Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Η σύγκρουση ΗΠΑ - Κίνας θα διαρκέσει δεκαετίες

Η σύγκρουση ΗΠΑ - Κίνας θα διαρκέσει δεκαετίες

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η σύγκρουση ΗΠΑ - Κίνας θα διαρκέσει δεκαετίες

Καθώς ο εμπορικός πόλεμος ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και το Πεκίνο παρατείνεται και διευρύνεται, τα πλέον ηχηρά ονόματα του κόσμου των επενδύσεων μιλούν για έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο. Προεξοφλούν ότι αυτός θα διαρκέσει δεκαετίες και θα καλύψει τη χρονική διάρκεια της ζωής και της σταδιοδρομίας τους, και προετοιμάζονται αναλόγως μεταβάλλοντας τη στρατηγική τους για να περιφρουρήσουν τα συμφέροντά τους.

Την ανησυχία των επενδυτών αντανακλούν οι  μεγάλες απώλειες που έχουν σημειώσει μέσα στον μήνα τα χρηματιστήρια μετά την κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και το Πεκίνο, τη διακοπή των διμερών επαφών και την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να απαγορεύσει στον κινεζικό κολοσσό της Huawei κάθε πρόσβαση στην αμερικανική αγορά και στις αμερικανικές επιχειρήσεις. Η ανησυχία αυτή στρέφει τους επενδυτές στο ασφαλές καταφύγιο των αμερικανικών ομολόγων, οι αποδόσεις των οποίων υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο ετών. Παράλληλα, από τις αρχές Μαΐου έχουν εξανεμιστεί 4 τρισ. δολάρια από την κεφαλαιοποίηση των διεθνών χρηματιστηρίων, λόγω της αβεβαιότητας που καλλιεργεί ο σινοαμερικανικός εμπορικός πόλεμος.

«Αυτή η αναμέτρηση θα είναι μια παρατεταμένη διαδικασία που θα διαρκέσει όσο και η σταδιοδρομία μας», σχολιάζει ο Στίβεν Τζεν, πρώην στέλεχος του ΔΝΤ και της Morgan Stanley, που σήμερα διευθύνει την επενδυτική και συμβουλευτική Eurizon SLJ Capital. Καλεί, έτσι, επενδυτές και αναλυτές να προστατευθούν και όχι να παρακολουθούν παθητικά τις εξελίξεις. Σύμφωνα με τον Τζεν, «είναι ανάγκη να κατανοήσουμε τις οικονομικές αλλά και πολιτισμικές διαφορές ανάμεσα στις δύο υπερδυνάμεις». Ανάλογες είναι οι εκτιμήσεις του Κιλ Σιν της επενδυτικής Gen2 Partners, που διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία ύψους περίπου 1,3 δισ. δολαρίων.

Επιστρέφοντας από ταξίδι του στην Κίνα, δήλωσε πεπεισμένος πως θα χρειαστούν δεκαετίες για να διευθετηθεί η σύγκρουση. Δεδομένου ότι λήγουν τα κινεζικά ομόλογα στο χαρτοφυλάκιό του, ο Σιν τα αντικαθιστά με εταιρικά ομόλογα υψηλής διαβάθμισης, τα οποία έχουν εκδώσει εταιρείες ανεπτυγμένων αγορών. Ακόμη πιο επιθετικά αντιδρά ο Τζον Φόο της Kingsmead Asset Management, ο οποίος για πρώτη φορά στη διετή σταδιοδρομία του πούλησε όσους κινεζικούς τίτλους είχε.

Μιλώντας, άλλωστε, στην τηλεόραση του Bloomberg, ο Μαρκ Μόμπιους, βετεράνος επενδυτής στις αναδυόμενες αγορές, πρώην στέλεχος της Templeton Asset Management  και συνιδρυτής της επενδυτικής Mobius Capital Partners, αναφέρθηκε σε ένα «νέο παιχνίδι».

