Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Μεγάλες οι κυβερνητικές ευθύνες για τις εξελίξεις στη ΔΕΗ

Μεγάλες οι κυβερνητικές ευθύνες για τις εξελίξεις στη ΔΕΗ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Μεγάλες οι κυβερνητικές ευθύνες για τις εξελίξεις στη ΔΕΗ

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Τον περασμένο Νοέμβριο, η διοίκηση της ΔΕΗ είχε παρουσιάσει συγκεκριμένη πρόταση για θέσπιση ρήτρας διοξειδίου του άνθρακα στα τιμολόγια του ρεύματος. Πίσω από την πρόταση της διοίκησης της ΔΕΗ, βρισκόταν η προσπάθεια της επιχείρησης να προχωρήσει την έκδοση του νέου διεθνούς ομολόγου. Στα roadshow που είχαν προηγηθεί, ο σύμβουλος που η ΔΕΗ είχε προσλάβει για την προετοιμασία, είχε εισπράξει από πλευράς επενδυτών θετική ανταπόκριση υπό τον όρο ότι η εταιρεία θα αποκτήσει κοστοστρέφεια στα τιμολόγιά της.

Το αίτημα της ΔΕΗ που διατυπώθηκε αρκετές φορές το επόμενο διάστημα, απερρίφθη μετ᾽ επιτάσεως από το υπουργείο Ενέργειας για καθαρά πολιτικούς λόγους: η κυβέρνηση πολλές φορές χρησιμοποιεί το επιχείρημα ότι επί ημερών της δεν υπήρξε αύξηση στην τιμή του ρεύματος και δεν ήθελε λίγους μήνες πριν από τις εκλογές να υπάρχει καμία αλλαγή στα τιμολόγια.

Εν τω μεταξύ η ΔΕΗ η οποία ήδη από την περυσινή χρήση εμφάνιζε ζημιές, κυρίως λόγω της αύξησης του κόστους αγοράς δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα, αναγκάστηκε να αναβάλει επ᾽ αόριστον την έκδοση του διεθνούς ομολόγου που ήταν σχεδιασμένη για το πρώτο δίμηνο του 2019.

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ΔΕΗ βαρύνεται με σημαντικό κόστος εκπομπών CO2 καθώς ο παραγωγικός της στόλος περιλαμβάνει τον εξαιρετικά ρυπογόνο λιγνίτη και μονάδες μεγάλης ηλικίας και χαμηλής απόδοσης.

Αποτέλεσμα, της κυβερνητικής απόφασης να μην ενεργοποιήσει την πρόταση της ΔΕΗ για θέσπιση ρήτρας διοξειδίου του άνθρακα, ήταν η επιχείρηση αφενός μεν να συνεχίσει να λειτουργεί με ζημιές και το 2019, όπως συνέβη το 2018 όταν ξεκίνησε το διεθνές ράλι της τιμής των ρύπων, αφετέρου δε να αναγκαστεί η διοίκηση της εταιρείας να αναζητήσει μέσω άλλων τρόπων να υποκαταστήσει τη ρευστότητα που ανέμενε μέσω της έκδοσης του νέου ομολόγου. Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία αποπλήρωσε κανονικά το υπόλοιπο του διεθνούς ομολόγου του 2015, περίπου 350 εκατ. ευρώ, κανονικά στις αρχές Μαΐου.

Και βέβαια υπάρχει και η υπόθεση των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας. Πρόκειται για διεκδικήσεις που έχει εγείρει η ΔΕΗ, η οποία θεωρεί ότι έχει υποανακτήσει τα κόστη που δαπάνησε για την ηλεκτροδότηση των νησιών και των κοινωνικών τιμολογίων, στην περίοδο 2007 - 2011. Στην πραγματικότητα, οι επιστροφές των παλιών ΥΚΩ είναι ένας από τους τρόπους που "εφευρέθηκαν” από την κυβέρνηση προκειμένου το ταμείο της ΔΕΗ να συνεχίσει να αντλεί ρευστότητα από τον κρατικό προϋπολογισμό. Συνέβη μία φορά στα τέλη του 2018 όταν η ΔΕΗ πήρε χρήματα από το υπερπλεόνασμα, επρόκειτο να συμβεί και δεύτερη, ωστόσο προέκυψαν οι πρόωρες εκλογές και δεν πέρασε η σχετική νομοθετική ρύθμιση. Κάποιες πληροφορίες θέλουν η καταβολή να δρομολογείται χωρίς τροπολογία, αφού έκλεισε η βουλή, με απόφαση της ΡΑΕ που θα ανοίξει το δρόμο για την καταβολή περίπου 250 εκατ. ευρώ.

Αυτός είναι και ο βασικός απρόβλεπτος παράγοντας που επικαλέστηκε η ΔΕΗ στη χθεσινή της ανακοίνωση κάνοντας λόγο για μεγέθη που δεν έχουν οριστικοποιηθεί. Εδώ να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες, χθες υπήρξε προγραμματισμένη σύγκληση του συμβουλίου διοίκησης της επιχείρησης στην οποία τέθηκε και το θέμα των οικονομικών μεγεθών της επιχείρησης.

Πάντως είναι σαφές ότι την υπόθεση ΔΕΗ θα κληθεί να διαχειριστεί, απασφαλίζοντας την ωρολογιακή βόμβα, με έτοιμο σχέδιο δράσης, η επόμενη κυβέρνηση. Αρμόδια στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, απαντούν με νόημα ότι έχουν γνώση οι φύλακες και ότι ήδη υπάρχει συγκεκριμένο πλάνο διαχείρισης που θα έχει ως κύριο χαρακτηριστικό την ενίσχυση της ρευστότητας της επιχείρησης, προκειμένου να υπάρξει χρόνος για να αποφασιστούν κάποιες πιο μεσοπρόθεσμες αλλαγές που θα συντελέσουν στη βιώσιμη και ανταγωνιστική λειτουργία της ΔΕΗ. Σε κάθε περίπτωση το μήνυμα που εκπέμπεται από την Πειραιώς είναι ότι η Νέα Δημοκρατία έχει εγκαίρως και με σοβαρότητα προειδοποιήσει για το μέγεθος του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί από τις κυβερνητικές επιλογές (όχι μόνο στο θέμα των τιμολογίων) και ταυτόχρονα υπάρχει συγκεκριμένος σχεδιασμός που διασφαλίζει την επόμενη ημέρα για την επιχείρηση.

Πηγή: www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text