Αρχική | Χρηματιστήριο | Εισηγμένες Εταιρίες | «Βυθίζεται» 9% στα 1,90 ευρώ η ΔΕΗ λόγω φημών για ζημιές 254 εκατ. στο α' 3μηνο του 2019

«Βυθίζεται» 9% στα 1,90 ευρώ η ΔΕΗ λόγω φημών για ζημιές 254 εκατ. στο α' 3μηνο του 2019

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
«Βυθίζεται» 9% στα 1,90 ευρώ η ΔΕΗ λόγω φημών για ζημιές 254 εκατ. στο α' 3μηνο του 2019

Οι νέες μεγάλες ζημιές που αναμένονται για τη ΔΕΗ δεν αποκλείεται να δημιουργήσουν θέμα και στους όρους των δανείων που έχει υπογράψει με τις τράπεζες

Ισχυρές απώλειες που ξεπερνούν το 9% καταγράφει η μετοχή της ΔΕΗ, λόγω φημών για νέες μεγάλες ζημιές άνω των 250 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2019 (δείτε εδώ σχετικά).

Πιο αναλυτικά η μετοχή βρίσκεται στα 1,90 ευρώ με απώλειες πάνω από 9% και αποτίμηση 443 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τους αναλυτές η ΔΕΗ θα εμφανίσει στο πρώτο τρίμηνο νέες μεγάλες ζημιές ύψους 254 εκατ. ευρώ και αρνητικό EBITDA κατά 80 εκατ. ευρώ και δεν αποκλείεται να επηρεάσει τις συμφωνίες με τις τράπεζες για τα δάνεια.

Η ΔΕΗ αναζητά λύσεις για να ξεπεράσει το πρόβλημα.

Η μετοχή της ΔΕΗ έκλεισε χθες (20/6) με απώλειες 1,88% και στα 2,09 ευρώ.

Ωστόσο μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και την προκήρυξη εθνικών πρόωρων εκλογών κατέγραψε σημαντική άνοδο και πλέον από την αρχή του έτους ενισχύεται 61%.

Στη χρήση 2018 δημοσίευσε αρνητικά αποτελέσματα με αποτέλεσμα να βυθιστεί η τιμή της μετοχής.

Ο καθαρός δανεισμός είναι στα 3,7 δισ. ευρώ και οι ζημιές ανήλθαν στα 542 εκατ. ευρώ από συνεχιζόμενες δραστηριότητες.

Τα ίδια κεφάλαια υποχώρησαν στα 3,94 δισ. ευρώ από 5,61 δισ. ευρώ.

Τι ανέφερε νωρίτερα το bankingnews.gr

"Κίνδυνος Θάνατος" για τη ΔΕΗ το αρνητικό EBITDA της επιχείρησης στο πρώτο τρίμηνο του 2019

«Καμπανάκι» για την κατάσταση της ΔΕΗ έχουν χτυπήσει οι οικονομικές υπηρεσίες της εταιρίας προειδοποιώντας για την αδυναμία της εταιρίας να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της έναντι σε εργολάβους, προμηθευτές και φορείς της αγοράς μετά τον Αύγουστο εάν δεν ληφθούν μέτρα ενίσχυσης κατά 300 εκατ. ευρώ.

Αφορμή για το συναγερμό που χτύπησε στη ΔΕΗ στάθηκαν τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του έτους.

Μετά τα δραματικά αποτελέσματα του 2018 όπου η χρήση έκλεισε με ζημιές άνω των 900 εκατ. ευρώ, το πρώτο τρίμηνο του έτους φέρεται να κλείνει με ζημιές ύψους 250 εκατ. ευρώ περίπου και αρνητικό EΒΙTDA κατά 80 εκατ. ευρώ διαμορφώνοντας συνθήκες που φέρουν την επιχείρηση στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε προ ημερών η οικονομική διευθύντρια της επιχείρησης κ. Κονιδά ενημέρωσε τη διοίκηση και τους γενικούς διευθυντές για τα προβλήματα που δημιουργούνται για την επιχείρηση από τα πολύ κακά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του έτους, το οποίο μάλιστα είναι καλύτερο από το δεύτερο λόγω της υψηλής υδραυλικότητας και της αντίστοιχης λειτουργίας των χαμηλού λειτουργικού κόστους υδροηλεκτρικών μονάδων.

