Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Επιχείρηση εντοπισμού «χαμένων» ακινήτων

Επιχείρηση εντοπισμού «χαμένων» ακινήτων

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Επιχείρηση εντοπισμού «χαμένων» ακινήτων

Διασταυρώσεις, ελέγχους και ενδελεχή παρακολούθηση των δηλωθέντων στοιχείων ξεκινά ο ελεγκτικός μηχανισμός προκειμένου να εντοπίσουν «χαμένα» ακίνητα. Οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν εντοπίσει αρκετά ακίνητα τα οποία οι ιδιοκτήτες τους έχουν «επιμελώς» ξεχάσει να δηλώσουν στην εφορία. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγουν την επιβολή μιας σειράς φόρων, αποκρύπτουν την πραγματική τους περιουσιακή εικόνα προκειμένου ενταχθούν σε διάφορες ρυθμίσεις ή να ωφεληθούν από διάφορα επιδόματα, ενώ ταυτόχρονα δεν εμφανίζουν περιουσιακά στοιχεία ώστε να τους επιβληθούν κατασχέσεις για πιθανές οφειλές τους προς την εφορία.

Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι μέσω διασταυρώσεων με παλαιότερες δηλώσεις Ε9, αλλά και στοιχείων από τις εταιρείες ηλεκτρισμού, τηλεφωνίας και παροχής ύδρευσης, να ανακαλύψουν τα «κρυμμένα» ακίνητα προκειμένου αυτά να δηλωθούν και στη συνέχεια να τους επιβληθούν οι αναλογούντες φόροι και τα πρόστιμα.

Διασταυρώσεις θα γίνουν και στα αρχεία του Κτηματολογίου προκειμένου να εντοπίσουν τις δηλώσεις των ιδιοκτητών για πλήρη ή ψιλή κυριότητα ή επικαρπία, αλλά δεν τα δηλώνουν στην εφορία.

Το δεύτερο κύμα διασταυρώσεων θα στοχεύσει σε συνιδιοκτήτες και εγγυητές των «κρυμμένων» ακινήτων προκειμένου να εντοπιστεί η ιδιοκτησία, αλλά και το μέρος της που δεν έχει δηλωθεί στο Ε9.

Οι ιδιοκτήτες που θα εντοπιστούν να μην έχουν δηλώσει ακίνητα ή να έχουν δηλώσει ανακριβή στοιχεία θα κληθούν να πληρώσουν και μάλιστα αναδρομικά:

Πρόστιμο για τις ανακριβείς δηλώσεις φόρου ακινήτων παρελθόντων ετών

Πρόσθετο φόρο για την εκπρόθεσμη καταβολή φόρου

Επιβολή κύριου και συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ

Πρόληψη φοροαποφυγής

Ο επόμενος στόχος για το φοροελεγκτικό μηχανισμό είναι να προχωρήσει και να ολοκληρώσει το σύστημα διασύνδεσης όλων των στοιχείων των φορολογούμενων με το TAXIS, προκειμένου να γίνονται αυτόματα οι διασταυρώσεις με σάρωση όλων των διαθέσιμων πηγών.

Το σημαντικότερο βήμα είναι να ενταχθούν και τα στοιχεία του Κτηματολογίου ώστε ο μηχανισμός να εκμεταλλευτεί τα επικαιροποιημένα στοιχεία για τα ακίνητα τα οποία έχουν προσκομίσει οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες. Με αυτό τον τρόπο θα διασφαλιστεί  η άμεση πρόσβαση των  ηλεκτρονικών συστημάτων της ΑΑΔΕ στα αρχεία του Εθνικού Κτηματολογίου. Με αυτό τον τρόπο θα υπάρχει συνεχής ροή πληροφοριών προκειμένου να εντοπίζονται άμεσα όλα τα ακίνητα και εμπράγματα δικαιώματα που υπάρχουν τόσο στις εντός όσο και στις εκτός σχεδίου πόλεως περιοχές.

Με βάση αυτά τα στοιχεία και τις διασταυρώσεις των ελεγκτών θα μπορεί να προχωρήσει ο εντοπισμός των «κρυφών» ακινήτων και στη συνέχεια να επιβληθούν τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις που αναλογούν στους ιδιοκτήτες τους.

Πηγή: www.huffingtonpost.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text