Τα Νέα της Αγοράς

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Οι αισιόδοξες, ή και συχνά έως και υπεραισιόδοξες προβλέψεις πολλών από τις διοικήσεις των εταιριών, που διατυπώνονται κατά το τελευταίο διάστημα, αποτελεί ακόμη μία σοβαρότατη ένδειξη ότι η αγορά έχει εισέλθει σε έναν δομικό -και όχι ευκαιριακό- ανοδικό κύκλο και ότι, οι επιχειρηματίες, αισθάνονται εμπιστοσύνη να μιλήσουν για τα μακροπρόθεσμα σχέδιά τους, ενώ παράλληλα διάχυτη είναι η εντύπωση ότι αρχίζει πλέον να τους ενδιαφέρει και η πορεία της μετοχής τους. Στα παλαιότερα χρόνια αυτά δε συνέβαιναν. Και αυτό το χαρακτηριστικό συνιστά μία ακόμη απόδειξη ότι η άνοδος του 2019, δεν έχει καμία σχέση με την άνοδο του 2012-2013, η οποία ήταν μία αναπήδηση μετά τη σημαντική πτώση που είχε προηγηθεί και η οποία βασίστηκε σε “φρούδες” ελπίδες.

***

Αποτέλεσμα εικόνας για coca cola

Ανάμεσα στους νέους οικονομικούς στόχους, για την περίοδο 2020 - 2025, η Coca Cola HBC, προβλέπει μέση ετήσια αύξηση εσόδων της τάξης του 5-6% σε νομισματικά ουδέτερη βάση, ενώ παράλληλα επιδιώκει συνεχή βελτίωση των περιθωρίων κέρδους. Αυτό, σε όρους κερδοφορίας, για μία εταιρία με την ισορροπία μεγεθών όπως η Coca Cola, σημαίνει σημαντικά μεγαλύτερο ρυθμό αύξησης των κερδών. Και αυτό με τη σειρά του σημαίνει διπλασιασμό του μεγέθους της εταιρίας κάθε 8 έως 12 χρόνια. Και, υπό κανονικές συνθήκες και διπλασιασμό της τιμής της μετοχής, διάστημα που μειώνεται αισθητά, αν συνυπολογίσουμε και τα μερίσματα και τις επιστροφές κεφαλαίου που εισπράττονται.

***

Ως τις 2/7/2019 θα διαρκέσει η περίοδος αποδοχής της Υποχρεωτικής Δημόσιας Πρότασης του κ. Σταύρου Τάκη για την απόκτηση του συνόλου των κοινών ονομαστικών μετά ψήφου μετοχών της Σφακιανάκης. Η τιμή αγοράς είναι 0,34 ευρώ ανά μετοχή τοις μετρητοίς, ενώ ο “ανεξάρτητος” εκτιμητής είχε ορίσει τιμή 0,13 ευρώ. Ποτέ δε μπορέσαμε να καταλάβουμε το πώς η συγκεκριμένη εταιρία, η οποία πέρυσι πραγματοποίησε κύκλο εργασιών € 359 εκατομμύρια, έφθασε να έχει υποχρεώσεις € 432 εκατ.. Θα παρακολουθήσουμε με ενδιαφέρον την εξέλιξή της και μετά την έξοδό της. Επειδή, η εταιρία εξέρχεται σε μία εποχή που οι πωλήσεις του κλάδου αυξάνουν (δείτε εδώ).

***

Δε γνωρίζουμε ποιά θα είναι η κατάληξη της διαμάχης μεταξύ των αδελφών Δομαζάκη -αν και είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει δικαστική συνέχεια στη διαμάχη. Γνωρίζουμε όμως ότι η Creta Farm, στην παρούσα της μορφή είναι τελειωμένη. Και είναι κρίμα επειδή ήταν μία πολύ καλή εταιρία. Βεβαίως, θα υπάρξει διάδοχη κατάσταση, αλλά εκτιμούμε πως, ακόμη και αν επιβιώσει, θα πάρει πολλά χρόνια για να ξαναγίνει όπως και πριν.
Όμως, το ζήτημα της Creta Farm αναδεικνύει ακόμη μία φορά την ανεπάρκεια των “ελεγκτών λογιστών”. Και πρόκειται για το δεύτερο μεγάλο κρούσμα σε εισηγμένη εταιρία, μέσα σε λιγότερο από δώδεκα μήνες.  Και αυτό είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό. Επειδή, ουδείς μπορεί να μας πείσει ότι η Folli Follie και η Creta Farm είναι οι εξαιρέσεις και όχι ο κανόνας. (Δείτε εδώ).

