Αρχική | Εταιρίες | Τράπεζες | Δύο κρίσιμες κινήσεις για το τραπεζικό σύστημα

Δύο κρίσιμες κινήσεις για το τραπεζικό σύστημα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Δύο κρίσιμες κινήσεις για το τραπεζικό σύστημα

Οι διαθέσεις της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας για τις ελληνικές τράπεζες θα δοκιμαστούν την επόμενη εβδομάδα, που θεωρείται κρίσιμη λόγω δύο σημαντικών γεγονότων. Το πρώτο είναι η υποβολή προσφορών για τα δύο πακέτα τιτλοποίησης συνολικού ύψους 9,5 δισ. ευρώ που δρομολογεί η Eurobank και το δεύτερο είναι η δημοσιοποίηση του σχεδίου μετασχηματισμού που ανακοινώνει ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας στο Λονδίνο.

Οι δύο κινήσεις θα αποτελέσουν crash test συνολικά για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, που βρίσκεται σε φάση πυρετώδους κινητικότητας στην προσπάθειά του να απαλλαγεί από τον τεράστιο όγκο των μη εξυπηρετούμενων δανείων και, κυρίως, να παρακολουθήσει τη δειλή έστω ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και να ανταποκριθεί στις ανάγκες χρηματοδότησης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, που δημιουργεί η έξοδος από τα προγράμματα.

Τα μηνύματα είναι διττά, καθώς την εικόνα της προσήλωσης στη δημοσιονομική πειθαρχία που επισφράγισε η ύπαρξη υψηλών πλεονασμάτων, ήρθε να διαταράξει η προεκλογική παροχολογία της κυβέρνησης. Την άνοδο των spreads των ελληνικών ομολόγων ακολούθησε η πτώση των τραπεζικών μετοχών στο Χρηματιστήριο, η οποία ανακόπηκε την τελευταία χρηματιστηριακή ημέρα, που έκλεισε με ενίσχυσή τους.

Η πεποίθηση ότι η αποφασιστικότητα που δείχνουν οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών για τη μείωση των κόκκινων δανείων θα αποτυπωθεί στις διαθέσεις των επενδυτών είναι πλέον διάχυτη και μένει να επιβεβαιωθεί με την υποβολή των προσφορών για την τιτλοποίηση «μαμούθ» που επιχειρεί η διοίκηση της Eurobank και την υποδοχή που θα έχει το σχέδιο μετασχηματισμού που θα ανακοινώσει η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας. Το τραπεζικό σύστημα επιδιώκει την αυτονόμησή του από τις πολιτικές εξελίξεις, που λίγο έως πολύ έχουν προεξοφληθεί, και χαρακτηριστικό είναι ότι τα σχέδια για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων δεν προβλέπουν αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και έχουν δρομολογηθεί ανεξάρτητα από τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για τη δημιουργία σχημάτων στα οποία θα μπορούσε να μεταφερθεί τμήμα των κόκκινων δανείων. Μια πρώτη ένδειξη αυτής της αυτονόμησης θα δοθεί με την επιστροφή στον δείκτη MSCI Greece Standard των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank, που αναμένεται το βράδυ της Δευτέρας 13 Μαΐου.

Eurobank: Μείωση κόκκινων δανείων κατά 10,1 δισ. φέτος

Αλμα εις τριπλούν συνιστά η προσπάθεια που πραγματοποιεί αυτή την εβδομάδα η Eurobank, επιχειρώντας τρεις παράλληλες κινήσεις:

Η πρώτη είναι η τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου Pillar, που περιλαμβάνει στεγαστικά δάνεια αξίας 2 δισ. ευρώ και για το οποίο αναμένεται να κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές.

Η δεύτερη είναι η τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου Cairo που περιλαμβάνει κυρίως επιχειρηματικά δάνεια με εξασφαλίσεις συνολικού ύψους 7,5 δισ. ευρώ και για το οποίο η τράπεζα αναμένει την υποβολή μη δεσμευτικών προσφορών.

H τρίτη κίνηση είναι η πώληση της εταιρείας διαχείρισης κόκκινων δανείων, της FPS, για την οποία αναμένεται επίσης η υποβολή μη δεσμευτικών προσφορών.

