Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 207 | ElvalHalcor: Διανύει φάση ανάπτυξης των μεγεθών

ElvalHalcor: Διανύει φάση ανάπτυξης των μεγεθών

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ElvalHalcor: Διανύει φάση ανάπτυξης των μεγεθών

Σε μία άριστη παραγωγική φάση δείχνει να βρίσκεται η εταιρία στην παρούσα φάση. Η παραγωγική δυναμικότητα του κλάδου του αλουμινίου βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία (100%), όπως επίσης και η μονάδα σωλήνων χαλκού στα Οινόφυτα που αύξησε την παραγωγική της δυναμικότητα κατά 5.000 τόνους και έφτασε συνολικά τους 80.000 από το 2018.

Με την ολοκλήρωση της επένδυσης στον κλάδο του αλουμινίου που φέτος θα φτάσει τα 120 εκατ. ευρώ αναμένεται η παραγωγική δυναμικότητα να αυξηθεί σε 340.000 – 350.000 τόνους από 290.000 τόνους που είναι σήμερα, ενώ τα προϊόντα θα είναι υψηλότερης προστιθέμενης αξίας.

Όπως αναφέρθηκε στη συνέλευση, μετά τη συγχώνευση, δημιουργήθηκε μία μεγάλη εταιρία, που είναι περισσότερο ορατή στο επενδυτικό κοινό, στις τράπεζες και στους προμηθευτές, με αποτέλεσμα το κόστος του δανεισμού κινείται σε πιο χαμηλά επίπεδα - ήδη αυτό φάνηκε από το α’ τριμηνο του 2019, καθώς το κόστος δανεισμού ήταν μειωμένο κατά 23,6%.

Η εταιρία βελτιώνει την εικόνα της στην επενδυτική κοινότητα, ώστε να μπορεί να απευθυνθεί -κάποια στιγμή στο μέλλον- στις αγορές, είτε για αύξηση κεφαλαίου είτε για συμμετοχή στρατηγικού επενδυτή (με μια μείωση της συμμετοχής του βασικού μετόχου, η μετοχή θα μπορούσε να ενταχθεί στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης του ΧΑ).

Κατά το α’ τρίμηνο του 2019, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της ElvalHalcor παρουσίασε αύξηση κατά 4,5% και ανήλθε σε 551,9 εκ. ευρώ, έναντι 528,2 εκ. ευρώ για την αντίστοιχη περσινή περίοδο, χάρη στην αύξηση του όγκου πωλήσεων σε ενοποιημένο επίπεδο κατά 3,8% και στη βελτίωση του μίγματος προϊόντων, ενώ οι τιμές των μετάλλων κινήθηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα.

Βελτιωμένα κατά 3,6% ήταν τα αναπροσαρμοσμένα ενοποιημένα κέρδη πριν από φόρους, τόκους, αποσβέσεις και αποτέλεσμα μετάλλου. Τα μικτά κέρδη ανήλθαν σε 40,4 εκ. ευρώ έναντι 43,0 εκ. ευρώ για την αντίστοιχη περίοδο του 2018, λόγω της μείωσης στα κέρδη μετάλλου. Τα αποτελέσματα του μετάλλου, λόγω της πτωτικής πορείας των τιμών του αλουμινίου, διαμορφώθηκαν σε 0,7 εκ. ευρώ για το α’ τρίμηνο του 2019, έναντι 8,0 εκ. ευρώ για την αντίστοιχη περίοδο του 2018.

Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε 38,3 εκ. ευρώ (συγκρίσιμο 2018: 44,3 εκ. ευρώ). Τα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 16,5 εκ. ευρώ για το πρώτο τρίμηνο του 2019, έναντι 22,1 εκ. ευρώ για την αντίστοιχη περσινή περίοδο του 2018. Η μείωση στα κέρδη προ και μετά από φόρους οφείλεται στα μειωμένα αποτελέσματα μετάλλου, ενώ η οργανική κερδοφορία της εταιρίας συνέχισε τη ανοδική της πορεία, όπως απεικονίζεται και στο προσαρμοσμένο ΕBITDA της περιόδου.

Κατά την άποψή μας η εταιρία εισέρχεται σε μία φάση παραγωγικής επέκτασης και προϊοντικής αναβάθμισης, κάτι που θα αντανακλαστεί θετικά στα μεγέθη των επομένων ετών. Δείτε την ανακοίνωση της εταιρίας (εδώ).

Κατά τη Γενική Συνέλευση εγκρίθηκε η διανομή μερίσματος 0,03 ευρώ ανά μετοχή. Η μερισματική απόδοση της μετοχής φθάνει στα 1,76%. Η μετοχή σημειώνει άνοδο κατά 39,2% από την αρχή του έτους. Η εμπορευσιμότητά της είναι μέτρια και βρίσκεται κοντά στα 105 χιλιάδες ευρώ ημερησίως. Είμαστε θετικοί για τις προοπτικές της μετοχής και εκτιμούμε ότι θα κινηθεί καλύτερα του μέσου όρου στην επόμενη διετία.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text