Αρχική | Εταιρίες | Τράπεζες | ΕΤΕ: Επιστροφή στην κερδοφορία χωρίς ανάγκη αύξησης κεφαλαίου

ΕΤΕ: Επιστροφή στην κερδοφορία χωρίς ανάγκη αύξησης κεφαλαίου

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ΕΤΕ: Επιστροφή στην κερδοφορία χωρίς ανάγκη αύξησης κεφαλαίου

Της Νένας Μαλλιάρα

Τα πολλά αναξιοποίητα πλεονεκτήματά της σκοπεύει να εκμεταλλευτεί η Εθνική Τράπεζα, με στόχο στο τέλος του 2022 να έχει καταστεί απολύτως υγιής και κερδοφόρα, αποτελώντας την πρώτη επιλογή τράπεζας για όλους τους Έλληνες.

Αυτό τόνισε πριν από λίγο παρουσιάζοντας το πλάνο μετασχηματισμού της Εθνικής Τράπεζας, ο διευθύνων σύμβουλος Παύλος Μυλωνάς, επισημαίνοντας ότι η αναδιοργάνωση της Εθνικής θα επιτευχθεί χωρίς την ανάγκη αύξησης κεφαλαίου.

Κεντρικός στόχος στο πλάνο μετασχηματισμού, είναι η μείωση των NPEs από το 40% στο 5% το 2022, η οποία θα επιτευχθεί με αρωγό την υψηλή κάλυψη από προβλέψεις που έχει η τράπεζα, τις πωλήσεις, τις τιτλοποιήσεις, τις ανακτήσεις από πλειστηριασμούς, και τις πιο επιθετικές ρυθμίσεις δανείων.

Οι πωλήσεις κόκκινων δανείων θα ανέλθουν σε 6,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων λίγο πάνω από τα 3 δισ. ευρώ θα είναι τιτλοποιήσεις, ενώ, όπως εκτίμησε ο κ. Μυλωνάς, δάνεια 2-3 δισ. ευρώ θα επανέλθουν σε ενήμερες ρυθμίσεις.

Το πλάνο μετασχηματισμού της Εθνικής Τράπεζας προβλέπει σημαντική μείωση του κόστους, με τον δείκτη κόστους/έσοδα να υποχωρεί κατά 30 μονάδες σε περίπου 45% μέχρι τα τέλη του 2022. Η τράπεζα πραγματοποίησε εθελούσια έξοδο με την οποία αποχώρησαν μέχρι τέλη Μαρτίου 780 εργαζόμενοι, έχει σε εξέλιξη νέο πρόγραμμα εθελουσίας, και θα συνεχίσει στον ίδιο σχεδιασμό.

Από τα μέσα του 2018 μέχρι τα τέλη Μαρτίου 2019, η τράπεζα έκλεισε 65 σημεία πώλησης και άλλα τόσα θα έχουν κλείσει μέχρι τις αρχές Ιουλίου (τώρα η τράπεζα λειτουργεί με 390 πλήρη καταστήματα και 420 σημεία εξυπηρέτησης).

Αναφερόμενος στο θέμα του ΛΕΠΕΤΕ, ο Π. Μυλωνάς είπε ότι κυβέρνηση, Εθνική Τράπεζα, συνταξιούχοι και εργαζόμενοι, πρέπει να συμφωνήσουν σε μία αμοιβαία αποδεκτή λύση.

"Οι συνταξιούχοι πρέπει να υποχωρήσουν από τη θέση τους διότι δεν είναι δυνατό να λαμβάνουν πλέον σύνταξη 4 φορές υψηλότερη από του μέσου Έλληνα, η κυβέρνηση να εντάξει στο δημόσιο φορέα τους συνταξιούχους του ΛΕΠΕΤΕ, διότι σύντομα η Εθνική δεν θα έχει καταβάλλει άλλες εισφορές για όσους μπήκαν στην επικούρηση πριν από το 2005. Η Εθνική τράπεζα θα συμβάλλει ώστε οι συνταξιούχοι να λάβουν ένα ποσό παραπάνω από τη δημόσια σύνταξη. Έχει ληφθεί πρόβλεψη 35 εκατ. ευρώ μέσα στην κερδοφορία της Εθνικής Τράπεζας και έχουμε δεσμευτεί και έναντι των επενδυτών για αυτό. Συζητάμε με την κυβέρνηση και η διαφορά μας είναι πολύ μικρότερη από αυτή που έχουμε με τους συνταξιούχους", είπε ο κ. Μυλωνάς.

Αναφερόμενος στην Εθνική Ασφαλιστική, είπε ότι στόχος της Εθνικής Τράπεζας είναι να πετύχει μια καλή τιμή και αυτό θα το κρίνει η σωστή συγκυρία. Όσο η συγκυρία βελτιώνεται, η Εθνική Τράπεζα θα μπορεί να συνομιλήσει με δυνητικούς αγοραστές.

"Εκτιμούμε ότι το κλίμα θα είναι πολύ καλύτερο μετά τις εκλογές, ίσως όμως και νωρίτερα. Το καλύτερο θα ήταν να έρθει ένας στρατηγικός επενδυτής, μια ευρωπαϊκή ασφαλιστική εταιρεία να αγοράσει την Εθνική Ασφαλιστική", είπε ο Π. Μυλωνάς, επισημαίνοντας ότι η είσοδος στο Χρηματιστήριο, αποτελεί δεύτερη επιλογή για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Η διαδικασία για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής δεν έχει ξεκινήσει ακόμη, καθώς η τράπεζα πρέπει να μιλήσει με τους συμβούλους, και να επικαιροποιήσει το business plan της ασφαλιστικής. Σημειώνεται ότι η Κομισιόν έδωσε μεν παράταση για την πώληση της θυγατρικής, ωστόσο έβαλε "πέναλτυ" για την καθυστέρηση πώλησης του ποσοστού, στο 80% από το 75%.

Πηγή: www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text