Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Ενδιαφέρον από πέντε επενδυτές για την τιτλοποίηση «μαμούθ» της Eurobank

Ενδιαφέρον από πέντε επενδυτές για την τιτλοποίηση «μαμούθ» της Eurobank

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ενδιαφέρον από πέντε επενδυτές για την τιτλοποίηση «μαμούθ» της Eurobank

Πέντε προσφορές για το πακέτο Pillar ύψους 2 δισ. ευρώ που τιτλοποιεί η Eurobank υποβλήθηκαν χθες στο πλαίσιο της διαγωνιστικής διαδικασίας για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών.

Αντίστοιχα, χθες υποβλήθηκαν τέσσερις μη δεσμευτικές προσφορές για το πακέτο Cairo ύψους 7,5 δισ. ευρώ που τιτλοποιεί η Eurobank.

Τρία επενδυτικά σχήματα εκδήλωσαν ενδιαφέρον και για την εξαγορά της FPS, θυγατρικής της εταιρείας της Eurobank.

Πηγές από την πλευρά της τράπεζας δηλώνουν ικανοποιημένοι από την έκβαση της διαγωνιστικής διαδικασίας σημειώνοντας ότι οι προσφορές είναι απολύτως ανταγωνιστικές.

Οι σχετικές προσφορές θα αξιολογηθούν τις δύο προσεχείς εβδομάδες και από τη διαδικασία θα εξαρτηθεί το κατά πόσο η τράπεζα θα προχωρήσει στη διαδικασία ξεχωριστά για το κάθε χαρτοφυλάκιο ή θα αποδεχτεί τη συνδυαστική προσφορά για τα δύο χαρτοφυλάκια και την FPS.

Τα πέντε επενδυτικά σχήματα σύμφωνα με πληροφορίες είναι τα εξής: η Pimco, η Fortress, το Elliot Management, η Lone Star και η Bain Capital.

Η συναλλαγή και συγκεκριμένα η τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου Cairo συνδυάζεται με την πώληση της εταιρείας διαχείρισης κόκκινων δανείων που διαθέτει η Eurobank, την FPS, και εντάσσεται στο ευρύτερο σχέδιο μείωσης των κόκκινων δανείων μέσω συγχώνευσης με την Grivalia, που ανακοίνωσε τον Νοέμβριο η διοίκηση του ομίλου. Η τιμή που θα επιτευχθεί στη συναλλαγή, η οποία θεωρείται «μαμούθ», καθώς πρόκειται για την πρώτη αλλά και τη μεγαλύτερη τιτλοποίηση που επιχειρείται από ελληνική τράπεζα, είναι καθοριστική, καθώς θα κρίνει την επιτυχία του εγχειρήματος μείωσης κόκκινων δανείων, χωρίς να απαιτηθούν πρόσθετα κεφάλαια.

Επιπλέον, θα αποτελέσει μια πρώτη απτή ένδειξη των τιμών που διαμορφώνονται στην ελληνική αγορά των τιτλοποιήσεων, δίνοντας και το στίγμα των διαθέσεων της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας στα σχέδια μείωσης των κόκκινων δανείων και των υπολοίπων συστημικών τραπεζών. Η χθεσινή ημερομηνία ήταν η καταληκτική για την υποβολή προσφορών που αφορούν:

Την τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου Pillar, που περιλαμβάνει στεγαστικά δάνεια αξίας 2 δισ. ευρώ και για το οποίο κατατέθηκαν δεσμευτικές προσφορές.

Την τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου Cairo που αποτελείται κατά 35% από καταγγελμένα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια και κατά 65% από δάνεια λιανικής (στεγαστικά, καταναλωτικά και μικρών επιχειρήσεων) με εξασφαλίσεις συνολικού ύψους 7,5 δισ. ευρώ, και για το οποίο υποβλήθηκαν μη δεσμευτικές προσφορές.

Την πώληση του 80% της FPS, για την οποία οι υποψήφιοι επενδυτές υπέβαλαν μη δεσμευτικές προσφορές.

Oπως έχει ανακοινώσει η διοίκηση του ομίλου Eurobank, η πώληση της FPS θα «τρέξει» συνδυαστικά με την τιτλοποίηση του πακέτου Cairo, δηλαδή όποιος υποβάλει προσφορά για το μεγάλο χαρτοφυλάκιο των 7,5 δισ. ευρώ, μπορεί να διεκδικήσει και την εταιρεία διαχείρισης. Με βάση αυτόν τον σχεδιασμό, οι υποψήφιοι επενδυτές μπορούν να καταθέσουν προσφορά ξεχωριστά για το project Pillar και ξεχωριστά για το project Cairo ή συνολικά για όλο το project των 9,5 δισ. ευρώ. Oπως έχει ξεκαθαρίσει η διοίκηση της τράπεζας, αυτός που δεν θα υποβάλει προσφορά για το Cairo δεν θα μπορεί να διεκδικήσει και τη FPS, επιδιώκοντας με αυτόν τον τρόπο να καταστήσει τη συναλλαγή πιο δελεαστική, μεγιστοποιώντας το τίμημα.

Στην τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου Pillar οι επενδυτές καλούνται να υποβάλουν προσφορές για τις ομολογίες ενδιάμεσης διαβάθμισης, δηλαδή το mezzanine τμήμα, που υπολογίζεται στα 300 έως 350 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, στην τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου Cairo οι επενδυτές καλούνται να υποβάλουν προσφορές για ένα μέρος (20%-25%) των mezzanine ομολογιών που θα εκδοθούν (υπολογίζονται στο 1,3 δισ. ευρώ), ενώ το υπόλοιπο θα αποδοθεί δωρεάν στους μετόχους του ομίλου.

Η ζημία που θα προκύψει από την πώληση του mezzanine τίτλου σε τιμή χαμηλότερη από την αξία αυτών των δανείων, θα καλυφθεί από την απορρόφηση της Grivalia, που θα ενισχύσει κεφαλαιακά την τράπεζα κατά 907 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, από την τιτλοποίηση του Pillar η ζημία εκτιμάται έως 180 εκατ. ευρώ, ενώ από την τιτλοποίηση του πακέτου Cairo εκτιμάται στο 1,2 δισ. ευρώ. Το τριπλό στοίχημα της Eurobank αποσκοπεί σε μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPEs) στα 10,1 δισ. φέτος και του αντίστοιχου δείκτη στο 16% από 37% (16,7 δισ. ευρώ) στο τέλος του 2018, με προοπτική την περαιτέρω υποχώρηση στο 8,8% ή στα 3,5 δισ. ευρώ του συνόλου των χορηγήσεων στο τέλος του 2021.

Η τράπεζα ανακοίνωσε χθες το νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου που στοχεύει στην περαιτέρω μείωση του προσωπικού κατά 300-400 άτομα. Δικαίωμα συμμετοχής στο νέο πρόγραμμα που θα «τρέξει» έως και την Τρίτη 4 Ιουνίου. Οι συμμετέχοντες καλούνται να επιλέξουν μεταξύ της λήψης ενός εφάπαξ ποσού ή των αποδοχών στο πλαίσιο αναγκαστικής αδείας, που δεν θα είναι μικρότερη από τη διετία και ενδέχεται να μπορεί να φθάσει για εργαζομένους που πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις την πενταετία. Το ποσό της αποζημίωσης προσαυξάνεται με ηλικιακά και γεωγραφικά κριτήρια και το μεικτό ποσό μπορεί να φτάσει τις 250.000 ευρώ.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text