Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Άρης Καρυτινός: Πότε θα προχωρήσουμε σε ΑΜΚ στην Εθνική Πανγαία

Άρης Καρυτινός: Πότε θα προχωρήσουμε σε ΑΜΚ στην Εθνική Πανγαία

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Άρης Καρυτινός: Πότε θα προχωρήσουμε σε ΑΜΚ στην Εθνική Πανγαία

Του Δημήτρη Δελεβέγκου

Όταν ωριμάσουν οι συνθήκες, εκ των πραγμάτων, μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, θα προχωρήσει η Εθνική Πανγαία σε Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της οποίας το ύψος εκτιμάται ότι θα μπορούσε να αγγίξει τα 400 εκατ. ευρώ.

Αυτό ανέφερε, χθες, κατά τη γενική συνέλευση, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνική Πανγαία Άρης Καρυτινός, με την ΑΜΚ να αποσκοπεί στη χρηματοδότηση του επενδυτικού προγράμματος της ΑΕΕΑΠ, αλλά και στην ενίσχυση του ποσοστού της ελεύθερης διασποράς (free float).

Το τελευταίο ανέρχεται σε 2%, μετά και την απόκτηση, πρόσφατα, του 32,7% της Εθνική Πανγαία από την Invel Real Estate και την CL Hermes Opportunities προς 390 εκατ. ευρώ. Προς την κατεύθυνση αυτή, η εταιρεία θα προχωρήσει στην διαμόρφωση  χαρτοφυλακίου με το κατάλληλο μίγμα ακινήτων, ώστε αυτά  να είναι ελκυστικά στους ξένους επενδυτές. "Το free float είναι χαμηλό και, σε καμία περίπτωση, δεν προσιδιάζει στον χαρακτήρα που θέλουμε να έχει η εταιρεία. Περιμένουμε την κατάλληλη στιγμή για την ΑΜΚ που θα βοηθήσει σημαντικά στη ρευστότητα της εταιρείας” ανέφερε ο κ. Καρυτινός.

"Θέλουμε να πιστεύουμε ότι το επόμενο διάστημα η πορεία προς την κανονικότητα θα είναι μεγαλύτερη” σημείωσε ο απερχόμενος πρόεδρος της Εθνική Πανγαία Χρήστος Πρωτόπαπας.

Άνω των 2 δισ. η αξία του χαρτοφυλακίου

Σήμερα η αξία του χαρτοφυλακίου της Εθνική Πανγαία ανέρχεται σε 1,8 δισ. ευρώ και αναμένεται να αγγίξει τα 2 δισ. ευρώ, όταν ολοκληρωθούν τυπικά οι εξαγορές για τις οποίες έχουν συναφθεί δεσμευτικές συμφωνίες και προσύμφωνα. Η εισηγμένη θα προχωρήσει στην ανάπτυξη ακινήτων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Χανιά, με ένα από τα μεγάλα έργα που δρομολογεί να αφορά την υλοποίηση τουριστικής επένδυσης της τάξης των 50 εκατ. ευρώ, από κοινού με την Dimand, σε δύο εκτάσεις που διαθέτει η ΑΕΠ Χανίων, της οποίας το 40% ανήκει στην ΑΕΕΑΠ.

Τα προς υλοποίηση έργα της εταιρείας περιλαμβάνουν την ανάπτυξη σύγχρονων γραφειακών χώρων (9,1 χιλ. τ.μ.) σε δύο όμορα οικόπεδα που απέκτησε, προς 4,2 εκατ. ευρώ, πέρσι, στην οδό Φραγκοκκλησιάς στο Μαρούσι (Αττική) συνολικής επιφάνειας 5,2 χιλ. τ.μ.. Η συνολική επένδυση αναμένεται να διαμορφωθεί σε 13,5 εκατ. ευρώ, βρίσκεται στο στάδιο της αδειοδότησης και προσελκύει, ήδη, σημαντική ζήτηση.

Παράλληλα, σχεδιάζει να προχωρήσει στην ανακατασκευή δύο ακινήτων στην Αθήνα που αποτελούν τμήμα της πρόσφατης συμφωνίας με την τράπεζα Κύπρου. Πρόκειται για  δύο όμορα εμπορικά ακίνητα εκ των οποίων το ένα είναι συνολικής επιφάνειας 6,9 χιλ. τ.μ. περίπου και βρίσκεται επί της Λεωφόρου Συγγρού & Λαγουμιτζή και το δεύτερο συνολικής επιφάνειας 2 χιλ. τ.μ. περίπου βρίσκεται επί των οδών Ευρυδάμαντος και Λαγουμιτζή.

Μικρό απόθεμα

Όπως ανέφερε ο κ. Καρυτινός, στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης, το απόθεμα των διαθέσιμων, υψηλών προδιαγραφών κτηρίων γραφείων, είναι σχεδόν ανύπαρκτο, με την εταιρεία να μην αγοράζει επαγγελματικούς χώρους σε απόδοση χαμηλότερη από 7%. Πάντως, μένει να φανεί εάν η τράπουλα ανακατευτεί ξανά μετά τις εκλογές, σε περίπτωση που η νέα κυβέρνηση αλλάξει επί τα βελτίω το υφιστάμενο φορολογικό πλαίσιο που έχει επταπλασιαστεί με τον σχετικό συντελεστή να διαμορφώνεται από 0,105% σε 0,75%.

Πηγή: www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text