Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 207 | Το πρόγραμμα επανεπένδυσης μερίσματος του ΟΠΑΠ

Το πρόγραμμα επανεπένδυσης μερίσματος του ΟΠΑΠ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Το πρόγραμμα επανεπένδυσης μερίσματος του ΟΠΑΠ

Τη θέσπιση προγράμματος επανεπένδυσης μερίσματος πενταετούς διάρκειας (2019 – 2023), παρέχοντας την ευχέρεια στους μετόχους να επιλέξουν εάν επιθυμούν να λάβουν το σύνολο των κερδών που τους αναλογούν σε μετρητά ή να επανεπενδύσουν μέχρι το 90% αυτών στην εταιρεία, εισηγήθηκε η διοίκηση της ΟΠΑΠ προς τους μετόχους της εταιρίας.

Κατά την άποψή μας, πρόκειται για μία εξαιρετική πρόταση και ένα σημαντικό βήμα για τη βελτίωση της επενδυτικής παιδείας και συνείδησης προς την ελληνική κοινωνία. Παράλληλα, είναι ένας πολύ καλός τρόπος για τη -σταδιακή και μέσα σε βάθος χρόνου- αύξηση της περιουσίας του μετόχου.

Η εφαρμογή προγραμμάτων επανεπένδυσης μερισμάτων (scrip dividend) αποτελεί συνήθη πρακτική στο εξωτερικό και τυγχάνει ευρείας αποδοχής σε ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές αγορές, με πλήθος εταιρειών μεγάλης κεφαλαιοποίησης να υιοθετούν επιτυχώς αντίστοιχα σχέδια.

Η σχετική επιλογή είναι προαιρετική για τους μετόχους παρέχοντας ευελιξία, ενώ παράλληλα επιτρέπει στις εταιρείες που υιοθετούν τέτοιες πρωτοβουλίες, την αξιοποίηση των χρηματικών τους διαθεσίμων για την υλοποίηση μακροπρόθεσμων επενδυτικών προγραμμάτων που θα προσθέσουν πολλαπλάσια αξία και τη διατήρηση της μερισματικής της πολιτικής υψηλών αποδόσεων.

Μάλιστα, θα αποτελούσε μία πολύ ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία, εάν η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, καταργούσε εντελώς τη φορολογία των μερισμάτων που κατευθύνονται σε προγράμματα επανεπένδυσης. Το δημοσιονομικό κόστος ενός τέτοιου μέτρου θα ήταν χαμηλό, αλλά το επενδυτικό μήνυμα προς την κοινωνία -αλλά και προς άλλες κατευθύνσεις- θα ήταν εξαιρετικό.

Θέλοντας να δείξει τη μακροχρόνια δύναμη της επανεπένδυσης του μερίσματος, το Χ&Α, ετοιμάζει μελέτη για το επόμενο τεύχος του, το οποίο υπολογίζει τη εξέλιξη της επένδυσης σε έναν αριθμό μετοχών (άνω των 30) με το “σενάριο” της επανεπένδυσης του μερίσματος ή των ποσών επιστροφής κεφαλαίου σε μετοχές της ίδιας της εταιρίας. Τα αποτελέσματα είναι πραγματικά εντυπωσιακά!



Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text