Αρχική | Εταιρίες | Τράπεζες | Τα SPVs για τις τιτλοποιήσεις Cairo και Pillar συστήνει η Eurobank

Τα SPVs για τις τιτλοποιήσεις Cairo και Pillar συστήνει η Eurobank

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Τα SPVs για τις τιτλοποιήσεις Cairo και Pillar συστήνει η Eurobank

της Νένας Μαλλιάρα

Στη σύσταση των SPVs στα οποία θα μεταφερθούν οι τιτλοποιήσεις των χαρτοφυλακίων Cairo και Pillar θα προχωρήσει η Eurobank μέχρι τα τέλη της εβδομάδας αυτής. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής, ο SSM έδωσε την έγκρισή του στην Τράπεζα για τη διαστρωμάτωση του χαρτοφυλακίου Cairo.

Πρόκειται για το χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων δανείων, ύψους 7,5 δισ. ευρώ, τα οποία θα μεταβιβαστούν από τη Eurobank στο όχημα ειδικού σκοπού (SPV) που προβλέπει το σχέδιο μετασχηματισμού της Τράπεζας μετά τη συγχώνευση της Grivalia. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια του χαρτοφυλακίου Cairo ανέρχονται σε 4,5 – 5 δισ. ευρώ δάνεια λιανικής και 2 – 2,5 δισ. ευρώ μικρομεσαίων επιχειρήσεων και μεγάλα επιχειρηματικά. Συνολικά, το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει δάνεια 500 εκατ. ευρώ, τα οποία προστέθηκαν σε δεύτερη φάση και είναι δάνεια ρυθμισμένα αλλά αβέβαιης είσπραξης (performing forborne).

Η τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου θα γίνει σε τρεις "φέτες": α) στο κομμάτι των δανείων που θα αντιπροσωπεύουν τον senior τίτλο, ο οποίος ανήκει στην υψηλότερη ποιοτική διαβάθμιση και θα διακρατηθεί από την Τράπεζα, β) στο μεσαίο "στρώμα" δανείων που αντιστοιχεί στο mezzanine ομόλογο, το οποίο θα αγοραστεί από τους επενδυτές και θα πρέπει να τους δώσει τις αποδόσεις που αναμένουν, έτσι ώστε αυτοί να μην χρειαστεί να καλυφθούν από το senior ομόλογο, και γ) τον junior τίτλο, ο οποίος θα ενσωματώσει τα δάνεια της χειρότερης διαβάθμισης (εν προκειμένω, τόσο στην τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου Cairo, όσο και στην τιτλοποίηση των στεγαστικών NPLs της Eurobank στο χαρτοφυλάκιο Pillar, οι junior τίτλοι θα ενσωματώσουν τις προβλέψεις που έχει πάρει η Τράπεζα για τα δάνεια που θα τιτλοποιήσει).

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, η διαστρωμάτωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων του χαρτοφυλακίου Cairo που έλαβε την  έγκριση του SSM, προβλέπει την κατάταξη δανείων 3,8 δισ. ευρώ στον senior τίτλο, 1,2 δισ. ευρώ στον mezzanine τίτλο και 5 δισ. ευρώ στον junior.

Το κρίσιμο κομμάτι για το οποίο ο SSM έδωσε την έγκρισή του είναι το mezzanine ομόλογο, καθώς το 1,2 δισ. ευρώ δανείων που περιλαμβάνει κρίθηκε επαρκές για την κάλυψη των επενδυτών, διασφαλίζοντας ότι δεν θα "αγγιχθεί" το senior ομόλογο.

Ειδικότερα, κρίθηκε ότι το mezzanine ομόλογο είναι ικανό να δώσει στους επενδυτές που θα το αγοράσουν (έναντι τιμήματος που θα αντικατοπτρίζει τις προσδοκώμενες αποδόσεις από τις ανακτήσεις των "κόκκινων" δανείων), τις προσδοκώμενες αποδόσεις που αναμένουν και η Τράπεζα δεν θα χρειαστεί να καλύψει τυχόν μερισματικές ελλείψεις από το senior ομόλογο.

Εν τω μεταξύ, για την άλλη τιτλοποίηση, αυτή του χαρτοφυλακίου Pillar στεγαστικών NPLs ύψους 2 δισ. ευρώ, η Eurobank, έχει λάβει πέντε δεσμευτικές προσφορές, αλλά συνεχίζει τη διαπραγμάτευση με τρεις ενδιαφερόμενους, οι οποίοι έχουν υποβάλλει επίσης μη δεσμευτικές προσφορές για το Cairo. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, πρόκειται για τους PIMCO, B2Kapital και την κοινοπραξία Elliott – Bain – Cerved.

Και για τις δύο τιτλοποιήσεις, αλλά και για τη θυγατρική εταιρία διαχείρισης FPS, η Eurobank αναμένει δεσμευτικές προσφορές στα τέλη Ιουλίου.

Πηγή: www.capital.gr

 

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text