Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Βελτίωση επιδόσεων καταγράφουν τα Πλαστικά Θράκης

Βελτίωση επιδόσεων καταγράφουν τα Πλαστικά Θράκης

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Βελτίωση επιδόσεων καταγράφουν τα Πλαστικά Θράκης

Του Στέφανου Κοτζαμάνη

H φετινή πορεία του ομίλου μετά την ολοκλήρωση του μεγάλου τετραετούς επενδυτικού σχεδίου. Οι προκλήσεις, οι προοπτικές και το αγροτικό project. Τι δήλωσε ο CFO της εισηγμένης στους Έλληνες θεσμικούς επενδυτές.

Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2019 τα αποτελέσματα των Πλαστικών Θράκης κυμάνθηκαν σε επίπεδα παρόμοια με τα αντίστοιχα περυσινά, ενώ στο σύνολο της χρονιάς αναμένεται περιορισμένη αύξηση τόσο σε ότι αφορά τον όγκο των πωλήσεων, όσο και σε επίπεδο λειτουργικών κερδών (EBITDA). Αυτά δήλωσε ο οικονομικός διευθυντής της εισηγμένης εταιρείας Δημήτρης Μαλάμος, στα πλαίσια της χθεσινής παρουσίασης του Ομίλου στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών.

Ο όμιλος που δραστηριοποιείται κυρίως στους κλάδους των τεχνικών υφασμάτων (73% το 2018) και των υλικών συσκευασίας (23%), κατά την τετραετία 2015-2018 προχώρησε σε επενδύσεις ύψους 113 εκατ. ευρώ, προσθέτοντας παραγωγική δυναμικότητα 45.000 τόνων. Οι επενδύσεις της περιόδου 2017-2018 θα οδηγήσουν φέτος σε επιπλέον παραγωγή προϊόντων (άρα μέχρι σήμερα έχουν προκαλέσει δαπάνες, χωρίς αντίστοιχο έσοδο) και έχουν δημιουργήσει μια επιπλέον παραγωγική δυναμικότητα 20.000 τόνων, η οποία προβλέπεται να διοχετευθεί στην αγορά μέσα στα επόμενα δύο-τρία έτη.

Σύμφωνα με τον κ. Μαλάμο, η κερδοφορία του ομίλου κατά το 2018 επηρεάστηκε πτωτικά από μια σειρά παραγόντων, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται:

α) Η άνοδος της τιμών των πρώτων υλών, η οποία από το 2017 έως σήμερα γίνεται με τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε να δυσκολεύει τις εταιρείες του κλάδου να μετακυλούν άμεσα το αυξημένο κόστος στους πελάτες τους

β) Δύο κονδύλια έκτακτων και μη επαναλαμβανόμενων εξόδων.

γ) Το γεγονός ότι η υλοποίηση νέων επενδύσεων οδήγησε σε δαπάνες, χωρίς να προλάβει μέσα στη χρήση να αποφέρει έσοδα.

Ο οικονομικός διευθυντής της εισηγμένης αν και αναφέρθηκε σε προκλήσεις που υπάρχουν φέτος για τον όμιλο (π.χ. η αβεβαιότητα γύρω από το BREXIT επηρεάζει πτωτικά τις πωλήσεις της θυγατρικής στη Σκωτία, ή η ζημιογόνος θυγατρική στις ΗΠΑ που φέτος ελπίζεται να επιστρέψει σε κέρδη, ή τέλος οι άγνωστες πιθανές επιπτώσεις από την πολιτική Τραμπ στο διεθνές εμπόριο) χαρακτήρισε τις γενικότερες προοπτικές των Πλαστικών Θράκης ως θετικές, καθώς:

Ο όμιλος είναι πολύ καλά τοποθετημένος στις διεθνείς αγορές, με ποιοτικά προϊόντα και διαθέτει πλεονάζουσα παραγωγική δυναμικότητα (γύρω στους 30.000 τόνους) που προτίθεται να εκμεταλλευθεί.

Στόχος είναι η σταδιακή μείωση του δείκτη «καθαρού δανεισμού προς EBITDA» κάτω από το 2 -ίσως και μέσα στο 2020- από το τρέχον 2,85. Αυτό θα επιδιωχθεί μέσα του αναμενόμενου να αυξηθεί EBITDA, αλλά και λόγω του στόχου για μείωση του καθαρού δανεισμού από τα τρέχοντα επίπεδα των 78,3 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, από φέτος αναμένονται θετικές ταμειακές ροές, καθώς οι επενδύσεις του ομίλου για τα επόμενα 2-3 χρόνια θα περιοριστούν γύρω στο ύψος των αποσβέσεων.

Σε ότι αφορά τη θυγατρική Θερμοκήπια Θράκης (joint venture με την εισηγμένη ΈλαστρονΕΛΣΤΡ 0,00%), ολοκληρώνεται το τελευταίο στάδιο της επένδυσης, έτσι ώστε η καθαρή στρεμματική φύτευση (ντομάτες και αγγούρια) να ανέλθει στα 183 στρέμματα.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο θερμοκήπιο που λειτουργεί με τη μέθοδο της γεωθερμίας. «Είμαστε αρκετά ευχαριστημένοι από το project. Μετά την ολοκλήρωση αυτής της φάσης της επένδυσης, θα επικεντρωθούμε στο να διαθέσουμε την αυξημένη παραγωγή, ενώ το ενδεχόμενο περαιτέρω επέκτασης θα εξεταστεί σε επόμενη χρονική φάση», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Τέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Μαλάμος σημείωσε πως πολιτική του ομίλου είναι να συνεχίσει τις διανομές μερισμάτων, πλην όμως δεν έχει αποφασιστεί ακόμη το ύψος της φετινής χρηματικής διανομής.

Πηγή: www.euro2day.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text