Το τριπλό στοίχημα της Eurobank είναι μέρος του ευρύτερου σχεδίου συγχώνευσης με τη Grivalia που αποσκοπεί σε μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPEs) στα 10,1 δισ. μείωσης φέτος και του αντίστοιχου δείκτη στο 16% από 37% στο τέλος του 2018, με προοπτική την περαιτέρω υποχώρηση στο 8,8% του συνόλου των χορηγήσεων στο τέλος του 2021.

Oπως έχει ανακοινώσει η διοίκηση του ομίλου Eurobank, η πώληση της FPS θα «τρέξει» συνδυαστικά με την τιτλοποίηση του πακέτου Cairo, δηλαδή όποιος υποβάλει προσφορά για το μεγάλο χαρτοφυλάκιο των 7,5 δισ. ευρώ μπορεί να διεκδικήσει και την εταιρεία διαχείρισης. Με βάση αυτό τον σχεδιασμό οι υποψήφιοι επενδυτές μπορούν να καταθέσουν προσφορά ξεχωριστά για το project Pillar και ξεχωριστά για το project Cairo ή συνολικά για όλο το project των 9,5 δισ. ευρώ. Oπως έχει ξεκαθαρίσει η διοίκηση της τράπεζας, αυτός που δεν θα υποβάλει προσφορά για το Cairo δεν θα μπορεί να διεκδικήσει και τη FPS, επιδιώκοντας με αυτό τον τρόπο να διερευνήσει τις διαθέσεις των επενδυτών σε σχέση με τις προσφερόμενες τιμές στη μία και στην άλλη περίπτωση.

Η σπουδαιότητα και των δύο συναλλαγών είναι προφανής, στον βαθμό που πρόκειται  για την πρώτη τιτλοποίηση που επιχειρεί ελληνική τράπεζα τα τελευταία δέκα και πλέον χρόνια. Επιπλέον, πρόκειται και για τη μεγαλύτερη συναλλαγή που έχει επιχειρηθεί από ελληνική τράπεζα, τα χαρακτηριστικά της οποίας θα επηρεάσουν και τις συναλλαγές που έχουν δρομολογήσει και οι άλλες τρεις συστημικές τράπεζες για το δεύτερο εξάμηνο του 2019 και το 2020.

Το γεγονός ότι στην εν λόγω διαδικασία ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει τα μεγαλύτερα επενδυτικά κεφάλαια όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και παγκοσμίως, όπως είναι η Pimco, η Fortress, η Cerved, η Intrum ή η B2 Holding, είναι ενδεικτικό της σπουδαιότητας που έχει η εν λόγω συναλλαγή, η βαρύτητα της οποίας δεν εξαντλείται μόνο στη διαχείριση των εν λόγω δανείων, αλλά και των ακινήτων που τα συνοδεύουν στον βαθμό που πρόκειται για δάνεια με εξασφαλίσεις.

Η τιτλοποίηση των δύο χαρτοφυλακίων δεν θα είναι αναίμακτη και αναμένεται να επιφέρει ζημία στην τράπεζα, την οποία θα καλύψει μέσα από την ενσωμάτωση της Grivalia και την κεφαλαιακή ενίσχυση των 907 εκατ. ευρώ, προσθέτοντας 210 μονάδες βάσης και ανεβάζοντας τον βασικό δείκτη Common Equity Tier I (CET I) στο 13,8%. Με τον τρόπο αυτό θα καλυφθεί η ζημία από την πώληση του mezzanine τίτλου σε τιμή χαμηλότερη από την αξία αυτών των δανείων και συγκεκριμένα από την τιτλοποίηση του Pillar, η οποία  εκτιμάται έως 180 εκατ. ευρώ, καθώς και η ζημία από την τιτλοποίηση του πακέτου Cairo που εκτιμάται στο 1,2 δισ. ευρώ.

Το επιπλέον τμήμα της ζημίας, δηλαδή αυτό πέραν των 907 εκατ. ευρώ θα καλυφθεί από την πώληση της εταιρείας διαχείρισης κόκκινων δανείων που έχει δημιουργήσει ο όμιλος της Eurobank, τη FPS. Στο πλαίσιο του σχεδίου μετασχηματισμού του ομίλου προβλέπεται η δημιουργία δύο διακριτών business units, δηλαδή η νέα Eurobank και τα SPVs, στα οποία θα μεταφερθούν οι ομολογίες πρώτης διαβάθμισης που θα εκδοθούν μέσω των δύο τιτλοποιήσεων.

