Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Παραχωρήσεις και ΑΠΕ στηρίζουν τα λειτουργικά κέρδη της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Παραχωρήσεις και ΑΠΕ στηρίζουν τα λειτουργικά κέρδη της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Παραχωρήσεις και ΑΠΕ στηρίζουν τα λειτουργικά κέρδη της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Του Δημήτρη Δελεβέγκου

Παρά την υποχώρηση των εσόδων από κατασκευές σε 178 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς, από 247 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2018, η λειτουργική κερδοφορία (Ebitda) παραμένει σταθερή σε 75,1 εκατ. ευρώ, έχοντας υποχωρήσει μόλις κατά 0,8%.

Όπως εξηγούν παράγοντες της αγοράς, η σταθεροποίηση των λειτουργικών κερδών, παρά την μείωση του τζίρου από κατασκευές που σχετίζεται με την ανυπαρξία νέων δημοπρατήσεων, συνολικά στην αγορά, αποδίδεται στη στρατηγική του ομίλου για απαγκίστρωση από την κυκλικότητα των κατασκευών.

Η εξέταση, εξάλλου, των μεγεθών του πρώτου τριμήνου φανερώνει ότι αυξάνεται η συνεισφορά:

των παραχωρήσεων όπου τα έσοδα ανέρχονται σε 41 εκατ. ευρώ (+16%) και

των ΑΠΕ - του κλάδου ενέργειας όπου τα έσοδα ανήλθαν σε 65 εκατ. ευρώ (+8%)

Την ίδια στιγμή, παρά την καθίζηση, συνολικά, της εγχώριας κατασκευαστικής αγοράς, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ εμφανίζει ανεκτέλεστο της τάξης των 2,1 δισ. ευρώ, με ένα από τα μεγαλύτερα έργα της εισηγμένης να είναι το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι Ηρακλείου Κρήτης, με προϋπολογισμό 480 εκατ. ευρώ.

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

Αναφορικά με τη θυγατρική ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, η ανάλυση των μεγεθών φανερώνει ότι σε διάστημα ενός χρόνου από σήμερα θα διαθέτει εγκατεστημένη ισχύ 1.600MW από 1.032MW σήμερα.

Κι αυτό δεδομένου ότι βρίσκονται υπό κατασκευή 280MW, από τα οποία 122MW στην Ελλάδα και 158 MW στις ΗΠΑ. Ταυτόχρονα, στο χαρτοφυλάκιο είναι προς ένταξη 197MW που προέρχονται από το αιολικό πάρκο στο Τέξας που αγόρασε η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ενώ προς ανάπτυξη βρίσκονται στην Ελλάδα ακόμη 100MW.

Να σημειωθεί ότι έως το τέλος του μήνα εκτιμάται ότι θα μπορούσε να ξεκινήσει η κατασκευή των μονάδων διαχείρισης απορριμμάτων στην Πελοπόννησο, έργο, προϋπολογισμού 150 εκατ. ευρώ, που αποτελεί Σύμβαση Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

Πηγή: www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text