Αρχική | Χρηματιστήριο | Χρηματιστήριο Αθηνών | Δικαίωση «Κέκροψ» για Τουρκοβούνια μετά 31 έτη

Δικαίωση «Κέκροψ» για Τουρκοβούνια μετά 31 έτη

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Δικαίωση «Κέκροψ» για Τουρκοβούνια μετά 31 έτη

Στην κατοχή της «Κέκροψ» αναμένεται, εκτός απροόπτου, να επιστρέψει έκταση της τάξεως των 243 στρεμμάτων στο Παλαιό Ψυχικό, έπειτα από δικαστική διαμάχη με το ελληνικό Δημόσιο που διήρκεσε δεκαετίες. Χθες, έγινε γνωστή η θετική υπέρ της εισηγμένης απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Αθηνών (Τμήμα Β΄), η οποία δέχθηκε την έφεση της «Κέκροψ» και απέρριψε την αγωγή του ελληνικού Δημοσίου. Ετσι, εκτιμάται ότι η «Κέκροψ» θα μπορέσει να αξιοποιήσει τα οικόπεδα του πρώην λατομείου του Παλαιού Ψυχικού, στην περιοχή των Τουρκοβουνίων, η κυριότητα των οποίων αποτέλεσε αντικείμενο διεκδίκησης από το Δημόσιο ήδη από το μακρινό 1988, δηλαδή πριν από 30 και πλέον χρόνια!

Σύμφωνα με πηγές της διοίκησης της «Κέκροψ», απομένει να κοινοποιηθεί και το σκεπτικό της απόφασης του εφετείου, ώστε να οριστικοποιηθεί το ότι η υπόθεση έχει τελεσιδικήσει οριστικά και δεν επιτρέπεται νέα προσφυγή π.χ. στον Αρειο Πάγο. Αντικείμενο της αντιδικίας ήταν τρία οικόπεδα επιφάνειας 194, 31 και 18,8 στρεμμάτων αντιστοίχως. Θα πρέπει, βέβαια, να σημειωθεί ότι εξ αυτών, μόνο μικρό μέρος είναι οικοδομήσιμο, καθώς μεγάλο μέρος της έκτασης έχει κηρυχθεί αναδασωτέο. Σε κάθε περίπτωση, οποιαδήποτε προοπτική ανάπτυξης κατοικιών στην έκταση «φιλέτο» θα εξεταστεί μόλις έχει οριστικοποιηθεί η υπόθεση υπέρ της εταιρείας. Αναμφίβολα όμως, όπως τονίζεται, πρόκειται για σημαντική επιτυχία της νυν διοίκησης της «Κέκροψ», υπό τον διευθύνοντα σύμβουλο Πέτρο Σουρέτη. Υπενθυμίζεται ότι η διοίκηση της εταιρείας ασκείται από την Intracom Συμμετοχών, ενώ σημαντικό ποσοστό, της τάξεως του 37,22%, διατηρεί και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Υπενθυμίζεται ότι το 1988 το ελληνικό Δημόσιο κατέθεσε αγωγή στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, διεκδικώντας την ιδιοκτησία της επίμαχης έκτασης. Η αγωγή απορρίφθηκε το 1997, αλλά το Δημόσιο άσκησε έφεση, η οποία το 2014 έγινε δεκτή από το Εφετείο Αθηνών. Με τη σειρά της, η διοίκηση της «Κέκροψ» κατέθεσε αίτηση αναίρεσης της συγκεκριμένης απόφασης ενώπιον του Αρείου Πάγου, που έγινε εντέλει δεκτή το 2018. Ως εκ τούτου, το ζήτημα επανεξετάστηκε στο εφετείο τον προηγούμενο Δεκέμβριο, με το αποτέλεσμα της απόφασης να δημοσιεύεται χθες. Η «Κέκροψ» υποστήριζε ότι το ελληνικό Δημόσιο αναγνώριζε την κυριότητα της εταιρείας επί της έκτασης για τουλάχιστον 70 χρόνια, με σειρά επιδηλωτικών πράξεων, με αποτέλεσμα να θεωρεί ότι η εκ των υστέρων διεκδίκησή της αποτελεί καταχρηστική άσκηση του δικαιώματος κυριότητας του Δημοσίου, όπως έκρινε άλλωστε και ο Αρειος Πάγος.

Υπενθυμίζεται ότι η διοίκηση της εταιρείας φιλοδοξεί να καταστήσει το 2019 το πρώτο έτος υλοποίησης νέων επενδύσεων έπειτα από αρκετά χρόνια. Κατ’ αρχάς, επικρατεί αισιοδοξία για τη λειτουργία της Παλαιάς Αγοράς Ψυχικού και τη μίσθωση των 16 καταστημάτων που προβλέπονται στη συνολική επιφάνειας των 972 τ.μ. Πρόκειται για ακίνητο που βρίσκεται στο οικοδομικό τετράγωνο που περικλείεται από τις οδούς Κοντολέοντος - Πασχαλιάς - Χρυσανθέμων και Αμαρυλλίδος στο Παλαιό Ψυχικό.

Ακόμα σημαντικότερη όμως είναι η εξέλιξη που αφορά το οικόπεδο που διαθέτει η εισηγμένη στην οδό Μελετοπούλου 7, στο Παλαιό Ψυχικό, επιφανείας 1.049 τ.μ. Εκεί, εκδόθηκε το σχετικό ΦΕΚ που αποχαρακτηρίζει την έκταση από χώρο κοινόχρηστου πρασίνου και τη μετατρέπει σε οικοδομήσιμο χώρο, με παράλληλη τροποποίηση του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου. Οι όροι δόμησης προβλέπουν κάλυψη 40%, συντελεστή δόμησης 0,60 και επιτρεπόμενο ύψος 7,5 μέτρα.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text