Μετά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης η συμμετοχή της Fairfax Financial Holdings Limited στο μετοχικό κεφάλαιο της Eurobank θα αυξηθεί από 18,4% σε περίπου 33%.

Εθνική Τράπεζα: Οι 3 στόχοι του σχεδίου αναδιάρθρωσης

Ενίσχυση την οργανικών εσόδων και οριστική επάνοδο στην κερδοφορία από το τρέχον έτος, σε συνδυασμό με κινήσεις για την αναβάθμιση του ρόλου της Εθνικής Τράπεζας στο εσωτερικό, προβλέπει το σχέδιο μετασχηματισμού του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας έως και το 2022, που θα ανακοινωθεί την προσεχή Πέμπτη στο Λονδίνο. Το σχέδιο μετασχηματισμού έχει προεξοφληθεί ότι θα συγκεντρώσει το υψηλό ενδιαφέρον της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας, καθώς πάνω από 60 επενδυτικοί οίκοι έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή για να συμμετάσχουν στο Investors Day που διοργανώνει η διοίκηση του ομίλου και ήδη τα θετικά μηνύματα αποτυπώνονται στο ράλι που πραγματοποίησε η μετοχή της τράπεζας στο κλείσιμο της εβδομάδας.

Στις αποσκευές της η διοίκηση της τράπεζας διαθέτει ένα συνεκτικό επιχειρηματικό σχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει:

Την ολοκλήρωση του πλάνου αναδιάρθρωσης με την αποεπένδυση από συγκεκριμένες αγορές και θυγατρικές.

Τη δραστική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Την ισχυρή χρηματοδοτική επάνοδό της έτσι ώστε να ανταποκριθεί στις ανάγκες χρηματοδότησης των ελληνικών επιχειρήσεων και νοικοκυριών, τις οποίες δημιουργεί ο κύκλος ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

Την αναδιοργάνωση των δομών της τράπεζας και του δικτύου των καταστημάτων, στη βάση των νέων τάσεων που δημιουργούν η τεχνολογία και η ψηφιακή τραπεζική.

Την περικοπή εξόδων και την υιοθέτηση ενός αποτελεσματικού επιχειρηματικού μοντέλου. Η αποτελεσματικότητα του νέου επιχειρηματικού μοντέλου περνάει μέσα από τη δραστική περικοπή των εξόδων, με την υποχώρηση του δείκτη εσόδων προς έξοδα κάτω από το 50% στο τέλος της περιόδου από το υψηλό 70% που βρέθηκε στα τέλη του 2018. Εργαλείο για τη βελτίωση του δείκτη αποτελεσματικότητας της τράπεζας είναι φυσικά η αύξηση των εσόδων μέσα από την ενίσχυση των χρηματοδοτήσεων κατά 4 δισ. ευρώ ετησίως και τη μείωση του λειτουργικού κόστους μέσα από την περαιτέρω μείωση του δικτύου των καταστημάτων και του απασχολούμενου προσωπικού. Ο αριθμός των καταστημάτων θα περιοριστεί περίπου στα 400 καταστήματα από 475 σήμερα και το απασχολούμενο προσωπικό θα μειωθεί στις 7.100 άτομα από 9.200 που ήταν στα τέλη του χρόνου.

Στην τελική ευθεία, ενόψει των ανακοινώσεων στο Investors Day, είναι και η ολοκλήρωση του πλάνου αναδιάρθρωσης με την οριστικοποίηση της μεταβίβασης της Banca Romaneasca στην Eximbank, της Εθνικής Πανγαίας ΑΕΕΑΠ στην Invel Real Estate και τη μεταβίβαση του δικτύου των καταστημάτων στην Αίγυπτο στη λιβανέζικη τράπεζα Audi (ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα). Σε εκκρεμότητα παραμένει η αποεπένδυση από την Κύπρο, που αν και προχωρεί, δεν θα οριστικοποιηθεί έγκαιρα, δηλαδή πριν από το Investors Day, ενώ η μεγαλύτερη εκκρεμότητα παραμένει η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, για την οποία ο όμιλος εξασφάλισε διετή παράταση από τη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε. έως και το 2020, και ήδη δρομολογείται. Με βάση το πλάνο αναδιάρθρωσης που έχει συμφωνηθεί με τις εποπτικές αρχές, ο όμιλος της ΕΤΕ θα διατηρήσει τις δραστηριότητές του στη Βόρεια Μακεδονία μέσω της Stopanska Banka, και στη Μάλτα, οι οποίες θα ενισχυθούν.