Οι επισημάνσεις των οικονομικών υπηρεσιών της ΔΕΗ αναφέρονται στο γεγονός ότι δεν είναι πλέον διατηρήσιμοι δείκτες που διασφαλίζουν τις Τράπεζες έναντι των δανείων που έχουν παραχωρήσει στη ΔΕΗ με αποτέλεσμα να μπορούν να ενεργοποιηθούν ρήτρες για την άμεση επιστροφή των δανείων.

Ένας τέτοιος δείκτης είναι αυτός της ρευστότητας (EBTDA προς τόκους πάνω από δύο), ενώ οι συμβάσεις περιέχουν και ρήτρα επιστροφής δανείου όταν οι ανεξόφλητες οφειλές προς τρίτους κινούνται από ένα όριο και πάνω (πλαφόν) το οποίο η ΔΕΗ, σύμφωνα με την ενημέρωση της κ. Κονιδά ξεπερνάει τον Αύγουστο.

Η διοίκηση της ΔΕΗ αναζητάει εναγωνίως λύση σωτηρίας  αφού το ενδεχόμενο να «σκάσει η βόμβα» στα χέρια της πριν προλάβει να περάσει στην επόμενη κυβέρνηση είναι πλέον πολύ πιθανό.

Προσπάθεια βελτίωσης του EBIDTA

Οι προσπάθειες τις τελευταίες ημέρες κινούνται σε δύο κατευθύνσεις. Αφενός στην βελτίωση του EBITDA  προκειμένου να διατηρηθεί ο δείκτης ρευστότητας (EBITDA προς τόκους πάνω από δύο) και να μην μπορούν οι Τράπεζες να ενεργοποιήσουν σχετική ρήτρα για επιστροφή των δανείων και αφετέρου στην ενίσχυση της ρευστότητας, ώστε να μην επιδεινωθεί περαιτέρω ο βαθμός ανταπόκρισης στις οικονομικές της υποχρεώσεις προς προμηθευτές και εργολάβους.

Λύσεις αναζητούνται σε δύο κατευθύνσεις.

Η πρώτη αφορά στην προσπάθεια να μην υπάρξει εγγραφή πρόβλεψης ύψους 109 εκατ. ευρώ για τόκους υπερημερίας που διεκδικεί ο ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ για παρακρατήσεις ποσών προς την αγορά ηλεκτρισμού, κάτι που προϋποθέτει παραίτηση του ΑΔΜΗΕ από την σχετική απαίτηση και γι’ αυτό το λόγο έχει σύμφωνα με πληροφορίες ζητηθεί η παρέμβαση του κ. Σταθάκη.

Σε αυτή την περίπτωση, για την οποία πάντως οι οικονομικές υπηρεσίες της ΔΕΗ έχουν εκφράσει ενστάσεις, βελτιώνεται το EBITDA του πρώτου τριμήνου και διατηρείται ο δείκτης ρευστότητας που έχουν θέσει ως ρήτρα οι Τράπεζες στις δανειακές τους συμβάσεις.

Η δεύτερη αφορά σε κονδύλι ύψους 200-300 εκατ. ευρώ ως επιστροφή δαπανών για Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) του 2011.

Για την ανάκτηση αυτού του ποσού από τον προϋπολογισμό είχε προβλεφθεί τροπολογία που τελικά δεν πρόλαβε να κατατεθεί στη Βουλή.

Η διοίκηση της ΔΕΗ πιέζει είτε για την ανάκτησή τους με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, θέμα για το οποίο ο κ. Σταθάκης επισκέφτηκε προχθές το πρωϊ τον κ. Τσακαλώτο, είτε μέσω απόφασης της ΡΑΕ.

Πρόκειται για λύση εξαιρετικά βραχυπρόθεσμου ορίζοντα η οποία μάλιστα θα πρέπει να προχωρήσει πριν το κλείσιμο του τριμήνου, δηλαδή σε διάστημα 10 ημερών.

Αν δεν προχωρήσουν τα δύο αυτά μέτρα είναι πολύ πιθανόν η ΔΕΗ να μην ανακοινώσει αποτελέσματα τριμήνου.

Είναι όμως υποχρεωμένη να ενημερώσει τις Τράπεζες γι’ αυτό και η αγωνία σε κάθε περίπτωση κορυφώνεται.

Πηγή: www.bankingnews.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text