Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 207 | “Έκρηξη” ιστορικού χαρακτήρα

“Έκρηξη” ιστορικού χαρακτήρα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
“Έκρηξη” ιστορικού χαρακτήρα

“Έκρηξη” ιστορικού χαρακτήρα

Η “έκρηξη” που σημειώθηκε στη χρηματιστηριακή αγορά από τη Δευτέρα 27 Μαΐου, ακριβώς μετά τις εκλογές, είναι ιστορικού χαρακτήρα. Όχι τόσο λόγω του μεγέθους της ανόδου κατά την πρώτη μετεκλογική εβδομάδα, όσο λόγω της μεταβολής που ενδέχεται να σηματοδοτήσει στην πορεία του Γενικού Δείκτη, αλλά και όλου του Χρηματιστηρίου γενικότερα.

Στις 5 συνεδριάσεις που ακολούθησαν τις εκλογές της 26/5/2019, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε άνοδο κατά 13,4%. Η πραγματική εικόνα της αγοράς όμως, εμφανίζεται στις συναλλαγές. Ο μέσος ημερήσιος όρος των πράξεων κατά την εβδομάδα αυτή έφθασε στις 53.300, έναντι 21.000 πράξεων που ήταν κατά το προηγούμενο διάστημα. Η μέση αξία των συναλλαγών εκτοξεύθηκε στα 180 εκατομμύρια, έναντι περίπου 60 εκατομμυρίων κατά τις προηγούμενες μέρες.

Το Χρηματιστήριο της Αθήνας εισήλθε σε μία νέα φάση, τουλάχιστον με βάση τα ποσοτικά στοιχεία. Εάν τελικά θα υπάρξει και “ποιοτική” αναβάθμισή του, δηλαδή εάν θα βελτιωθούν τα θεμελιώδη μεγέθη της οικονομίας και των εταιριών και εάν θα το προσεγγίσουν καινούργιοι επενδυτές από το εσωτερικό και -κυρίως- από το εξωτερικό, μένει να αποδειχθεί κατά τους επόμενους μήνες.

Η πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς ακολουθεί μία λογική την οποία είχαμε εκθέσει και αναλύσει σε πολλές περιπτώσεις μέχρι και σήμερα: Ξεκίνησε ένα νέο μακροχρόνιο κύκλο στην ιστορία του, την άνοιξη του 2016, όταν κατέστη σαφές ότι η χώρα είχε επιλέξει να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ. Κινήθηκε ελαφρά ανοδικά κατά το διάστημα 2016 έως τις αρχές του 2019, αντανακλώντας τη διαρκώς βελτιούμενη πορεία της οικονομίας. Στις αρχές του 2019 έδειχνε ότι έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει ένα “άλμα”, παρά τις δυσμενείς συνθήκες στις αγορές του εξωτερικού. Οι λόγοι στους οποίους βασίζονταν η προσδοκία αυτή ήταν: α) η βελτίωση της οικονομίας, β) η βελτίωση των επιχειρηματικών κερδών, γ) η εξομάλυνση της λειτουργίας των τραπεζών και δ) η προκήρυξη εκλογών.

Η πορεία της οικονομίας θα είναι ο τελικός καταλύτης για την εξέλιξη της αγοράς. Όμως, καθώς η χρηματιστηριακή αγορά προεξοφλεί, οι συνθήκες είναι καλές (θα ήταν ιδανικές εάν και το διεθνές περιβάλλον συνηγορούσε) και ο Γενικός Δείκτης έχει τη δυνατότητα να πορευτεί, με άνεση, προς τις 1.000 μονάδες.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text