Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Ελαστρον: Ανεβάζει εξαγωγές, μειώνει δάνεια

Ελαστρον: Ανεβάζει εξαγωγές, μειώνει δάνεια

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Αύξηση πωλήσεων με αιχμή του δόρατος τις εξαγωγές και κερδοφορία αντίστοιχη της περυσινής σημειώνει κατά το πρώτο εξάμηνο η Έλαστρον, σύμφωνα με δηλώσεις του οικονομικού διευθυντή της εισηγμένης εταιρείας Βασίλη Μάνεση, στα πλαίσια της χθεσινής τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων.

 

Ειδικότερα, οι εξαγωγές από το 29% του συνολικού κύκλου εργασιών το 2017, ανέβηκαν πέρυσι στο 33% και στο πρώτο μισό της φετινής χρονιά προσεγγίζουν το 39% σε ποσότητες και αξίες.

 

Ο κ. Μάνεσης απέδωσε την περυσινή ζημία του ομίλου στο χαμηλό μικτό περιθώριο κέρδους, το οποίο κυρίως οφείλεται στην έντονη μεταβλητότητα που σημείωσε η διεθνής τιμή του χάλυβα (λόγω του αντικειμένου της εργασίας της, η Έλαστρον αναγκάζεται να διατηρεί υψηλά αποθέματα).

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης εταιρείας Αθανάσιος Καλπίνης τόνισε πως «στρατηγική μας σε μια εγχώρια αγορά που παραμένει πολύ δύσκολη, είναι η αύξηση των εξαγωγών μας, οι οποίες -αν και με χαμηλότερο μικτό περιθώριο- αποπληρώνονται σε πολύ συντομότερο χρονικό διάστημα και έτσι βελτιώνεται η χρηματοοικονομική μας κατάσταση. Όσο και αν η ρευστότητά μας είναι ισχυρή, οι τόκοι αποτελούν ένα αξιοσημείωτο ποσοστό του κόστους μας. Ο στόχος μας αυτός υλοποιήθηκε τόσο το 2018, όσο και μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2019. Αν τώρα, πουλήσουμε και ακίνητη περιουσία που δεν χρησιμοποιούμε, τότε ο δανεισμός μας θα μειωθεί ακόμη περισσότερο. Θα μπορούσαμε να εκποιήσουμε τα ακίνητα που διαθέτουμε σε Θεσσαλονίκη και Σκαραμαγκά, ωστόσο δεν έχουμε κανένα λόγο να βιαζόμαστε. Ο ισολογισμός μας είναι ισχυρός και είμαστε σε θέση να περιμένουμε μέχρις ότου επιτύχουμε τιμήματα που να μας ικανοποιούν. Στο μέτωπο τώρα της πορείας της τιμής του χάλυβα, η έντονη μεταβλητότητα συνεχίζεται και φέτος και αυτό φυσικά εξακολουθεί να μας επηρεάζει».

Επίσης, απαντώντας ο κ. Αθανάσιος Καλπίνης σε σειρά ερωτημάτων που υπέβαλαν μέτοχοι, σημείωσε μεταξύ άλλων:

• Η ελληνική αγορά εμπορίας ειδών σιδήρου-χάλυβα δεν έχει ακόμη εξυγιανθεί, με ενδεικτικό να είναι το φαινόμενο των πολύ μεγάλων περιθωρίων πίστωσης. Η ζήτηση θα μπορούσε να αυξηθεί σημαντικά στο μέλλον σε περίπτωση που ξεκινούσε μια γενικότερη περίοδος υψηλότερων επενδύσεων στη χώρα, ωστόσο τον τελευταίο μήνα έχει υποχωρήσει πιθανότατα λόγω του προεκλογικού κλίματος».

• Η πολιτική ταριφών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε θεωρητική βάση έχει τόσο πλεονεκτήματα, όσο και μειονεκτήματα για την εταιρεία. Μέχρι τώρα όμως, δεν έχει αρχίσει να την επηρεάζει.

• «Δεν έχουμε σχηματίσει άποψη για το διαφαινόμενο deal μεταξύ των εταιρειών του κλάδου ΣΙΔΜΑ και Μπήτρος και αυτό γιατί δεν γνωρίζουμε ούτε τους όρους ανταλλαγής, ούτε τις τραπεζικές διευθετήσεις που θα συμφωνηθούν. Θέλουμε να ελπίζουμε πως οι όροι που θα ισχύσουν δεν θα αλλοιώνουν τον υγιή ανταγωνισμό».

• Σε ότι αφορά τα Θερμοκήπια Θράκης (joint venture με τα Πλαστικά ΘράκηςΠΛΑΘ -1,90%) από το φετινό Μάρτιο βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία τα θερμοκήπια (παραγωγή ντομάτας και αγγουριού) και των 150 στρεμμάτων. Είμαστε ικανοποιημένοι από την επένδυση, τα φετινά αποτελέσματα θα είναι θετικά και η προβλεπόμενη πορεία του 2020 ακόμη καλύτερη (πλήρης λειτουργία σε δωδεκάμηνη βάση, είσπραξη επιδοτήσεων).

• Η συνολική έκταση των Θερμοκηπίων Θράκης είναι περίπου 500 στρέμματα, αλλά μέχρι σήμερα δεν υπάρχει απόφαση των δύο συνεταίρων για περαιτέρω επέκταση.

• Η εταιρεία έχει αγοράσει όμορη των εγκαταστάσεών της έκταση στον Ασπρόπυργο με στόχο την αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας κατά τα επόμενα χρόνια.

Η χθεσινή τακτική γενική συνέλευση αποφάσισε τη μη διανομή μερίσματος στους μετόχους της.

Στέφανος Kοτζαμάνης

kotzamanis@euro2day.gr

Πηγή: www.euro2day.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text