Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | 29 χρόνια μετά από μία νέα εκλογική νίκη Μητσοτάκη, ο Γ. Δείκτης και πάλι γύρω από τις 770 μονάδες...

29 χρόνια μετά από μία νέα εκλογική νίκη Μητσοτάκη, ο Γ. Δείκτης και πάλι γύρω από τις 770 μονάδες...

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
29 χρόνια μετά από μία νέα εκλογική νίκη Μητσοτάκη, ο Γ. Δείκτης και πάλι γύρω από τις 770 μονάδες...

Η σημερινή ανοδική αντίδραση της αγοράς στην εκλογική νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη θύμισε, στους πιο παλιούς, την αντίδραση που είχε σημειωθεί τον Απρίλιο του 1990, όταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο πατέρας του σημερινού προέδρου της ΝΔ, είχε κερδίσει τις τότε βουλευτικές εκλογές και είχε πετύχει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση μετά από 8,5 χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου. Τη Δευτέρα μετά τις εκλογές (9/4/1990), ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου έκλεισε στις 771,04 μονάδες σημειώνοντας άνοδο κατά 14,74%, αντανακλώντας την ανακούφιση της αγοράς μετά από δύο ανεπιτυχείς εκλογικές αναμετρήσεις (Ιούνιος και Νοέμβριος 1989) για την επιστροφή της συντηρητικής παράταξης στην εξουσία.
Σήμερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 776,60 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο κατά 6,09%, αντανακλώντας και πάλι την ανακούφιση της αγοράς, μετά από -σχεδόν- 4,5 χρόνια παραμονής της κυβέρνησης του Σύριζα στην εξουσία.

Η μοίρα (η κακή μοίρα της Ελλάδας) τα έφερε έτσι ώστε, μετά από περισσότερα από 29 χρόνια, και πάλι μετά από μία εκλογική νίκη ενός άλλου Μητσοτάκη, ο Γενικός Δείκτης να ανεβαίνει στα ίδια περίπου επίπεδα. Είναι τραγικό να έχουν χαθεί 29 ολόκληρα χρόνια -μια γενιά- για τη χώρα, την κοινωνία της και για τη χρηματιστηριακή αγορά. Είναι πολύ τραγικό.

Όπως είχαμε περιγράψει και σε άλλο άρθρο (εδώ), μετά την εκλογική νίκη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ο δείκτης συνέχισε να ανεβαίνει επί τρεις μήνες, φθάνοντας στις 1.684 μονάδες στις 8/7/1990. Στη συνέχεια, η εισβολή του Σαντάμ Χουσείν στο Κουβέιτ (2/8/1990), ενώ αργότερα προστέθηκαν και εσωτερικές ανησυχίες και οικονομικά προβλήματα, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να βρεθεί στις 555 μονάδες, το Νοέμβριο του 1992.
Σήμερα, 29 χρόνια μετά, η χώρα βρίσκεται και πάλι σε μία κρίσιμη φάση, ενώ η οικονομία ζει με την ελπίδα να μην εκτροχιασθεί ο προϋπολογισμός και να προσελκυστούν επενδύσεις, ώστε να βελτιωθεί ο ρυθμός της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας.

Στη σημερινή συνεδρίαση, η αγορά επικρότησε την εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας και τη σύντομη προεκλογική φάση, κατά την οποία δε θα μπορούσε να επαναληφθεί το φαινόμενο των παροχών του Μαΐου. Παράλληλα ευελπιστεί σε κυβερνητική αυτοδυναμία, στοιχείο το οποίο θα επιδρά στις καθημερινές διακυμάνσεις του Δείκτη κατά το επόμενο διάστημα.