***

Η βελτίωση των τιμών των ακινήτων, κάτι που ήδη συμβαίνει εδώ και 1,5 - 2 χρόνια, συνιστά έναν θετικό παράγοντα στη διαχείριση των προβληματικών χαρτοφυλακίων των τραπεζών, αλλά και στις τιμές που πωλούνται τα “πακέτα” δανείων σε funds. Μάλιστα, ουδείς μπορεί να αποκλείσει την περίπτωση που στο μέλλον, η αύξηση των τιμών ίσως οδηγήσει σε μείωση των προβλέψεων ή ακόμη και σε έκτακτα κέρδη. Το φαινόμενο αυτό συνέβη στις ΗΠΑ, μετά το τέλος της κρίσης των στεγαστικών δανείων, όταν η αγορά ακινήτων ανέκαμψε.

***

Σχετική εικόνα

Τα νέα πολιτικά δεδομένα μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και την προκήρυξη πρόωρων εθνικών εκλογών, και η προοπτική της πολιτικής μεταβολής, δημιουργούν προσδοκίες στους επενδυτές που, αμέσως μετά τις ευρωεκλογές, προκάλεσαν μεγάλη άνοδο στην τιμή της μετοχής της ΔΕΗ. Από το κόμμα της ΝΔ, αναφέρθηκε ότι το ζήτημα της ΔΕΗ θα είναι στις άμεσες προτεραιότητες του Κ. Μητσοτάκη, ενώ φημολογείται ότι καταστρώνεται “σχέδιο δράσης”, αφού οι εντυπώσεις που θα σχηματιστούν από την εξέλιξη της οικονομικής πορείας της εταιρίας θα γίνουν αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης (αναλόγως των αποτελεσμάτων, είτε από τη μία, είτε από την άλλη πλευρά) και συνεπώς θα έχουν πολιτικό αντίκτυπο. Συνεπώς, τί πιο λογικό να πάρει κάποιος θέση στη μετοχή.

***

Με ρυθμό αύξησης 17,8% “τρέχουν” οι πωλήσεις της Σαράντης (έφθασαν στα € 73,7 εκατ.) στις χώρες του εξωτερικού, απ’ όπου προέρχονται τα δύο τρίτα των συνολικών του πωλήσεων, κατά το διάστημα Ιανουαρίου - Απριλίου. Η επίδοση αυτή είναι εντυπωσιακή και συνιστά μία επιβράβευση της έξωστρεφούς στρατηγικής που ακολουθεί ο Όμιλος. Η μετοχή της εταιρίας εμφανίζει μία στασιμότητα κατά το τελευταίο 12μηνο, όμως τα εξαιρετικά αποτελέσματα θα την ωθήσουν ανοδικά. Κατά την άποψή μας συνιστά μία από τις καλύτερες επιλογές της αγοράς. Είναι σημαντικό ότι, μετά το split της μετοχής του, ο όγκος έχει αυξηθεί σημαντικά (δείτε εδώ).

***

Αποτέλεσμα εικόνας για κρι κρι ψυγεια

Εξαιρετική, όπως επισημαίνουμε ήδη από πέρυσι, παραμένει και η πορεία της Κρι Κρι, η οποία εμφάνισε αύξηση πωλήσεων κατά 17,5% στο πρώτο τρίμηνο, φθάνοντας στα € 21,8 εκατομμύρια, ενώ τα κέρδη μετά από φόρους αυξήθηκαν σε € 2,29 εκατ. έναντι € 1,57 εκατ. το τρίμηνο του 2019. Η μετοχή σημειώνει αύξηση κατά 30% από την αρχή του έτους, όμως, εφ’ όσον το επιτρέψουν οι συνθήκες της αγοράς θα βελτιωθεί ακόμη περισσότερο. (Δείτε εδώ).

***

 

Σχετική εικόνα

Μέσο ρυθμό αύξησης των πωλήσεων κατά 12% αναμένει η Ικτίνος στην επόμενη τετραετία, φθάνοντας έτσι στο 2022, με πωλήσεις στα 85 εκατ. ευρώ και EBIDTA στα 34 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, έναντι 53 εκατ. ευρώ και 21,5 εκατ. ευρώ το 2018. Η δυναμική πωλήσεων βασίζεται, σύμφωνα με τη διοίκηση, κυρίως στην επέκταση της παραγωγικής δυναμικότητας του εργοστασίου της εταιρείας στη Δράμα αλλά και στα νέα λατομεία που απέκτησε πέρυσι. Η εταιρία είναι ενδιαφέρουσα, έχει πράγματα για να ανακοινώσει σε μία ανοδική φάση (δείτε εδώ) και η μετοχή της κατέχεται από Αμοιβαία Κεφάλαια που χαρακτηρίζονται από τις προσεκτικές τοποθετήσεις τους.

