Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Τρύπα 200 εκατ. στη ΔΕΗ από το φιάσκο ΡΑΕ - ΥΠΕΝ για τα ΥΚΩ

Τρύπα 200 εκατ. στη ΔΕΗ από το φιάσκο ΡΑΕ - ΥΠΕΝ για τα ΥΚΩ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Τρύπα 200 εκατ. στη ΔΕΗ από το φιάσκο ΡΑΕ - ΥΠΕΝ για τα ΥΚΩ

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Δεκαοκτώ ημέρες απομένουν μέχρις ότου ολοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο της χρήσης του 2019 και η ΔΕΗ καλείται να διαχειριστεί στον ισολογισμό που θα κλείσει την τρύπα που έχει προκύψει, ύψους 200 εκατ. ευρώ, από τη μη καταβολή των χρεώσεων ΥΚΩ των παρελθόντων ετών.

Για το ποσό αυτό είχαν δοθεί διαβεβαιώσεις, ακόμη και δημοσίως, από την κυβέρνηση ότι θα καταβληθούν πριν το τέλος Ιουνίου και ουσιαστικά είχαν προϋπολογιστεί από τη ΔΕΗ.

Ωστόσο αφενός μεν η αδικαιολόγητη καθυστέρηση - κωλυσιεργία από πλευράς κυβέρνησης, αφετέρου δε η επιλογή της Ρυθμιστικής Αρχής να καταφύγει σε νομικισμούς αντί να αναλάβει τις ευθύνες της, δημιουργούν αδιέξοδο για τη ΔΕΗ.

Πρόκειται για το θέμα που έχει προκύψει για την αποζημίωση που διεκδικεί η ΔΕΗ για τις παλιές χρεώσεις ΥΚΩ της περιόδου 2007 - 2011. Ενώ η ΡΑΕ έχει δικαιώσει ανεπίσημα το αίτημα της ΔΕΗ, εντούτοις δεν έχει προχωρήσει στην έκδοση επίσημης απόφαση, που θα επέτρεπε να προχωρήσει η καταβολή του επίμαχου ποσού.

Αντίθετα ζήτησε από το ΥΠΕΝ να καταθέσει νομοθετική ρύθμιση, παρά το γεγονός ότι η ΔΕΗ έχει στα χέρια της νομικές γνωμοδοτήσεις που τεκμηριώνουν ότι το θέμα μπορεί να διευθετηθεί άμεσα με απόφαση του Ρυθμιστή. Με δεδομένο μάλιστα ότι η βουλή έκλεισε, ουσιαστικά ο μοναδικός τρόπος να μη δημιουργηθεί μείζον πρόβλημα στη ΔΕΗ είναι η λύση να δοθεί μέσω ΡΑΕ.

Πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα ότι έχουν γίνει οι απαραίτητες συνεννοήσεις και ότι το ΥΠΟΙΚ είναι έτοιμο να προχωρήσει στην καταβολή των χρημάτων που είναι διαθέσιμα.

Το θέμα χαρακτηρίζεται από πηγές της ΔΕΗ ως σημαντικό και αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα των προβλημάτων που κληροδοτεί η απερχόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση που θα προκύψει από τις κάλπες της 7ης Ιουλίου.

Πηγή: www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text