Προσέθεσε πως ο «Τραμπ άνοιξε πραγματικά το κουτί της Πανδώρας». Προκειμένου όμως να προστατευθεί από τις παρενέργειες του νέου αυτού παιχνιδιού, ο Μόμπιους αποφεύγει τις μετοχές κινεζικών εξαγωγικών εταιρειών και εταιρειών που εμπορεύονται στην εγχώρια αγορά.

Παράλληλα, ο Ρέι Ντάλιο, ιδρυτής της  Bridgewater Associates, που διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία ύψους 160 δισ. δολαρίων, διαβλέπει «μακροχρόνιο ιδεολογικό πόλεμο». Επισημαίνει πως η ανάδυση της Κίνας σε παγκόσμια υπερδύναμη ικανή να αμφισβητήσει την πρωτοκαθεδρία των ΗΠΑ οδηγεί τις δύο χώρες να συγκρουστούν «με όλους τους τρόπους». Διευκρινίζει μάλιστα πως αιτία της πολυεπίπεδης σύγκρουσης ανάμεσά τους είναι οι διαφορετικές προσεγγίσεις τους στη διακυβέρνηση, τη γεωπολιτική και το επιχειρείν. «Δεν μπορούν να διαπραγματευτούν τέτοιου είδους θεμελιώδη ζητήματα», τονίζει.

Οι πιο αισιόδοξοι επενδυτές

Παρά την έντονη ανησυχία που εκφράζει η πλειονότητα των επενδυτών, δεν λείπουν κι εκείνοι που αντιμετωπίζουν τον σινοαμερικανικό πόλεμο με ψυχραιμία και δεν προβλέπουν μεγάλες αναταράξεις. Ο Τζέιμς Γκόρμαν, για παράδειγμα, διευθύνων σύμβουλος της Morgan Stanley, δήλωσε σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg ότι δεν βλέπει να εξελίσσεται η κατάσταση σε πλήρη εμπορικό πόλεμο. Αναγνωρίζει, ωστόσο, πως θα περάσουν δεκαετίες για να διευθετήσουν οι δύο πλευρές όσα ζητήματα τις χωρίζουν.  Κάποιοι άλλοι θεωρούν πως η πρόσφατη υποχώρηση των επισφαλών τίτλων προσφέρει μεγάλες ευκαιρίες για αγορές. Ανάμεσά τους η επενδυτική Yunqi Capital, hedge fund του Χονγκ Κονγκ, που διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία αξίας 130 εκατ. δολαρίων: τον Δεκέμβριο και τον Μάιο αύξησε τις θέσεις της στη RogersCorp, που παράγει υλικό τηλεπικοινωνιών και προμηθεύει έμμεσα τις κινεζικές Huawei και ZTE Corp. Ο ιδρυτής της Yunqi, Κρις Γουάνγκ, στοιχηματίζει ότι παρά τον εμπορικό πόλεμο θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα η παγκόσμια ζήτηση για τα προϊόντα της Rogers.  Οπως, άλλωστε, επισημαίνουν άλλοι επενδυτές, δεν έχουν ακόμη εξανεμιστεί τελείως οι ελπίδες για πρόοδο στις διμερείς επαφές. Ο Αντι Ρόθμαν, Αμερικανός διπλωμάτης που στο παρελθόν αντιπροσώπευσε τη χώρα του στο Πεκίνο και σήμερα είναι στρατηγικός αναλυτής επενδύσεων στη Matthews Asia, εκφράζει αισιοδοξία. Σύμφωνα με τον Ρόθμαν, ο Τραμπ θα κατορθώσει να συνάψει εμπορική συμφωνία με το Πεκίνο πριν από τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του επόμενου έτους, καθώς γνωρίζει ότι μια οποιαδήποτε εμπορική συμφωνία με την Κίνα αυξάνει τις πιθανότητες επανεκλογής του. Τις τελευταίες εβδομάδες, πάντως, οι αντιδράσεις των αγορών προδίδουν εντεινόμενο σκεπτικισμό.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text