***

Την πιο λογική εξήγηση για τη συμπεριφορά της κοινής και της προνομιούχου μετοχής της Τιτάν (τάση για εξίσωση της τιμής της προνομιούχου με την τιμή της κοινής μετοχής, παραμονή της τιμής της κοινής σημαντικά κάτω από την “εγγυημένη” τιμή της δημόσιας πρότασης), αλλά και την πρωτοφανή καθυστέρηση της απόφασης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για την πραγματοποίηση της Πρότασης (συνήθως δίδεται μετά από 3-4 μέρες), δίνει το άρθρο του κ. Καρούτζου στο bankingnews.gr (δείτε εδώ). Σε κάθε περίπτωση, όλες αυτές οι κινήσεις, οι διαρροές και η στάση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κινούνται στα όρια της νομιμότητας και ίσως μάλιστα να τα έχουν υπερβεί.

***

Με βάση το νόμο 4374/2016 (ο οποίος τροποποίησε τον βασικό νόμο 3556/2007, περί “Προϋποθέσεων διαφάνειας για τις κινητές αξίες”), ο εκδότης (δηλαδή η εταιρία) “δημοσιοποιεί ετήσια οικονομική έκθεση το αργότερο τέσσερις (4) μήνες μετά τη λήξη κάθε οικονομικής χρήσης”. Αναφορικά με την εξαμηνιαία έκθεση ο νόμος ορίζει τη δημοσίευσή της, “το αργότερο, εντός τριών (3) μηνών μετά τη λήξη της περιόδου αναφοράς”. Επίσης, ο νόμος αναφέρει ότι, “Ο εκδότης διασφαλίζει ότι η έκθεση αυτή είναι στη διάθεση του επενδυτικού κοινού για διάστημα τουλάχιστον δέκα (10) ετών”.

***

Οφείλουμε να συγχαρούμε τη διοίκηση του Χρηματιστηρίου, επειδή καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης κατέβαλε πολλές προσπάθειες για τη δημιουργία νέων προϊόντων και τη “συγκράτηση” της χρηματιστηριακής αγοράς. Το ότι πολλές δεν απέδωσαν, δεν μετριάζει την αξία της προσπάθειας. Στα πλαίσια αυτής της λογικής, πρόσφατα, εγκαινιάστηκε το “Πρόγραμμα Προετοιμασίας Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων” (SME Pre-Listing Support Programme), το οποίο θα έχει διάρκεια 36 μηνών, με προϋπολογισμό με στόχο να βοηθήσει τις ελληνικές ΜμΕ να έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση μέσω της κεφαλαιαγοράς.
Το πρόγραμμα υλοποιείται με τη συνεργασία του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, του Χρηματιστηρίου Αθηνών και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.
Όμως, πέραν από τις προσπάθειες αυτού του είδους, θα πρέπει να υπάρξει κινητοποίηση σε πολιτικό επίπεδο, ώστε, στα πλαίσια των προσπαθειών που θα γίνουν προς την κατεύθυνση της προσέλκυσης επενδύσεων, να υποστηρίξει  Πολιτεία το χρηματιστηριακό θεσμό. Με συγκεκριμένα μέτρα.

Αποτέλεσμα εικόνας για BITCOIN market

Συγχωρέστε μας για την άγνοιά μας, ή την καχυποψία μας, όμως, όσο και αν προσπαθούμε, αδυνατούμε να καταλάβουμε τους λόγους που το Bitcoin ανέβηκε πάλι στις 8.000 δολάρια. Δεν είχαμε καταλάβει ούτε τους λόγους που -μέχρι πριν από λίγο καιρό- είχε υποχωρήσει στα 3.500. Γενικά, δεν έχουμε κατανοήσει τους λόγους για τους οποίους υπάρχει αγορά για το συγκεκριμένο “κρυπτονόμισμα”, αλλά και για τα άλλα κρυπτονομίσματα (ζωή να’ χουν, ξεπέρασαν πλέον τα 2.650 και καθημερινά προστίθενται κι άλλα).

Σε κάθε περίπτωση, μας εντυπωσιάζει ο καθημερινός όγκος συναλλαγών σ’ αυτό το απίστευτο παιχνίδι τζόγου: Με συνολική κεφαλαιοποίηση όλων των bitcoins που κυκλοφορούν να βρίσκεται στα 138 δισεκατομμύρια δολάρια, ο καθημερινός όγκος ξεπερνά τα 24 δισεκατομμύρια. Και όταν μάλιστα διαβάζουμε τους λόγους που το “νόμισμα” έχασε 10% της αξίας του μέσα σε λίγες ώρες, εντυπωσιαζόμαστε (δείτε εδώ). Εντυπωσιαζόμαστε ακόμη περισσότερο όταν στο ίδιο άρθρο εκθειάζονται τα “κρυπτονομίσματα” και αναφέρονται οι λόγοι που κάποιος θα πρέπει να εμπλακεί στο παιχνίδι αυτό: Τζόγος.


 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text