Αρχική | Εταιρίες | Τράπεζες | Τον δρόμο για την πρώτη μεγάλη άμεση ξένη επένδυση ανοίγει η Eurobank

Τον δρόμο για την πρώτη μεγάλη άμεση ξένη επένδυση ανοίγει η Eurobank

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Τον δρόμο για την πρώτη μεγάλη άμεση ξένη επένδυση ανοίγει η Eurobank

Της Νένας Μαλλιάρα

Τον δρόμο για την πρώτη μεγάλη ξένη επένδυση εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στον ελληνικό τραπεζικό τομέα και στην ελληνική Οικονομία, ανοίγει η απόφαση της Eurobank να προχωρήσει ενιαία στην πώληση των χαρτοφυλακίων Pillar και Cairo, καθώς και της εταιρίας διαχείρισης FPS.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, το διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας αποφάσισε να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με τρεις από τους υποψηφίους που έχουν επιδείξει ισχυρό ενδιαφέρον και για τις τρεις πωλήσεις της Eurobank, ανακηρύσσοντας τον προτιμητέο επενδυτή μέσα στον Ιούλιο.

Το ζωηρό ενδιαφέρον για τις σπονδυλωτές πωλήσεις της Eurobank που, μετά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης της Grivalia, εντάσσονται στο πλαίσιο του συνολικού μετασχηματισμού της Τράπεζας μέχρι τα τέλη του έτους, έχει διαφανεί από την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών για το χαρτοφυλάκιο Pillar. Πρόκειται για την πρώτη τιτλοποίηση στεγαστικών NPLs πανευρωπαϊκά, η οποία δεν αποκλείεται να λειτουργήσει ως μοντέλο και για αντίστοιχες τιτλοποιήσεις σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με πρώτη την Ιταλία.

Όπως είχε γράψει το Capital.gr, PIMCO,  LoneStar,  B2Kapital,  Fortress σε συνεργασία με doBank και η κοινοπραξία Elliott – Bain – Cerved είχαν υποβάλλει δεσμευτικές προσφορές για το Pillar και τρεις εξ αυτών μη δεσμευτικές προσφορές για το χαρτοφυλάκιο Cairo.

Το χαρτοφυλάκιο Pillar περιλαμβάνει μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια 2 δις. ευρώ. Το 30% της τιτλοποίησης του Pillar, δηλαδή δάνεια 600 εκατ. ευρώ, είναι δάνεια του νόμου Κατσέλη, για την ακρίβεια δάνεια που θα ενταχθούν στο νέο πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Επομένως, το 1/3 του συνολικού χαρτοφυλακίου Pillar θα είναι δάνεια που θα λάβουν κρατική επιδότηση και θα μπορέσουν να επιστρέψουν σε ομαλή αποπληρωμή, γεγονός που ανεβάζει το ενδιαφέρον των επενδυτών για το εν λόγω χαρτοφυλάκιο.

Σημειωτέον ότι το χαρτοφυλάκιο Pillar έλαβε και rating από την DBRS (βαθμολογήθηκε με την ανώτερη βαθμολογία, BB (low) όσο αυτή της χώρας), και έτσι πληροί ήδη την προϋπόθεση για να ενταχθεί στο APS που προτείνει το ΤΧΣ για τη συλλογική μείωση των NPLs, όταν αυτό λειτουργήσει.

Tο χαρτοφυλάκιο Cairo περιλαμβάνει δάνεια 7,5 δις. ευρώ τα οποία θα μεταβιβαστούν σε SPV. Πρόκειται για περίπου 5 δις. ευρώ μη εξυπηρετούμενα δάνεια λιανικής και 2,5 δις. μη εξυπηρετούμενα δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων και μεγάλα επιχειρηματικά. Στο αρχικό χαρτοφυλάκιο, ύψους 7 δις. ευρώ, προστέθηκαν σε δεύτερη φάση δάνεια 500 εκατ. ευρώ, ρυθμισμένα αλλά αβέβαιης είσπραξης (performing forborne).

Καταλυτικό ρόλο στο mega deal που κυοφορείται, διαδραματίζει η θυγατρική εταιρία διαχείρισης απαιτήσεων της Eurobank, Financial Planning Services, για την οποία η Eurobank έχει λάβει επίσης μη δεσμευτικές προσφορές.

H FPS, η οποία διαχειρίζεται σήμερα μη εξυπηρετούμενα δάνεια 23 δις. ευρώ,  θα αναλάβει τη διαχείριση τόσο του χαρτοφυλακίου Pillar, όσο και του χαρτοφυλακίου Cairo, αναλαμβάνοντας πέραν της μέχρι σήμερα διαχείρισης χαρτοφυλακίων λιανικής, και χαρτοφυλάκια μικρομεσαίων (SMEs) και μεγάλων επιχειρήσεων (corporate) και ανεβάζοντας τα υπό διαχείριση NPLs σε άνω των 30 δις. ευρώ μέχρι τα τέλη του έτους.

Σημειώνεται ότι με την υλοποίηση του πλάνου της Eurobank για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της, ο δείκτης NPE αναμένεται να υποχωρήσει φέτος στο 16% από 36,7% στο τέλος Μαρτίου 2019. Τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα θα μειωθούν στα 6,6 από 16,7 δις. ευρώ, με προοπτική τα 5,2 δις. ευρώ και δείκτη NPE 12,6% στα τέλη του 2020 και 3,5 δις. ευρώ με δείκτη NPE 8,8% στα τέλη του 2021.

Η μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων φέτος θα συνδυαστεί με νέες χορηγήσεις, ύψους 1,4 δις. ευρώ. Όπως αναφέρθηκε κατά τη χθεσινή παρουσίαση των αποτελεσμάτων α΄ τριμήνου 2019 στους αναλυτές, οι νέες χορηγήσεις θα προέλθουν κατά 800 εκατ. ευρώ από τα χαρτοφυλάκια των θυγατρικών εξωτερικού, κατά 900 εκατ. ευρώ από τα επιχειρηματικά χαρτοφυλάκια, ενώ θα υπάρξει μείωση 300 εκατ. ευρώ από το χαρτοφυλάκιο λιανικής. Σημειώνεται ότι εκ παραδρομής στο χθεσινοβραδινό ρεπορτάζ του Capital.gr, τα ανωτέρω ποσά αποδίδονταν σε μείωση NPEs φέτος αντί του ορθού που είναι νέες χορηγήσεις.

Πηγή: www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text