Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Η CCHBC έχασε, προς ώρας, τη μεγάλη ευκαιρία της Αφρικής

Η CCHBC έχασε, προς ώρας, τη μεγάλη ευκαιρία της Αφρικής

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η CCHBC έχασε, προς ώρας, τη μεγάλη ευκαιρία της Αφρικής

Της Αλεξάνδρας Γκίτση

Η απόφαση της The Coca Cola Company (TCCC) να διατηρήσει, για το άμεσο μέλλον, τον μετοχικό έλεγχο της Coca Cola Beverage Africa (CCBA), αφού οι διαπραγματεύσεις με ενδιαφερόμενους εταίρους δεν τελεσφόρησαν, προκάλεσε χθες τριγμούς στη μετοχή της Coca Cola HBC. Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε απώλειες στα επίπεδα του 8% για να κλείσει με πτώση άνω του 5,6%.

Αν και ποτέ επισήμως η Coca Cola HBC δεν παραδέχθηκε ότι βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις με την Ατλάντα (σ.σ. εκεί βρίσκονται τα κεντρικά της TCCC), εν τούτοις είχε καλλιεργηθεί η εκτίμηση πως η Coca Cola HBC, θα αναλάμβανε τον μετοχικό και παραγωγικό έλεγχο της Coca Cola Beverage Africa (CCBA).

Η TCCC, ήλεγχε αρχικά το 11,3% της CCBA, ενώ στα τέλη του 2017 αγόρασε έναντι 3,15 δισ. ευρώ, το 54,5% από την Anheuser-Busch InBev, η οποία το είχε κληρονομήσει μέσω της εξαγοράς της SABMiller.

Για την Coca Cola Beverages Africa (CCBA) είχε ερωτηθεί η διοικητική ομάδα της Coca Cola HBC ήδη από τον Αύγουστο του 2017, κατά τη διάρκεια του conference call ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων του πρώτου εξαμήνου, με τους αναλυτές να μην λαμβάνουν καμία ξεκάθαρη απάντηση επί του θέματος.

Απάντηση την οποία έδωσε χθες επισήμως η The Coca Cola Company (TCCC) η οποία ανακοίνωσε πως θα διατηρήσει στο χαρτοφυλάκιό της το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της Coca Cola Beverages Africa (CCBA), "για το άμεσο μέλλον για το συμφέρον όλων των εμπλεκομένων", αναφέρει χαρακτηριστικά.

Βάζοντας τέλος στις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί στην επενδυτική κοινότητα για την CCHBC. Εκτός από τις προσδοκίες η CCHBC χάνει και μια σημαντική πηγή μελλοντικών εσόδων και παραμένει περιορισμένη μόνο στη Νιγηρία.

Η Coca-Cola Beverages Africa (CCBA) είναι ο όγδοος μεγαλύτερος εταίρος εμφιάλωσης της Coca-Cola παγκοσμίως και ο μεγαλύτερος στην αφρικανική ήπειρο και τζιράρει ετησίως περί τα 3 δις. δολάρια. Εξυπηρετεί 12 χώρες στην υποσαχάρια Αφρική, όπως η Νότια Αφρική, η Κένυα, η Αιθιοπία, η Μοζαμβίκη, η Τανζανία, η Ουγκάντα, η Ναμίμπια, η Μαγιότ, οι Κομόρες, η Μποτσουάνα και η Ζάμπια. Διαθέτει περισσότερα από 30 εργοστάσια εμφιάλωσης που εξυπηρετούν πάνω από 600.000 καταστήματα σε ολόκληρη την ήπειρο και απασχολεί περισσότερους από 16.000 ανθρώπους.

Πηγή: www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text