Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Στην τελική ευθεία για το σχέδιο τιτλοποιήσεων της Eurobank 3 funds

Στην τελική ευθεία για το σχέδιο τιτλοποιήσεων της Eurobank 3 funds

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Στην τελική ευθεία για το σχέδιο τιτλοποιήσεων της Eurobank 3 funds

Η κοινοπραξία Elliot Management - Bain Capital - Cerved, η Fortress και η Pimco (που ελέγχει ήδη ποσοστό άνω του 5% της τράπεζας) φέρονται –σύμφωνα με πληροφορίες– ότι είναι οι τρεις επικρατέστεροι ενδιαφερόμενοι επενδυτές που προκρίνονται στο πλαίσιο της διαδικασίας για την τιτλοποίηση των δύο χαρτοφυλακίων Pillar και Cairo, που υλοποιεί η Eurobank σε συνδυασμό με την πώληση της εταιρείας διαχείρισης κόκκινων δανείων, την FPS. Η σχετική απόφαση ελήφθη χθες από το διοικητικό συμβούλιο της Eurobank, το οποίο συνεδρίασε για να αξιολογήσει τις προσφορές που κατατέθηκαν στο πλαίσιο της διαγωνιστικής διαδικασίας της 16ης Μαΐου.

Αν και οι ανακοινώσεις αναμένονται σήμερα κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου στους επενδυτές, σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της τράπεζας έχει προκρίνει τρία επενδυτικά σχήματα που έχουν υποβάλει προσφορά τόσο για το χαρτοφυλάκιο Pillar, όσο και για το χαρτοφυλάκιο Cairo που τιτλοποιείται συνδυαστικά με την πώληση έως του 80% της FPS. Με τον τρόπο αυτό επιδιώκεται να μεγιστοποιηθεί το αποτέλεσμα της συναλλαγής, δηλαδή το τίμημα που θα επιτευχθεί, το οποίο με βάση τις εκτιμήσεις μπορεί να φτάσει τα 450 - 500 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι προς το παρόν δεσμευτικές προσφορές έχουν υπάρξει μόνο για το χαρτοφυλάκιο Pillar, ενώ για το μεγαλύτερο πακέτο Cairo, οι προσφορές που έχουν υποβληθεί είναι μη δεσμευτικές, γεγονός που σημαίνει ότι το τελικό τίμημα μπορεί να βελτιωθεί, στον βαθμό που ο ανταγωνισμός ο οποίος αναπτύσσεται μεταξύ των τριών υποψήφιων επενδυτών είναι ισχυρός, καθώς πρόκειται για την πρώτη μεγάλη τιτλοποίηση που πραγματοποιεί ελληνική τράπεζα.

Το χαρτοφυλάκιο Pillar περιλαμβάνει περίπου 44.000 κόκκινα δάνεια, συνολικής αξίας 2 δισ. ευρώ, ενώ το χαρτοφυλάκιο Cairo (συνολικής αξίας 7,5 δισ. ευρώ) περιλαμβάνει μη εξυπηρετούμενα δάνεια ιδιωτών ύψους περίπου 4,7 δισ. ευρώ και μη εξυπηρετούμενα δάνεια μικρομεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων ύψους περίπου 2,8 δισ. ευρώ. Πολύφερνη νύφη της ευρύτερης συναλλαγής των δύο τιτλοποιήσεων συνολικού ύψους 9,5 δισ. ευρώ που πραγματοποιεί η Eurobank, είναι η εταιρεία διαχείρισης FPS που θα αναλάβει τη 10ετή διαχείριση των εν λόγω δανείων. Η συναλλαγή προβλέπει ότι από το χαρτοφυλάκιο Pillar ύψους 2 δισ. ευρώ, το τμήμα που θα δοθεί στους επενδυτές είναι το 95% των mezzanine τίτλων, ενώ από το χαρτοφυλάκιο Cairo ύψους 7,5 δισ. ευρώ, θα δοθεί στους επενδυτές το 20% των mezzanine τίτλων.

Η τιτλοποίηση των δύο χαρτοφυλακίων εντάσσεται στο σχέδιο επιτάχυνσης μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων που έχει ανακοινώσει η διοίκηση της Eurobank, μέσα και από τη συγχώνευση με την Grivalia και στοχεύει στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων του ομίλου από τα 16,7 δισ. ευρώ στα τέλη του 2018 στα 6,6 δισ. ευρώ στα τέλη του 2019 και στα 3,5 δισ. ευρώ στα τέλη του 2021. Το ποσοστό των NPEs θα μειωθεί αντίστοιχα από 37% το 2018 σε 16% εντός του έτους και στο 8,8% στο τέλος της 3ετίας.

Να σημειωθεί ότι χθες η τράπεζα ανακοίνωσε ότι το ποσοστό των δικαιωμάτων ψήφου επί των κοινών μετοχών που κατέχει άμεσα και έμμεσα η Fairfax στη Eurobank, περιλαμβανομένων των δικαιωμάτων ψήφου του ΤΧΣ, διαμορφώθηκε στο 33,03%, ενώ εξαιρουμένων των δικαιωμάτων ψήφου του ΤΧΣ το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 33,50%. Παράλληλα, το ποσοστό των δικαιωμάτων ψήφου επί των κοινών μετοχών της Eurobank που κατείχε έμμεσα η Pimco ανήλθε σε 5,029%, περιλαμβανομένων των δικαιωμάτων ψήφου του ΤΧΣ, και σε 5,1% εξαιρουμένων των δικαιωμάτων του ΤΧΣ.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text