Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Τι αποκαλύπτει η αίτηση ειδικής διαχείρισης της Eurobank για τη Ναυτεμπορική - Από τον Ιούλιο 2017 το αδιέξοδο

Τι αποκαλύπτει η αίτηση ειδικής διαχείρισης της Eurobank για τη Ναυτεμπορική - Από τον Ιούλιο 2017 το αδιέξοδο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Τι αποκαλύπτει η αίτηση ειδικής διαχείρισης της Eurobank για τη Ναυτεμπορική - Από τον Ιούλιο 2017 το αδιέξοδο

Οι δεσμεύσεις που δεν τηρήθηκαν από τους βασικούς μετόχους, η ανοχή της τράπεζας και η διόγκωση των χρεών

Από τον Ιούλιο του 2017 είχαν αποδεχθεί το αδιέξοδο η Ειρήνη και Αγγέλα Αθανασιάδη, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος αντίστοιχα της εταιρείας «Ναυτεμπορική Πάνος  Αθανασιάδης και ΣΙΑ Ανώνυμη Εταιρεία» όπως προκύπτει από την αίτηση της Eurobank προς το Μονομελές Πρωτοδικείο για υπαγωγή σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης εν λειτουργία που έχει στην κατοχή του το bankingnews.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην αίτηση   στις 13 Ιουλίου 2017 υπεγράφη μεταξύ της τράπεζας και των βασικών  μετοχών της εταιρείας ιδιωτικό συμφωνητικό με το οποίο  οι μέτοχοι ανέλαβαν  συγκεκριμένες υποχρεώσεις, η εκπλήρωση των οποίων τέθηκε ως προϋπόθεση για την εκ μέρους της αιτούσας τράπεζας, εξέταση λύσης ρύθμισης των οφειλών της και αναστολής των διωκτικών μέτρων εναντίον της εταιρείας.

Οι μέτοχοι συνομολόγησαν μέσω του συμφωνητικού την αδυναμία τους να ενισχύσουν τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας και ταυτόχρονα ότι η βιωσιμότητα  της εταιρείας προϋποθέτει λειτουργική και κεφαλαιακή αναδιάρθρωση μέσω της εισόδου επενδυτή.

Όπως αναφέρεται στο δικόγραφο οι βασικοί μέτοχοι Ειρήνη, Αγγέλα Μαριέττα Αθανασιάδη δεν τήρησαν τις αναληφθείσες υποχρεώσεις μέχρι τις 13 Νοεμβρίου 2017 και δεν υπήρξε πρόοδος ιδίως στην εξεύρεση κατάλληλου επενδυτή .

Στη  συνέχεια η διοίκηση της Eurobank αποδέχθηκε σχετικό αίτημα για παράταση  της  ισχύος  του ιδιωτικού  συμφωνητικού μέχρι την 31 Μαρτίου 2018, πλην όμως και η ως άνω καταληκτική ημερομηνία παρήλθε άπρακτη δίχως τα συμβαλλόμενη μέρη να μπορέσουν  καταλήξουν σε κοινό αποδεκτό πλάνο αναδιάρθρωσης των οφειλών της εταιρείας.

Η εικόνα του 2016 και …

Από την αίτηση της τράπεζας προς Μονομελές Πρωτοδικείου Αθηνών προκύπτει ότι οι ληξιπρόθεσμες τραπεζικές υποχρεώσεις της δεν φαίνεται ότι μπορούν να καλυφθούν ούτε από τις ροές της τρέχουσας δραστηριότητά της  και τούτο διότι η εταιρεία παρουσιάζει  στις  τρεις τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές χρήσεις (2016 ,2015 και 2014) ζημιές, γεγονός που αποτελεί ένδειξη  ότι δεν μπορεί να καλύψει ούτε τα λειτουργικά κόστη, πολλώ δε μάλλον  τους χρεωστικούς τόκους  των δανείων και τα δανειακά κεφάλαια.

