνωστής εφοπλιστικής οικογένειας.

Το 1998 με δήλωση που εστάλη στις εφημερίδες ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος κατηγόρησε τον αδελφό του, Θεόδωρο για «κακοδιαχείριση της περιουσίας», «αδηφάγο διάθεση», «αλόγιστα δάνεια», «μεταμφίεση και εξαφανίσεις εταιρειών».

Μία προσπάθεια συμφιλίωσης έγινε το 2000 όταν τα δύο αδέρφια υπέγραψαν στη Ζυρίχη συμφωνία με την οποία υπήρξε διαχωρισμός των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Ο Κωσταντίνος Αγγελόπουλος, ανέλαβε τις ανέλαβε τις δραστηριότητες του Ομίλου στην Ελλάδα και ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος τις επιχειρήσεις του εξωτερικού.

Ωστόσο οι έριδες στην οικογένεια Αγγελόπουλου  δεν σταμάτησαν εδώ.

Η πρόσφατη κόντρα που ξέσπασε πρόσφατα στην οικογένεια του Κωσταντίνου Αγγελόπουλου με τα παιδιά του, Παναγιώτη και Γιώργου να στρέφονται κατά του πατέρα τους με φόντο την Χαλυβουργική, που τελικά πριν από δύο μήνες κατέβασε ρολά.

Τα παιδιά, υπέβαλλαν αίτημα δικαστικής συμπαράστασης κατά του πατέρα τους επικαλούμενοι, μεταξύ άλλων, «βαρύτατη ψυχοδιανοητική έκπτωση» και μιλώντας για ανάγκη «προστασίας των συμφερόντων του που πλήττονται από τους επιτήδειους που τον έχουν κυκλώσει».

Τελικά με απόφαση του το δικαστήριο, απέρριψε το αίτημα τους. Το σίριαλ όμως αυτό αναμένεται να έχει ακόμη πολλά επεισόδια.

Η οικογένεια Χόντου

Γνωστή εδώ και αρκετά χρόνια είναι η κόντρα που επικρατεί ανάμεσα στα αδέρφια Χόντου που είχε ως αποτέλεσμα, την αποχώρηση του ενός και η δημιουργία δικής του αλυσίδας.

Αν και στην αρχή τα πέντε αδέρφια (Νίκος, Γιώργος, Κώστας, Γιάννης, Αργύρης) κατάφεραν να δημιουργήσουν έναν από τους πλέον επιτυχημένους Ομίλους της αγοράς, εντούτοις οι γκρίνιες που προέκυψαν είχαν ως αποτέλεσμα την αποχώρηση του Γιώργου Χόντου από τον Όμιλο, δημιουργώντας την δική του αλυσίδα το 2004 με την επωνυμία Hondos Palace Πολυκαταστήματα Α.Ε.

Τα υπόλοιπα αδέρφια έφτασαν σε σημείο με ανακοίνωση τους στον τύπο να αποκηρύξουν τον αδερφό τους.

Τελικά η Hondos Palace Πολυκαταστήματα τέθηκε σε καθεστώς πτώχευσης, ενώ τα ακίνητα της οδηγήθηκαν σε πλειστηριασμό.

Οικογένεια Κωνσταντινίδη

Στο φως ήρθε πριν από μερικούς μήνες και η ενδοοικογενειακή κόντρα στη γνωστή αλυσίδα ζαχαροπλαστείων Κωνσταντινίδη.

Όλα ξεκίνησαν με τα εγκαίνια του νέου καταστήματος «Ζαχαροπλαστεία Κωνσταντινίδης» στη Λεωφόρο Κύμης, στο ύψος της Νέας Ιωνίας από τον Θεόδωρο Κωνσταντινίδη (διατηρεί τρία ζαχαροπλαστεία στο Βόλο), αδερφό του Γρηγόρη που διαχειρίζεται τα ζαχαροπλαστεία στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Με ανακοίνωση η πλευρά του Γρηγόρη Κωνσταντινίδη ως “Ζαχαροπλαστεία Κωνσταντινίδη”, στράφηκε κατά του νέου ζαχαροπλαστείου στη Νέα Ιωνία, ενημερώνπντας τους πελάτες της ότι «το κατάστημα- ζαχαροπλαστείο που έχει ξεκινήσει τη λειτουργία του το τελευταίο διάστημα στην Νέα Ιωνία Αττικής, επί της οδού Κύμης αρ. 17, δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την αλυσίδα καταστημάτων της εταιρείας».

Απαντώντας στους ισχυρισμούς του αδερφού του ο Θεόδωρος Κωνσταντινίδης με ανακοίνωση του ανέφερε ότι λυπάται για όσα του καταλογίζει ο αδελφός του και τονίζει ότι «δεν μπορεί να τού αφαιρέσει ούτε το επίθετο Kωνσταντινίδης, ούτε και την προσωπική του ιστορία και διαδρομή στη ζαχαροπλαστική».

Μάλιστα ανέφερε ότι ο ίδιος διαθέτει την άδεια χρήσης του σήματος και του ονόματος, καθότι είναι και εκείνος διαχειριστής στην κοινή εταιρία με τον ίδιο και τα άλλα αδέλφια τους από το 1983 στη Λάρισα και από το 2007 στον Bόλο.