Στο μέτωπο των κόκκινων δανείων η στρατηγική του ομίλου είναι εμπροσθοβαρής και περισσότερο επιθετική, στοχεύοντας σε μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά 11,5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2021. Ο δείκτης NPEs αναμένεται να διαμορφωθεί σε επίπεδα κάτω του 15% το 2021 και περίπου στα μισά αυτού του επιπέδου το 2022. Στο πλαίσιο του στόχου για μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η διοίκηση της τράπεζας αναμένεται να ανακοινώσει το αποτέλεσμα της συναλλαγής για τη μεταβίβαση του χαρτοφυλακίου Symbol, που αποτελεί χαρτοφυλάκιο με εξασφαλίσεις σε ακίνητα. Οι πωλήσεις χαρτοφυλακίων που έχουν δρομολογηθεί περιλαμβάνουν τη μεταβίβαση του πακέτου Mirror (δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις), ενώ εντός του 2019 αναμένεται η πώληση ακόμη ενός πακέτου με εξασφαλίσεις ύψους 700 εκατ. ευρώ. Θα ακολουθήσει μια μεγάλη τιτλοποίηση δανείων ύψους 3 δισ. ευρώ το 2020.

Νέα προγράμματα εθελουσίας εξόδου δρομολογούν οι τράπεζες

Δύο νέα προγράμματα εθελουσίας εξόδου δρομολογούν Εθνική Τράπεζα και Eurobank, στοχεύοντας στην αποχώρηση έως 1.000 και 600 υπαλλήλων, αντίστοιχα, μέσα στο 2019.

Ηδη η Εθνική Τράπεζα δημοσιοποίησε το πακέτο παροχών για τη νέα εθελουσία που θα «τρέξει» από την προσεχή Δευτέρα και για τις δύο επόμενες εβδομάδες.

Οι αποχωρήσεις θα προστεθούν στις 780 αποχωρήσεις που θα γίνουν εντός του 2019, στο πλαίσιο του προηγούμενου προγράμματος εθελουσίας αποχώρησης προσωπικού που ολοκλήρωσε στα τέλη Μαρτίου η Εθνική Τράπεζα.

Το νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου είναι συνολικού κόστους 100 εκατ. ευρώ και το ανώτατο όριο αποζημίωσης είναι οριακά χαμηλότερο από το προηγούμενο, δηλαδή έως 170.000 ευρώ από 180.000 ευρώ.

Εκτός από την άμεση αποχώρησή τους από την τράπεζα, οι εργαζόμενοι μπορούν να επιλέξουν την έξοδό τους από αυτήν ύστερα από 2ετή, 3ετή ή 4ετή άδεια, κατά τη διάρκεια της οποίας η τράπεζα θα καταβάλλει το σύνολο ή μέρος των αποδοχών που δικαιούνται, καθώς και πλήρεις τις ασφαλιστικές καλύψεις τους.

Στις διετείς άδειες θα καταβάλλεται κάθε μήνα ο πλήρης μισθός, στις 3ετείς θα καταβάλλονται τον πρώτο χρόνο πλήρεις αποδοχές και τα επόμενα δύο το 50% των αποδοχών, ενώ όσοι επιλέξουν 4ετή μακροχρόνια άδεια θα λαμβάνουν κάθε μήνα το 50% του μισθού τους.

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα που σχεδιάζει η διοίκηση της Eurobank, το ανώτατο όριο αποζημίωσης προβλέπεται ότι θα φτάνει τις 160.000 ευρώ και θα απευθύνεται σε εργαζομένους σε συγκεκριμένες μονάδες της τράπεζας.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text