Αρχική | Εταιρίες | Τράπεζες | Σε δείκτη NPE 8,8% στοχεύει η Eurobank στο τέλος του 2021

Σε δείκτη NPE 8,8% στοχεύει η Eurobank στο τέλος του 2021

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Σε δείκτη NPE 8,8% στοχεύει η Eurobank στο τέλος του 2021

Της Νένας Μαλλιάρα

Σε συνεχή διάλογο με τον SSM για το tranching του χαρτοφυλακίου Cairo, βρίσκεται η Eurobank και η τελική κατανομή των τίτλων του χαρτοφυλακίου σε senior, mezzanine και junior κομμάτια θα αποφασιστεί γύρω στα μέσα του Ιουνίου. Το χαρτοφυλάκιο Cairo, με μη εξυπηρετούμενα δάνεια από όλες τις κατηγορίες είναι το δεύτερο που τιτλοποιεί η Τράπεζα μετά το χαρτοφυλάκιο Pillar (στεγαστικά NPLs 2 δισ. ευρώ για τα οποία έχει πάρει δεσμευτικές προσφορές) και έχει λάβει μη δεσμευτικές προσφορές. Το ίδιο ισχύει και για την εταιρία διαχείρισης FPS.

Αυτό ανακοίνωσαν στους αναλυτές των ξένων οίκων, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Σταύρος Ιωάννου και ο CFO της Τράπεζας, Χάρης Κοκολογιάννης, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα του α΄ τριμήνου 2019. Όπως είπαν, η επίπτωση του χαρτοφυλακίου Pillar έχει υπολογιστεί ήδη στο Cost of Risk (ύψος προβλέψεων) για το 2019, το οποίο υπολογίζεται στο 1,7%. Η επίπτωση που θα έχει το Cairo σε επίπεδο προβλέψεων για την Τράπεζα υπολογίζεται σε 1,2 – 1,4 δισ. ευρώ.

Η Τράπεζα ανέφερε ότι δεν πρόκειται να αλλάξει τη μέθοδο αποτίμησης πιστωτικού κινδύνου από IRD σε standardized, καθώς η μέθοδος που ακολουθεί διευκολύνει τον διάλογο με τον SSM για τις τιτλοποιήσεις. Η επίπτωσή της στα σταθμισμένα στοιχεία ισολογισμού της Τράπεζας ανέρχεται σε 3,5 δισ. ευρώ.

Ερωτώμενα για το σχήμα συλλογικής μείωσης των NPEs που προωθεί το ΤΧΣ (APS), τα στελέχη της Τράπεζας ανέφεραν ότι βρίσκεται ακόμη σε διαβούλευση μεταξύ κυβέρνησης – θεσμών η τιμολόγηση των εγγυήσεων. "Αν το APS έχει οικονομική λογική για την Τράπεζα, θα συμμετάσχουμε. Έχουμε, πάντως, δράσει ήδη προληπτικά, λαμβάνοντας rating από την DBRS για την τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου Pillar", ανέφεραν.

Όπως αναφέρθηκε, στο τέλος του 2019 ο δείκτης NPE αναμένεται στο 16%, ενώ δάνεια 1,7 δισ. ευρώ θα γυρίσουν στα εξυπηρετούμενα.  Για το τέλος του 2021, ο δείκτης NPE αναμένεται στο 8,8%.

Η μείωση των NPEs φέτος αναφέρθηκε ότι θα προέλθει κατά 800 εκατ. ευρώ από τα χαρτοφυλάκια των θυγατρικών εξωτερικού, κατά 900 εκατ. ευρώ από τα επιχειρηματικά χαρτοφυλάκια και κατά 300 εκατ. ευρώ από το χαρτοφυλάκιο λιανικής.

Στο α΄ τρίμηνο 2019 η Eurobank είχε αρνητικό σχηματισμό NPE κατά 115 εκατ. ευρώ. Στο β΄ τρίμηνο αναμένει διπλασιασμό του ποσού αυτού. Όπως αναφέρθηκε στους αναλυτές, η επίδοση του α΄ τριμήνου θα ήταν πολύ καλύτερη αν δεν είχε επηρεαστεί από τη δημιουργία νέων μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων 346 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 70% - 80% αφορά 3 – 4 μεγάλα επιχειρηματικά ονόματα.

Μιλώντας για την προοπτική νέων χορηγήσεων, τα στελέχη της Eurobank ανέφεραν ότι το 2019 οι νέες χορηγήσεις θα ανέλθουν σε 1,4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 800 εκατ. θα κατευθυνθούν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Σχετικά με την κερδοφορία, αναφέρθηκε η υψηλή συμβολή των θυγατρικών του εξωτερικού στα έσοδα, η οποία εκτιμήθηκε ότι θα αναλογεί στο 30% των καθαρών επιτοκιακών εσόδων του ομίλου τα επόμενα χρόνια. To α΄ τρίμηνο 2019 τα καθαρά επιτοκιακά έσοδα ήταν μειωμένα κατά 10 εκατ. ευρώ από το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ η πρόβλεψη για το 2019 κάνει λόγο για μείωση του NII κατά 2% από πέρυσι. Για τα έσοδα από προμήθειες, πάντως, η πρόβλεψη της Τράπεζας κάνει λόγο για αύξηση 3% φέτος, με σημαντική ενίσχυση το β΄ τρίμηνο (αναμένονται έσοδα από προμήθειες 86 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 10 – 12 εκατ. από την Grivalia).

Για τη μείωση του λειτουργικού κόστους φέτος, αναφέρθηκε ότι θα παραμείνει σταθερή στο 3%, ενώ ο ρυθμός της θα επιταχυνθεί από το 2020.

Η συνολική καθαρή κερδοφορία της Τράπεζας αναμένεται για φέτος στα επίπεδα του 2018.

Πηγή: www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text