Η σημερινή άνοδος κατά 6,09% είναι υπερβολική; Είναι μία πολύ μεγάλη άνοδος και δημιουργεί μία αρκετά επικινδυνη κατάσταση για τις επόμενες μέρες, αφού οι διακυμάνσεις αυτού του είδους είναι συχνά επικίνδυνες, καθώς τα γρήγορα και τα εύκολα κέρδη πάντα δημιουργούν τον πειρασμό της ρευστοποίησης. Όμως, άσχετα εάν υπάρξουν διακυμάνσεις στις επόμενες μέρες, θα πρέπει να έχουμε υπ' όψη μας ότι, αφ' ενός μεν τα επίπεδα τιμών, ούτως ή άλλως, δεν είναι υψηλά και αφετέρου, τα χθεσινά γεγονότα συνιστούν μία σοβαρή θεμελιώδη μεταβολή. Είναι σημαντικό ότι ο Γενικός Δείκτης “διατήρησε” τα κέρδη του καθ' όλη σχεδόν τη συνεδρίαση και έκλεισε μόλις 4 μονάδες κάτω από το “υψηλό” της ημέρας.

Στα άρθρα που δημοσιεύσαμε κατά τις προηγούμενες μέρες, θέλαμε να επισημάνουμε ότι, ακόμη και σε περίπτωση που τα χθεσινά εκλογικά αποτελέσματα δεν ξεκαθάριζαν το μελλοντικό πολιτικό πεδίο, το ενδεχόμενο μίας μεγάλης και παρατεταμένης πτώσης της αγοράς ήταν απομακρυσμένο. Κίνδυνοι, υφίστανται και για το επόμενο διάστημα, άλλωστε στις αγορές, πάντα υφίστανται κίνδυνοι. Όμως, η χθεσινή εξέλιξη συνιστά ένα θετικό γεγονός το οποίο βελτιώνει τη θέση και την προοπτική της αγοράς.

Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Τσίπρα, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε άνοδο μεγαλύτερη του 6%, σε 9 περιπτώσεις. Οι πρώτες 8 σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της πρώτης κυβερνητικής θητείας (Φεβ 2015 – Αυγ 2015), όταν οι εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές προκαλούσαν μεγάλες διακυμάνσεις στις τιμές των μετοχών. Η τελευταία, μεγαλύτερη του 6% άνοδος, σημειώθηκε στις 15/2/2016, λίγες μέρες αφ' ότου ο Γενικός Δείκτης σημείωσε το “χαμηλό 27ετίας” στις 440 μονάδες (11/2/2016).

Η σημερινή “εκρηκτική” άνοδος, σε κάποιο βαθμό, επηρεάζεται και από το κλείσιμο αρνητικών θέσεων που παρέμεναν “ανοικτές” επί μεγάλο χρονικό διάστημα. Από τα funds που υποχρεούνται να δημοσιεύουν τις πράξεις τους, αναφέρθηκαν κινήσεις κλεισίματος ανοικτών θέσεων την Παρασκευή. Μετά τις πράξεις αυτές και χωρίς να γνωρίζουμε πράξεις που ενδεχομένως έκαναν σήμερα, η εικόνα των “ανοικτών θέσεων” εμφανίζεται εδώ. Δηλαδή, μετά την σημερινή άνοδο, αυτοί που παρέμεναν με short θέσεις στις τραπεζικές μετοχές, έχουν χάσει σχεδόν όλα τα κέρδη τους (την Παρασκευή υπολογίζονταν σε € 26,5 εκατομμύρια) και κινδυνεύουν (στην περίπτωση που σήμερα δεν έκλεισαν τις θέσεις τους) από αύριο να έχουν ζημιές.

Βεβαίως, οι μεγάλες άνοδοι που προέρχονται από κλείσιμο “ανοικτών” θέσεων, τις επόμενες μέρες ισορροπούν και συνεπώς, ίσως θα πρέπει να αναμένουμε διακυμάνσεις στις τιμές των τραπεζικών μετοχών.

 

Δείτε το σχόλιο των σελίδων του "απόλυτου συστήματος" (συνδρομητικές)


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text