Αρχική | Χρηματιστήριο | Χρηματιστήριο Αθηνών | Στο «ραντάρ» των επενδυτικών funds μπαίνει ξανά η Ελλάδα

Στο «ραντάρ» των επενδυτικών funds μπαίνει ξανά η Ελλάδα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Στο «ραντάρ» των επενδυτικών funds μπαίνει ξανά η Ελλάδα

Θετικά είναι τα μηνύματα που έρχονται από το μπαράζ των επενδυτικών roadshows που διεξάγονται αυτή την εβδομάδα και στα οποία συμμετέχουν οι ελληνικές συστημικές τράπεζες, καθώς και πολλές εισηγμένες, με το ενδιαφέρον των ξένων funds να είναι αυξημένο μετά και το ράλι το οποίο καταγράφεται στο Χρηματιστήριο Αθηνών και στα ελληνικά ομόλογα το τελευταίο διάστημα, ιδιαίτερα μετά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών.

Τη Δευτέρα διεξήχθη στη Νέα Υόρκη το Global Emerging Markets Investor Forum της HSBC, στο οποίο συμμετείχαν εταιρείες από διάφορα μέρη του κόσμου (όπως Ρωσία, Πολωνία, Μεξικό), οι οποίες βρίσκονται στο επίκεντρο των funds που επενδύουν στις αναδυόμενες αγορές. Από την Ελλάδα συμμετείχαν η Alpha Bank και ο ΟΠΑΠ, και σύμφωνα με πληροφορίες αν και το roadshow δεν είχε την Ελλάδα στο επίκεντρο, ωστόσο, αρκετά funds τα οποία δεν είχαν στο παρελθόν εκφράσει ενδιαφέρον για τα ελληνικά assets, θέλησαν να ενημερωθούν για τις εξελίξεις στην οικονομία, αποτελώντας έτσι νέους δυνητικούς «πελάτες» των ελληνικών εισηγμένων.

Το διήμερο 11 και 12 Ιουνίου στη Νέα Υόρκη ήταν, πάντως, αφιερωμένο στις ελληνικές μετοχές, αφού διεξήχθη το 8ο Greek Investment Forum, το οποίο διοργανώθηκε όπως κάθε χρόνο από το Χρηματιστήριο Αθηνών και το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο. Το «παρών» έδωσαν 18 ελληνικές εισηγμένες (Aegean Airlines, Alpha Bank, Autohellas, EXAE, Eurobank, Fourlis, ΓΕΚ Τέρνα - Terna Energy, Ελληνικά Πετρέλαια, Ικτίνος Ελλάς, Μότορ Οϊλ, Μυτιληναίος, Εθνική Τράπεζα, ΟΠΑΠ, Πειραιώς, Profile, ΔΕΗ και Σαράντης) καθώς και 55 εκπρόσωποι επενδυτικών οίκων και μικρότερων hedge funds όπως Greylock, Oaktree Capital Management, Lazard AM, Stone Forest, Bienville Capital, Global X και TIAA-CREF. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», αν και η συμμετοχή των funds ήταν μικρότερη από πέρυσι, αυτό δεν οφείλεται σε έλλειψη ενδιαφέροντος αλλά στο γεγονός ότι την ίδια περίοδο, από (χθες) 12 και έως τις 14 Ιουνίου, διοργανώνεται στην Αθήνα το διπλό roadshow της Wood –το EME Financials (το οποίο αφορά τις τράπεζες) και το Greek Retreat (το οποίο αφορά τις εισηγμένες πέραν του χρηματοοικονομικού κλάδου)– στο οποίο είχαν «κλείσει» από νωρίς αρκετά μεγάλα funds που ήθελαν να ζήσουν από κοντά τον «παλμό» της Ελλάδας.

Στα αντίστοιχα roadshows της περασμένης χρονιάς το κλίμα ήταν αρκετά βαρύ, καθώς διεξήχθησαν σε μια δύσκολη περίοδο (υπόθεση Folli Follie, πολιτική κρίση στην Ιταλία, φόβοι για νέα ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών). Αυτή τη φορά, οι εκπρόσωποι των ελληνικών εταιρειών συνάντησαν διαφορετική στάση από τους ξένους επενδυτές, oι οποίοι βλέπουν θετικά την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού στη χώρα με την έλευση μιας νέας ισχυρής κυβέρνησης φιλικής προς τις επενδύσεις. Παράλληλα, η άνοδος των τιμών των ελληνικών μετοχών και ομολόγων έχει τραβήξει έντονα την προσοχή τους. «Το ράλι του Χ.Α. και των ομολόγων έχει βοηθήσει πολύ το κλίμα, αποτελεί την καλύτερη διαφήμιση για την Ελλάδα αυτή τη στιγμή», σημειώνει χαρακτηριστικά στην «Κ» κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος, το οποίο βρέθηκε στο Greek Investment Forum. Αξίζει να σημειώσουμε πως πλέον το κόστος δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά, ενώ στη χθεσινή δημοπρασία εντόκων 12μηνης διάρκειας το επιτόκιο σημείωσε βουτιά στο 0,47% έναντι του 0,95% πριν, χάρη στη σημαντική ζήτηση από ξένους επενδυτές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ερωτήσεις των funds στο roadshow του Χ.Α. στα one-one meetings με τις ελληνικές εισηγμένες επικεντρώθηκαν έντονα στην οικονομία, ενώ ήταν σαφείς οι προσδοκίες τους ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα στη χώρα μετά τις εκλογές. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξαν για το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, καθιστώντας ξεκάθαρο πως αυτά που ζητούν η αγορά είναι η μείωση των φόρων και η ενίσχυση των επενδύσεων.

Οι ξένοι επενδυτές ήταν επίσης πολύ πιο θετικοί σε ό,τι αφορά τις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών και πλέον δεν εκφράζουν ανησυχίες για τη ρευστότητα του κλάδου (μηδενισμός ELA), ενώ οι φόβοι για την κεφαλαιακή επάρκεια των συστημικών τραπεζών έχουν εξαλειφθεί. Οι ερωτήσεις των funds επικεντρώθηκαν γύρω από δύο μέτωπα: α) Την πρόοδο των σχεδίων των τραπεζών για τη μείωση των NPEs και τις πωλήσεις και β) την εικόνα των «καλών βιβλίων» των τραπεζών, δηλαδή τα εξυπηρετούμενα δάνεια, καθώς και το πότε θα αυξηθούν ενισχύοντας τον δανεισμό προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Oπως φάνηκε από τις θέσεις των funds, υπάρχει η εκτίμηση πως η ανάπτυξη της οικονομίας θα βελτιωθεί, γεγονός που θα βοηθήσει τις τράπεζες στο «ξεφόρτωμα« των κακών δανείων και θα οδηγήσει σε περαιτέρω άνοδο των τιμών των ακινήτων. Αυτό θα ωφελήσει πολύ τις ελληνικές τράπεζες, αφού θα κάνει πιο ελκυστικά τα χαρτοφυλάκια ακινήτων των τραπεζών για τους επενδυτές.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text