Αρχική | Εταιρίες | Τράπεζες | Εκδοση ομολόγου δρομολογεί άμεσα η Τράπεζα Πειραιώς

Εκδοση ομολόγου δρομολογεί άμεσα η Τράπεζα Πειραιώς

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Εκδοση ομολόγου δρομολογεί άμεσα η Τράπεζα Πειραιώς

Επί ποδός για την έκδοση ομολόγου Tier II, που θα ενισχύσει τα κεφάλαιά της, είναι η Τράπεζα Πειραιώς, η διοίκηση της οποίας με επικεφαλής τον διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου κ. Χρήστο Μεγάλου βρίσκεται στο Λονδίνο, στο πλαίσιο επαφών με επενδυτές. Τη διοργάνωση των συναντήσεων έχουν αναλάβει οι επενδυτικοί οίκοι Goldman Sachs και UBS και σύμφωνα με πληροφορίες το βιβλίο προσφορών αναμένεται να ανοίξει την επόμενη εβδομάδα.

Στόχος είναι η έκδοση ομολόγου Tier ΙΙ για την κεφαλαιακή ενίσχυση της τράπεζας, στο πλαίσιο της σχετικής υποχρέωσης που έχει αναλάβει έναντι του SSM. Η διοίκηση της τράπεζας, που βρίσκεται στο Λονδίνο από τις αρχές της εβδομάδας, πραγματοποιεί μπαράζ επαφών με επενδυτές, επιδιώκοντας να αξιοποιήσει το θετικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί στις αγορές. Στόχος είναι από την έκδοση να αντληθούν περί τα 300 εκατ. ευρώ, αλλά το τελικό ποσό θα διαμορφωθεί ανάλογα με τη ζήτηση που θα υπάρξει και την τιμολόγηση της έκδοσης, που πιθανολογείται ότι θα διαμορφωθεί μεταξύ 8%-9%. Αρωγός στην προσπάθεια της τράπεζας είναι το υψηλό επενδυτικό ενδιαφέρον το τελευταίο διάστημα –μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών– για τους τραπεζικούς τίτλους, το οποίο αποτυπώνεται και στην άνοδο της τιμής της μετοχής της Πειραιώς κατά 82% από τις 24 Μαΐου.

Ο τίτλος θα εκδοθεί από την Piraeus Group Finance PLC, με εγγυητή την Τράπεζα Πειραιώς, και την έκδοση αναμένεται να αξιολογήσουν οι οίκοι Moody’s και S&P με Caa3 και CCC αντίστοιχα στην έκδοση. Η έκδοση θα είναι τύπου 10NC5 (δεκαετές με μη δυνατότητα ανάκλησης πριν από την πάροδο της πρώτης πενταετίας), στο άμεσο μέλλον, ανάλογα με τις συνθήκες στην αγορά.

Υπενθυμίζεται ότι η δέσμευση που έχει αναλάβει η τράπεζα έναντι των εποπτικών αρχών είναι η κεφαλαιακή της ενίσχυση με 500 εκατ. ευρώ, αλλά μετά τη συμφωνία που υπεγράφη με τον σουηδικό όμιλο Intrum για την ανάθεση της διαχείρισης του χαρτοφυλακίου των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ύψους 27 δισ. ευρώ, μέρος της κεφαλαιακής ανάγκης καλύπτεται από το τίμημα της συναλλαγής, το οποίο διαμορφώθηκε στα 328 εκατ. ευρώ. Η συμφωνία με την Intrum υπολογίζεται ότι επιφέρει άμεσο κεφαλαιακό όφελος κατά 80 μονάδες βάσης, με προοπτική το όφελος αυτό να φτάσει έως τις 100 μονάδες βάσης.

Η υπογραφή της συμφωνίας με την Intrum εκτός από τον θετικό κεφαλαιακό αντίκτυπο έχει ευρύτερη σημασία, καθώς προεξοφλεί την ταχύτερη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων της τράπεζας σε συνδυασμό με τη σημαντική αποκλιμάκωση του κόστους λειτουργίας μέσω της μεταφοράς της μονάδας ανάκτησης μη εξυπηρετούμενων δανείων και των 1.300 υπαλλήλων που εργάζονται σε αυτή, σε ανεξάρτητη εταιρεία στην οποία η Τράπεζα Πειραιώς θα διατηρήσει το 20%. Το πλάνο προβλέπει ότι το 2019 τα κόκκινα δάνεια θα μειωθούν κατά 3,5 δισ. ευρώ, το 2020 κατά 6,5 δισ. ευρώ και κατά 5 δισ. ευρώ το 2021. Το φιλόδοξο πλάνο που έχει θέσει η διοίκηση της τράπεζας βασίζεται στην παραδοχή πως η Intrum επιτυγχάνει υπεραπόδοση της τάξης του 10% στις χώρες όπου δραστηριοποιείται, προεξοφλώντας ότι το πλάνο μείωσης των NPEs είναι ρεαλιστικό.

Με βάση τα στοιχεία του α΄ τριμήνου ο pro-forma δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της τράπεζας (CET-1), προσαρμοσμένος για τη μείωση σταθμισμένου ενεργητικού από την πώληση των δραστηριοτήτων στη Βουλγαρία, η ολοκλήρωση της οποίας επίκειται, διαμορφώθηκε στο 13,7%. Στο πλαίσιο του εταιρικού μετασχηματισμού (Agenda 2023) που ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας κ. Χρήστος Μεγάλου, στόχος είναι o δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας του ομίλου να ενισχυθεί έως το 2023 κατά 200 μονάδες βάσης πάνω από τον απαιτούμενο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας, που διαμορφώνεται στο 14%.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text