Προοδευτική

Πολυετής είναι η κόντρα που υπάρχει στον κατασκευαστικό Όμιλο Προοδευτική, ανάμεσα στα αδέρφια και βασικούς μετόχους Κωσταντίνο και Σπύρο Κούτλα.

Τα εμπόδια που έβαζε η μία αλλά και η άλλη πλευρά (μπλοκάρισμα αυξήσεων κεφαλαίου, προσφυγές στη δικαιοσύνη κλπ), είχε ως αποτέλεσμα ο Όμιλος να έχει οδηγηθεί στην απαξίωση.

Μάλιστα πολλές φορές οι γενικές συνελεύσεις της εταιρείας, μετατρεπόταν σε ρινγκ, με τα δύο αδέρφια να ανταλλάσουν βαρύτατες κατηγορίες ενώπιον των μετόχων.

Οικογένεια Δασκαλαντωνάκη

Ο εμφύλιος στην οικογένεια Δασκαλαντωνάκη του ξενοδοχειακού Ομίλου Grecotel ξεκίνησε το 2009. Μέχρι τότε ο Νίκος Δασκαλαντωνάκης, η σύζυγος του Παρθενόπη (Πόπη) Φραγκούλη και τα τρία τους παιδιά, Μάρη, Γιάννη και Τίνα, διατηρούσαν ποσοστό 20% του Ομίλου, έκαστος.

Ωστόσο, τον Απρίλιο του 2009, με αφορμή διαφωνίες που είχαν προκύψει για την αναδιάρθρωση του συνόλου του δανεισμού του ομίλου, ο Νίκος Δασκαλαντωνάκης ζήτησε από τη σύζυγό του Παρθενόπη να του παραχωρήσει, το ποσοστό της (20%) επί των μετοχών.

Τον Φεβρουάριο του 2010 ο Νικόλαος Δασκαλαντωνάκης άσκησε ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρεθύμνης αίτηση λήψης ασφαλιστικών μέτρων που ζητούσε να τεθούν υπό δικαστική μεσεγγύηση οι προσωρινοί τίτλοι μετοχών όσων εταιρειών έχουν εκδώσει τίτλους μετοχών, να απαγορευθεί στη σύζυγο και τα παιδιά του να συμμετέχουν και να ψηφίζουν στις γενικές συνελεύσεις των εταιρειών του Ομίλου και να ψηφίζει ο ίδιος μόνος του δια όλων των μετοχών που ανήκουν σε εκείνους.

Η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια της δικαιοσύνης με εκατέρωθεν μηνύσεις και αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων.

Οικογένεια Μαλαματίνα

Στις αίθουσες των δικαστηρίων συνεχίζεται να παίζεται η υπόθεση του ποιος ελέγχει τη Μαλαματίνα, την ιστορική εταιρεία που παράγει το ομώνυμο κρασί.

Ο έλεγχος της οινοποιϊας έχει γίνει το μήλον της έριδος μεταξύ του εν διαστάσει πλέον ζεύγους, Κωνσταντίνου Μαλαματίνα και Κατερίνας Μαλαματίνα.

Αν και η το 2016  με απόφαση του το Εφετείο Θεσσαλονίκης τάχθηκε υπέρ του Κωνσταντίνου Μαλαματίνα, η πλευρά της πρώην συζύγου του Αικατερίνη προσέφυγε στον Άρειο Πάγο.

Οι δύο πλευρές βρίσκονται στα δικαστήρια και για τρεις εκατέρωθεν μηνύσεις, μία του Κωνσταντίνου σε βάρος της Αικατερίνης για πλαστογραφία και δύο της Αικατερίνης για απιστία των μελών της προσωρινής διοίκησης και ηθική αυτουργία του Κωνσταντίνου σε αυτήν. Οι υποθέσεις βρίσκονται στο στάδιο της έρευνας.

J&P Overseas

Oι ενδοοικογενειακές κόντρες που ξέσπασαν στον κυπριακό κατασκευαστικό Όμιλο J&P Overseas με μετόχους της οικογένειες Παρασκευαϊδη και Ιωάννου (μητρική της ελληνικής κατασκευαστικής J&P Αβαξ), είχε ως αποτέλεσμα την υπαγωγή του σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης.

Η κατάρρευση του κατασκευαστικού Ομίλου οφείλεται στις έριδες μεταξύ των μελών της οικογένειας Παρασκευαΐδη, που υποχρέωσαν και την πλευρά της οικογένειας Ιωάννου να αποστασιοποιηθεί.

Οι κόντρες στην οικογένεια Παρασκευαϊδη φερνουν σε αμηχανία στην πλευρά Ιωάννου, η οποία σταδιακά μετατρέπεται σε αποστασιοποίηση, και, τελικά, προκρίνεται η επεξεργασία ενός σχεδίου διάσπασης του ομίλου, το οποίο αρχίζει να τίθεται σε εφαρμογή στα μέσα του 2016.

Τα πράγματα, όμως, δεν εξελίχθηκαν όπως είχαν συμφωνηθεί στην οικογένεια Παρασκευαϊδη, με αποτέλεσμα ο Όμιλος να καταρρεύσει.

Πηγή: www.economistas.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text