Τα χρέη προς την τράπεζα ήταν 6.267.709,45 ευρώ σύμφωνα με τα οικονομικά  στοιχεία του 2016 ενώ η άμεση ρευστότητα όπως αποτυπώνεται στα Χρηματικά Διαθέσιμα του Κυκλοφορούντος Ενεργητικού της έφθανε στο ποσό των  85.146  ευρώ για την οικονομική χρήση του 2016.

Οι συνολικές υποχρεώσεις του ιστορικού συγκροτήματος έφθαναν τα 12.313.794  ευρώ  στα  τέλη του 2016 από τις  οποίες το ποσό των  6.499.887 ευρώ αποτελούσε βραχυπρόθεσμο  δανεισμό προς την Eurobank.

Οι  υποχρεώσεις της εταιρείας από φόρους και τέλη ανέρχονταν σε 1.148.846 ευρώ  για το 2016, σε 430.549,35 ευρώ το 2015 , ενώ  οι υποχρεώσεις προς τους ασφαλιστικούς  οργανισμούς ανέρχονταν σε 696.605 ευρώ το 2016 και 470.163,18 ευρώ το 2015.

… η ραγδαία επιδείνωση

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Grant Thornton ανέλαβε τη διενέργεια ελέγχου με ημερομηνία 11 Ιουνίου 2019 και διαπιστώνει ότι οι συνολικές οφειλές της εταιρείας προς το Ελληνικό  Δημόσιο έχουν αυξηθεί σε σχέση με τη χρήση του 2016 και ανέρχονται σε 2.058.320,69 ευρώ.

Αντίστοιχα , αύξηση  σημειώνεται και στις υποχρεώσεις προς τους ασφαλιστικούς οργανισμούς, το σύνολο των οποίων φθάνει σε 1.782,382,78 ευρώ.

Το σύνολο των οφειλών προς το Ελληνικό Δημόσιο είναι εκτός ρύθμισης ενώ από τις συνολικές οφειλές ύψους 1.782.000 προς τους ασφαλιστικούς οργανισμούς, το ποσό των 400.000 ευρώ είναι εκτός ρύθμισης.

Σύμφωνα με την Grant Thornton οι απαιτήσεις της τράπεζας φθάνουν τα 8.235.031 ευρώ με βάση τα στοιχεία του Ιουνίου 2019 στα οποία περιλαμβάνονται και οι μη καταβληθέντες τόκοι.

Οι μέτοχοι ήθελαν καθεστώς εξυγίανσης

Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως ισχυρίζεται η τράπεζα οι βασικοί μέτοχοι με προγενέστερη αίτησή τους είχαν ουσιαστικά κινηθεί προς την κατεύθυνση για να ενταχθεί η εταιρεία σε καθεστώς εξυγίανσης ομολογώντας την παύση πληρωμών

Το αίτημα της τράπεζας προς το Μονομελές Πρωτοδικείου Αθηνών είναι να εντάξει την εταιρεία στη διαδικασία ειδικής διαχείρισης, σύμφωνα με το άρθρο 68 του ν 4307/2014 και θα συζητηθεί  στις 24 Σεπτεμβρίου 2019.

Αξίζει να σημειωθεί ότι  οι εργαζόμενοι βρίσκονται επί ποδός πολέμου ζητώντας τα δεδουλευμένα και σε ανακοίνωσή τους δηλώνουν ότι είναι διατεθειμένοι να κρατήσουν ζωντανή την εφημερίδα και την ηλεκτρονική σελίδα naftemporiki.gr και ζητούν «από τις  εργοδότριες και την Τράπεζα, να πράξουν όλα τα αυτονόητα για να εξασφαλισθεί η ομαλή λειτουργία της εταιρείας, να διασφαλισθούν οι θέσεις εργασίας και η μισθοδοσία, όροι εκ των ων ουκ άνευ για την συνέχιση έκδοσης αυτής της οικονομικής εφημερίδας.»

Νίκος  Θεοδωρόπουλος

ntheo@bankingnews.gr

Πηγή: www.bankinews.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text