Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | ElvalHalcor: Μέρισμα για πρώτη φορά από το 2014 για ΕΛΒΑΛ και από το 2008 για Χαλκόρ

ElvalHalcor: Μέρισμα για πρώτη φορά από το 2014 για ΕΛΒΑΛ και από το 2008 για Χαλκόρ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ElvalHalcor: Μέρισμα για πρώτη φορά από το 2014 για ΕΛΒΑΛ και από το 2008 για Χαλκόρ

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Η τελευταία φορά που οι μέτοχοι της ΕΛΒΑΛ είχαν επιστροφή, ήταν το 2014 όταν πραγματοποιήθηκε επιστροφή κεφαλαίου, ενώ οι μέτοχοι της Χαλκόρ είχαν να λάβουν μέρισμα από το μακρινό 2008.

Βέβαια η περίοδος που μεσολάβησε είχε σημαντικές ιδιαιτερότητες, αφού εκτός από την κρίση, οι εταιρείες άλλαξαν μορφή, υλοποίησαν εκτεταμένα επενδυτικά προγράμματα και προσαρμόστηκαν στα νέα δεδομένα των αγορών.

Χθες λοιπόν ήταν μια σημαντική ημέρα για τους μετόχους της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ αφού η τακτική ΓΣ ενέκρινε τη διανομή μερίσματος 3 σεντς ανά μετοχή (2,7 σεντς καθαρό) με αποκοπή στις 28 Μαΐου και διανομή στις 4 Ιουνίου.

Όπως εξήγησε η διοίκηση στους μετόχους, το ύψος του μερίσματος αιτιολογείται από το γεγονός ότι η εταιρεία συνεχίζει τις σημαντικές επενδύσεις και το 2019 θα υλοποιηθεί το μεγαλύτερο μέρος από την εμβληματική επένδυση με το νέο μεγάλο έλαστρο tandem που θα διπλασιάσει τη δυναμικότητα στο αλουμίνιο και θα ανεβάσει πανευρωπαϊκά το μερίδιο της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ.

Η εταιρεία πάντως υπό τη νέα της μορφή, όπως ανέφερε η διοίκηση έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς. Η θέση της έχει βελτιωθεί αφού πλέον είναι μια εταιρεία μεγαλύτερη και πιο ορατή στο επενδυτικό κοινό. Επίσης ως μεγαλύτερος οργανισμός μπορεί να αντλήσει κεφάλαια από τις αγορές. Εμείς ετοιμάσαμε το όχημα αρκεί να υπάρξει και η αγορά αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Ταυτόχρονα όμως η εταιρεία αναπτύσσεται συνεχώς και είναι χαρακτηριστικό ότι την τελευταία 20ετία κατέγραψε πενταπλασιασμό των μεγεθών της με λογικά επίπεδα δανεισμού. Η καλύτερη ορατότητα δεν αφορά μόνο στους επενδυτές και τις τράπεζες αλλά και τους προμηθευτές, καθώς οι πληρωμές γίνονται με καλύτερους όρους και πιστώσεις, σημείωσε η διοίκηση.

Σημειώνεται ότι η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ είναι κατεξοχήν εξωστρεφής και διεθνής εταιρεία με το 95% των πωλήσεών της να κατευθύνεται προς το εξωτερικό.

Μεταξύ των αγορών στους οποίους η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ στρέφεται είναι η αυτοκινητοβιομηχανία, η αγορά συσκευασίας, ενώ στον κλάδο του χαλκού δίνεται έμφαση σε ειδικά βιομηχανικά προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Στη χθεσινή ΓΣ εγκρίθηκε η μετατροπή του υποκαταστήματος παραγωγής δισκίων κέρματος (η παλιά Μεταλλουργική Ηπείρου που εξαγοράστηκε από την ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ)  σε νεοσυσταθείσα θυγατρική. Στο συγκεκριμένο εργοστάσιο παραγωγής μεταλλικών κερμάτων, βρίσκονται σε εξέλιξη επενδύσεις (μικρής κλίμακας λόγω και του μεγέθους της μονάδας) προκειμένου να μπορέσει να αναπτυχθεί περαιτέρω. Η μονάδα δημιουργεί συνέργειες με προμήθεια χαλκού από τη Βουλγαρία, ενώ με την απόφαση για τη μετατροπή της σε θυγατρική, γίνεται ανεξάρτητη και αποκτά νέες δυνατότητες και προοπτικές.

Πηγή: www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text