Αρχική | Εταιρίες | Τράπεζες | Alpha Bank: Αναμένει σημαντική ίαση NPLs, αύξηση καθαρών εσόδων και προμηθειών

Alpha Bank: Αναμένει σημαντική ίαση NPLs, αύξηση καθαρών εσόδων και προμηθειών

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Alpha Bank: Αναμένει σημαντική ίαση NPLs, αύξηση καθαρών εσόδων και προμηθειών

Της Νένας Μαλλιάρα

Σημαντική επιτάχυνση του αποτελέσματος των νέων ρυθμίσεων μη εξυπηρετούμενων δανείων που έχει υιοθετήσει από τον Ιούλιο του 2018 στο πλαίσιο του μετασχηματισμού της, αναμένει η Alpha Bank. Η Τράπεζα αναμένει σημαντική αύξηση των ρυθμίσεων κατά το τελευταίο τετράμηνο του έτους, παράλληλα με την ίαση μη εξυπηρετούμενων δανείων, αναμένει χαμηλότερες νέες εισροές NPE συνεπεία της βελτίωσης των παρεχόμενων ρυθμίσεων και της μείωσης των redefaults.

Τα παραπάνω ανέφεραν στελέχη της ανώτερης διοίκησης της Alpha Bank και ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος, Αρτέμης Θεοδωρίδης, κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων α΄ τριμήνου 2019 στους αναλυτές.

Στο μέτωπο της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, η Τράπεζα πέτυχε ετήσια μείωση κατά 3 δισ. ευρώ (Μάρτιος 2018 – Μάρτιος 2019) και αρνητικό σχηματισμό νέων NPE το α΄ τρίμηνο 2019, αν και οι ιάσεις δανείων στο τρίμηνο αυτό ήταν χαμηλότερες του δ΄ τριμήνου 2018 (74 εκατ. ευρώ έναντι 1,13 δισ. ευρώ).

Στο διάστημα Μαρτίου 2019 – Δεκεμβρίου 2019 η Τράπεζα στοχεύει σε μείωση των NPEs κατά 5,2 δισ. ευρώ, από τα 21,4 στα 16,2 δισ. ευρώ. Μέχρι τα τέλη του έτους, η Τράπεζα θα ολοκληρώσει συναλλαγές (πωλήσεις NPLs) 4 δισ. ευρώ, μεταξύ αυτών δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και στεγαστικών που θα δρομολογηθούν τις επόμενες εβδομάδες. Με τις πωλήσεις αυτές η κάλυψη από προβλέψεις (cash coverage) των δανείων θα διαμορφωθεί σε περίπου 45% από 47% στο τέλος Μαρτίου. Το κόστος κινδύνου (CoR) υποχώρησε σημαντικά στο α΄ τρίμηνο, στις 137 μονάδες βάσης.

Ειδικότερα, η Τράπεζα προγραμματίζει πώληση εξασφαλισμένων δανείων 3,8 δισ. ευρώ (χαρτοφυλάκιο Neptune μικρομεσαίων επιχειρήσεων και χαρτοφυλάκιο Orion καταναλωτικών δανείων με εξασφαλίσεις), καθώς και πώληση μεγάλων επιχειρηματικών δανείων 100 εκατ. ευρώ. Εντός του 2019 θα ξεκινήσει και η διαδικασία πώλησης χαρτοφυλακίου ανεξασφάλιστων δανείων, ύψους 800 εκατ. ευρώ, που θα ολοκληρωθεί εντός του 2020.

Τον Μάρτιο του 2019 η Alpha Bank ξεκίνησε τη διαδικασία πώλησης της Alpha Investment Properties (Project Altion). Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του β΄ τριμήνου 2019. Η Τράπεζα προχώρησε και σε συνεργασίες με εξειδικευμένους asset managers για την πώληση ακινήτων. Στη ΝΑ Ευρώπη, πούλησε εντός του α΄ τριμήνου 2019, χαρτοφυλάκιο ακινήτων 16 εκατ. ευρώ.

Στο α΄ τρίμηνο 2019 η Alpha Bank είχε μείωση των καθαρών επιτοκιακών εσόδων κατά 9% (-38,2 εκατ. ευρώ) που προήλθε κυρίως (22,7 εκατ. ευρώ) από τα δάνεια (χαμηλότερα spreads λόγω ανταγωνισμού). Για το σύνολο της χρονιάς εκτιμήθηκε ότι θα υπάρξει αύξηση των καθαρών επιτοκιακών εσόδων σε υψηλό διψήφιο ποσοστό και στα 1,6 δισ. ευρώ.

Κατά 13% υποχώρησαν σε ετήσια βάση τα έσοδα από προμήθειες, για τα οποία όμως αναμένεται αύξηση 2% - 3% φέτος με συμβολή των καρτών και της τιμολόγησης των συναλλαγών μέσω εναλλακτικών καναλιών.

Όπως αναφέρθηκε, σημαντικά βελτιώθηκαν οι συνθήκες ρευστότητας, με την Τράπεζα να εξέρχεται πλήρως από τον ELA τον Φεβρουάριο 2019 και να αυξάνει σε ετήσια βάση τις συναλλαγές σε repos κατά 4 δισ. ευρώ. Κατά 3 δισ. ευρώ αυξήθηκαν οι καταθέσεις στην Ελλάδα.

Η Τράπεζα, τέλος, μείωσε κατά 3,5% τα λειτουργικά της έξοδα, ενώ μεταξύ Μαρτίου 2018 και Μαρτίου 2019 μείωσε το προσωπικό της κατά 541 άτομα.

Πηγή: www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text