Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Τρεις προσφορές για τα προς πώληση assets των Νηρέα – Σελόντα

Τρεις προσφορές για τα προς πώληση assets των Νηρέα – Σελόντα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Τρεις προσφορές για τα προς πώληση assets των Νηρέα – Σελόντα

Του Νίκου Χρυσικόπουλου

Τρεις δεσμευτικές προσφορές κατατέθηκαν για τα προς πώληση περιουσιακά στοιχεία των Νηρέα και Σελόντα που θα παραχωρηθούν σε τρίτο "παίκτη", στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που δόθηκαν στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού (DG Comp) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκειμένου να εγκριθεί η εξαγορά των δύο εταιρειών από το σχήμα Amerra – Mubadala

Προσφορές κατέθεσαν ο καναδικός όμιλος Cooke Inc., η σύμπραξη των Diorasis International - Ιχθυοτροφεία Κεφαλλονιάς και ένα επενδυτικού κεφαλαίου από το Ντουμπάι. Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr. η διαδικασία για τα προς πώληση assets των Νηρέα – Σελόντα εξελίσσεται βάσει χρονοδιαγράμματος και εκτιμάται – εκτός απροόπτου - ότι εντός του μήνα θα βρίσκεται πολύ κοντά στην ολοκλήρωση. Το τίμημα από την πώληση των μονάδων των δύο εταιρειών θα αξιοποιηθεί για κεφάλαιο κίνησης και, υπό προϋποθέσεις, για μείωση της ενδιάμεσης χρηματοδότησης που έχει χορηγηθεί.

Από τις τρεις προτάσεις, η μόνη που προέρχεται από ελληνικών συμφερόντων κεφάλαια είναι αυτή των Diorasis International - Ιχθυοτροφεία Κεφαλλονιάς. Η εταιρεία διαχείρισης επενδυτικών κεφαλαίων Diorasis, στην οποία έχουν τοποθετηθεί κεφάλαια της γνωστής εφοπλιστικής οικογένειας Λυκιαρδόπουλου (Neda Maritime Agency Co. Ltd ) έχει εξαγοράσει και ελέγχει την Bitsakos Aquaculture, ενώ διεκδίκησε μέχρι τέλους τις Νηρεύς και Σελόντα, στο πλαίσιο που διεθνούς διαγωνισμού που πραγματοποιήθηκε.

Αντίστοιχα, η η Ιχθυοτροφεία Κεφαλονιάς, συμφερόντων της οικογένειας Γερουλάνου, περιλαμβάνεται στους παλαιούς και σταθερά αναπτυσσόμενους "παίκτες" του κλάδου. Οι δύο εταιρείες, αναφέρουν πληροφορίες συνέπραξαν έχοντας εντοπίσει συγκεκριμένα περιουσιακά στοιχεία των Νηρέα-Σελόντα για τα οποία ενδιαφέρονται και επιδιώκοντας να αποφευχθεί ο αφελληνισμός της ελληνικής ιχθοκαλλιέργειας.

Αντίπαλο δέος είναι ο πολυεθνικός όμιλος Cooke Inc. που επιθυμεί να αποκτήσει ισχυρή θέση στη μεσογειακή ιχθυοκαλλιέργεια και, εφόσον προκριθεί η προσφορά του, να αποτελέσει – λόγω μεγέθους - ισχυρό ανταγωνιστή στο νέο σχήμα των Ανδρομέδα-Σελόντα-Νηρέα που θα δημιουργηθεί.

Μέσω της Cooke Aquaculture, ο καναδικός όμιλος που ελέγχεται από την ομώνυμη οικογένεια, είναι σήμερα ένας από τους μεγαλύτερους διεθνώς καθετοποιημένους ομίλους στον κλάδο της υδατοκαλλιέργειας, με δραστηριότητες σε Καναδά, ΗΠΑ, Χιλή, Σκοτία, Ισπανία, Ουρουγουάη, Ονδούρα και Νικαράγουα. Ο όμιλος επιχειρήσεων Cooke απασχολεί 9.000 εργαζομένους και πραγματοποιεί ετήσιες πωλήσεις άνω των 2 δισ. δολαρίων.

Όσο για το fund από το Ντουμπάι, λίγα γίνονται γνωστά στην παρούσα φάση, ωστόσο πηγές που βρίσκονται κοντά στη διαδικασία αναφέρουν πως πρόκειται για έναν χρηματοοικονομικό όμιλο και κατά συνέπεια με αυτή την ιδιότητα θα πρέπει να θεωρείται εκτός των προδιαγραφών που έχει θέσει η DG Comp για τη διαδικασία.

Υπενθυμίζεται πως η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού (DG Comp) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκειμένου να εγκριθεί η εξαγορά των δύο εταιρειών από το σχήμα Amerra – Mubadala και η συνενωσή τους με την "Ανδρομέδα” έχει αποδεχθεί την παραχώρηση εκκολαπτηρίων των δύο εταιρειών που παράγουν 50 εκατ. τεμαχίων γόνου, ιχθυοτροφείων δυναμικότητας 10.000 τόνων μαζί με τα σχετικά συσκευαστήρια ίδιας δυναμικότητας, καθώς και τη μεταφορά στον αγοραστή της τεχνογνωσίας στα προγράμματα έρευνας και αναπαραγωγής των δύο εταιρειών. Τα προς πώληση περιουσιακά στοιχεία εξασφαλίζουν στον αγοραστή ότι θα αποκτήσει σχεδόν άμεσα μια εν λειτουργία παραγωγική δραστηριότητα κρίσιμου μεγέθους.

Υπενθυμίζεται πως τα προς πώληση περιουσιακά στοιχεία (εκκολαπτήρια, ιχθυοτροφεία, συσκευαστήρια) των δύο εταιρειών έχουν ομαδοποιηθεί σε clusters, επί των οποίων θα γίνει η επιλογή από τους υποψήφιους αγοραστές.

Οι υποψήφιοι αγοραστές δύνανται να επιλέξουν εκείνοι τον συνδυασμό ιχθυοτροφείων, συσκευαστηρίων και εκκολαπτηρίων που θα αγοράσουν, υπό την προϋπόθεση ότι καλύπτονται τα όρια παραγωγικής δυναμικότητας σε τόνους ιχθύων και σε τεμάχια γόνου που έχουν συμφωνηθεί με τη DG Comp. Τα assets των δύο εταιρειών θα πουληθούν σε έναν ή δύο αγοραστές και όχι περισσότερους.

Πηγή: www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text