Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Bloomberg: Το κορυφαίο σε αποδόσεις χρηματιστήριο βρίσκεται στην Ελλάδα

Bloomberg: Το κορυφαίο σε αποδόσεις χρηματιστήριο βρίσκεται στην Ελλάδα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Bloomberg: Το κορυφαίο σε αποδόσεις χρηματιστήριο βρίσκεται στην Ελλάδα

Το κορυφαίο σε αποδόσεις χρηματιστήριο του κόσμου βρίσκεται στην Ελλάδα, δηλαδή στη χώρα που όχι πολύ καιρό πριν έλαβε το μεγαλύτερο πακέτο διάσωσης στην ιστορία, σημειώνει σε δημοσίευμά του το Bloomberg.

Οι ελληνικές μετοχές έχουν επιδοθεί σε ράλι περίπου 38% φέτος, ποσοστό υπερδιπλάσιο σε σχέση με την άνοδο του αμερικανικού δείκτη S&P 500 και πενταπλάσιο σε σχέση με την άνοδο του δείκτη MSCI για τις αναδυόμενες αγορές. Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου του χρηματιστηρίου Αθηνών Σωκράτης Λαζαρίδης, περιμένει ακόμη μεγαλύτερα κέρδη με ώθηση από την πιθανή νίκη του ηγέτη της αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη στις εκλογές του Ιουλίου.

Η νέα κυβέρνηση αναμένεται να εφαρμόσει πιο φιλικές προς τις επιχειρήσεις πολιτικές και να επιταχύνει την αναδιάρθρωση του τραπεζικού κλάδου, σύμφωνα με τον κ. Λαζαρίδη. Ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει αναγγείλει ότι σχεδιάζει να μειώσει τους εταιρικούς φόρους και να προχωρήσει σε αποκρατικοποιήσεις με στόχο έναν ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 4%. Οι μετοχές με την καλύτερη απόδοση, η Πειραιώς και η Attica Bank, έχουν υπερδιπλασιαστεί σε αξία φέτος εν μέσω προσπαθειών να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά τους, μια "κληρονομιά" της κρίσης χρέους που συρρίκνωση την ελληνική οικονομία κατά περισσότερο από 25%.

"Η χρονιά ξεκίνησε ιδανικά", δήλωσε ο κ. Λαζαρίδης σε συνέντευξή του στη Νέα Υόρκη για ένα roadshow στο οποίο συνοδεύεται από τον πρόεδρο της Πειραιώς Γιώργο Χατζηνικολάου και τον εκτελεστικό διευθυντή της Citigroup  Αιμίλιο Κυριακού. "Οι τράπεζες αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τα θέματά τους, τα δημοσιονομικά προβλήματα έχουν επιλυθεί και οι επιχειρήσεις της πραγματικής οικονομίας διαθέτουν τα μέσα, μέσω των χαμηλών επιτοκίων, να εφαρμόσουν τα επιχειρηματικά τους σχέδια".

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε χθες στο ιστορικό χαμηλό του 2,74%, σε μία ακόμη ένδειξη της επενδυτικής εμπιστοσύνης, ενώ ένα αμερικανικό ETF που εστιάζει στις μετοχές των κρατών της Μεσογείου γνώρισε την περασμένη εβδομάδα τη μεγαλύτερη εισροή κεφαλαίων από τον Ιανουάριο του 2018.

Ορισμένοι αναλυτές προειδοποιούν, ωστόσο, ότι η αισιοδοξία ίσως είναι πρόωρη. Σε σημείωμά της τον προηγούμενο μήνα, η Morgan Stanley προειδοποίησε ότι τα θεμελιώδη στοιχεία των ελληνικών τραπεζών δεν δικαιολογούν το ισχυρό ράλι. Στο μεταξύ, σε έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναδεικνύονται οι αδυναμίες της τραπεζικής βιομηχανίας της χώρας και οι μελλοντικές προκλήσεις για την τόνωση της εγχώριας ζήτησης.

Εφόσον εκλεγεί, ο Μητσοτάκης θα κληθεί να επιτελέσει δύσκολο έργο. Θα πρέπει να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των επενδυτών που φοβούνται τυχόν υπαναχώρηση από τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις και παράλληλα να ελαφρύνει τα βάρη των Ελλήνων που έχουν υποστεί επί σχεδόν μια δεκαετία τις πολιτικές λιτότητας και την υποβάθμιση του βιοτικού τους επιπέδου.

"Η βασική μου ανησυχία, από την πλευρά της Citibank, είναι ότι όλοι οι καινούριοι που προσλάβαμε την τελευταία δεκαετία έχουν εργαστεί μόνο πάνω στη διαχείριση κρίσης", είπε ο κ. Κυριακού. "Τώρα, μία από τις δυσκολίες θα είναι να αλλάξει ο τρόπος σκέψης και να μπούμε σε mode ανάπτυξης".

Πηγή: www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text