Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | ΙΟΒΕ: Η Ελλάδα στην 3η και 4η θέση της ΕΕ με βάση τους φόρους στην κατοικία

ΙΟΒΕ: Η Ελλάδα στην 3η και 4η θέση της ΕΕ με βάση τους φόρους στην κατοικία

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ΙΟΒΕ: Η Ελλάδα στην 3η και 4η θέση της ΕΕ με βάση τους φόρους στην κατοικία

Του Νίκου Θεοδωρόπουλου

Οι τιμές  ακινήτων  υποχώρησαν   ταχύτερα  από το κόστος  κατασκευής.

Φορολογικά κίνητρα για την αναθέρμανση της αγοράς κατοικίας προτείνει ο ΙΟΒΕ με τον γενικό διευθυντή κ Νίκο Βέττα να υποστηρίζει ότι πρέπει να επανεξεταστεί ο ΦΠΑ στα νέα ακίνητα που μέχρι σήμερα έχει δώσει μόλις 15 εκατ. ευρώ στα κρατικά ταμεία  και  πρόσθεσε ότι πρέπει να καταργηθεί ο συμπληρωματικός φόρος στα ακίνητα.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στην κατάρρευση της αγοράς κατοικίας συνέβαλλε η εφαρμογή του ΕΕΤΗΔΕ και στη συνέχεια ο ΕΝΦΙΑ.

Το ΙΟΒΕ σε ειδική μελέτη καταγράφει τις αναπτυξιακές προοπτικές των κατασκευών στην Ελλάδα και της κατοικίας.

Για τη δεκαετία 2020 – 2030 εκτιμά ότι το ύψος των επενδύσεων μπορεί να φθάσει στα 32,7 δις. ευρώ μόνο στον ενεργειακό τομέα.

Με βάση την κατανομή των επενδύσεων για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων εκτιμά ότι μπορεί  να  διατεθεί το ποσό των 9 δις. ευρώ, στην κατασκευή μονάδων ΑΠΕ  για την  παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος το ποσό των  8 δις ευρώ, οι υποδομές ηλεκτρικού συστήματος 5,5 δισ.  ευρώ, για έργα ανάπτυξης δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας το ποσό  των 3.3  δις  ευρώ, οι διασυνοριακοί αγωγοί φυσικού αερίου 2,2 δις ευρώ, στα δίκτυα αποθήκευσης φυσικού αερίου το ποσό των 2 δις  ευρώ , για νέες συμβατικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγικής και αναβάθμισης υφιστάμενων 1,9 δις  ευρώ και το ποσό των 300 εκατ. ευρώ στην έρευνα και την καινοτομία.

Ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ θεωρεί ότι το απόθεμα των κατοικιών το οποίο ανέρχεται σε 200.000 ακίνητα είναι σε θέση να καλύψουν τις στεγαστικές ανάγκες των ελλήνων αλλά πρόκειται για παλιά ακίνητα για  τα οποία απαιτείται ενεργειακή αναβάθμιση.

Στη μελέτη αναφέρεται ότι οι τιμές των ακινήτων υποχώρησαν ταχύτερα από το κόστος  κατασκευής καθιστώντας λιγότερο αποδοτική την κατασκευή κτηρίων.

Οι τιμές των διαμερισμάτων μειώθηκαν κατά 40% μεταξύ του 2007 και 2018.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα κατατάσσεται σε υψηλές θέσεις στους φόρους ακίνητης περιουσίας  στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ειδικότερα στους επαναλαμβανόμενους.

Η Ελλάδα κατέχει την 4η θέση στην ΕΕ με βάση τους φόρους στην ακίνητη περιουσία. Ανέρχονται στο 3,2% του ΑΕΠ όταν στο Βέλγιο είναι στο 3,6% στο Ηνωμένο  Βασίλειο  στο 4,3% και στη Γαλλία στο 4,7% με βάση το ΑΕΠ. Στους επαναλαμβανόμενους  φόρους η Ελλάδα καταλαμβάνει την 3η θέση αφού αντιστοιχούν στο 2,3% του ΑΕΠ .

Στην πρώτη θέση είναι η Γαλλία με 3,3% και το Ηνωμένο Βασίλειο με 3,1%

Πηγή: www.bankingnews.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text