Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Αρνητικές οι αποδόσεις κρατικών ομολόγων ύψους 10 τρισ. δολαρίων

Αρνητικές οι αποδόσεις κρατικών ομολόγων ύψους 10 τρισ. δολαρίων

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Αρνητικές οι αποδόσεις κρατικών ομολόγων ύψους 10 τρισ. δολαρίων

Η μεγάλη αβεβαιότητα για τις εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία και οι προσδοκίες για νέα μέτρα στήριξης από τις κεντρικές τράπεζες αποτυπώνονται ξεκάθαρα στην υποχώρηση των αποδόσεων σε κρατικά ομόλογα άνω των 10 τρισ. δολαρίων κάτω από το μηδέν, παγκοσμίως.

Οι επενδυτές προτιμούν να επωμισθούν ακόμη και τις αρνητικές αποδόσεις που παρουσιάζουν τα πιο ασφαλή ομόλογα, με πρωταγωνιστές τα αξιόγραφα του γερμανικού χρέους, για να θωρακίσουν τα κεφάλαιά τους. Αρνητικό πρόσημο εμφάνισαν για πρώτη φορά στην Ιστορία και τα 10ετή γαλλικά ομόλογα ύστερα από τη δέσμευση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι πως θα στηρίξει την Ευρωζώνη εάν καταστεί αναγκαίο. Από όλα τα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης, συνολικού ύψους 7,87 δισ. ευρώ, τα 4,3 τρισ. ευρώ παρουσιάζουν αρνητικές αποδόσεις, σύμφωνα με στοιχεία της Tradeweb. Σε αυτή τη «συνομοταξία» περιλαμβάνονται τα 10ετή κρατικά ομόλογα της Αυστρίας και της Φινλανδίας.

Η σταθερότητα της παγκόσμιας οικονομίας κλονίζεται από ποικίλα μέτωπα, με βασικότερο την πολιτική προστατευτισμού που εφαρμόζουν οι ΗΠΑ υπό την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ. Πέραν των εμπορικών αντιπαραθέσεων της Ουάσιγκτον με τους ισχυρότερους εμπορικούς εταίρους της, όμως, οι αγορές βρίσκονται σε εγρήγορση λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων στη Μέση Ανατολή με επίκεντρο το Ιράν, της αβεβαιότητας για το εάν η Βρετανία θα αποχωρήσει με συμφωνία από την Ευρωπαϊκή Ενωση και της διαμάχης της Ρώμης με τις Βρυξέλλες για τον ιταλικό προϋπολογισμό.

Τα ελληνικά ομόλογα

Αλλά ακόμη και σε αυτήν τη συγκυρία αστάθειας και αβεβαιότητας, οι επενδυτές δεν παύουν να αναζητούν καλύτερες αποδόσεις. Μάλιστα, οι επενδυτές προτιμούν τα ελληνικά ομόλογα από τα ιταλικά. Τα αξιόγραφα της Ιταλίας βρίσκονται σε δυσμένεια λόγω της σύγχυσης που επικρατεί για την πορεία του προϋπολογισμού και της οικονομίας. Οπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, τα ελληνικά ομόλογα παρουσιάζουν πλέον τις πιο ικανοποιητικές αποδόσεις στην Ευρωζώνη μετά την πάροδο εννέα ετών από την κατάρρευση της οικονομίας. Κατά τη διάρκεια του τρέχοντος μηνός, το κόστος δανεισμού στα 5ετή ομόλογα της Ελλάδας υποχώρησε σε επίπεδα χαμηλότερα από την Ιταλία για πρώτη φορά μετά το 2008. Είναι δε παράδοξο εάν αναλογιστεί κανείς πως η βαθμολογία του ιταλικού χρέους είναι υψηλότερη από αυτήν του ελληνικού κατά τέσσερις βαθμίδες. «Προτιμούμε τους τίτλους ελληνικού χρέους από αυτούς της Ιταλίας», σχολιάζει ο Nικ Γουόλ, διαχειριστής χαρτοφυλακίων στη Merian Global Investors. Σε κάθε περίπτωση, «οι ευκαιρίες για υψηλότερες αποδόσεις δεν περνούν ανεκμετάλλευτες», σχολιάζει ο ίδιος στο πρακτορείο Reuters.

Η Fed και η ΕΚΤ

Το παγκόσμιο ράλι στις τιμές των ομολόγων, οι οποίες κινούνται αντίθετα από τις αποδόσεις, εντάθηκε μετά τις προσδοκίες των επενδυτών για τη λήψη νέων μέτρων στήριξης από τις κεντρικές τράπεζες, κυρίως, των ΗΠΑ και της Ευρωζώνης. Ιστορικά χαμηλά καταγράφονται από τη μία ημέρα στην άλλη. Χθες, οι αποδόσεις των 10ετών ισπανικών ομολόγων έφθασαν πρώτη φορά στο 0,36%. Μέσα στην εβδομάδα, οι αποδόσεις των 10ετών γερμανικών ομολόγων διολίσθησαν στο -0,3120%, αντανακλώντας επίσης νέο ιστορικό χαμηλό. Στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού, οι αποδόσεις των 10ετών αμερικανικών ομολόγων κινούνται πια κάτω από το 2%, ενώ αυτές των 2ετών υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 19 μηνών. Το ράλι αυτό –που έχει οδηγήσει σε αρνητικό πρόστιμο τις αποδόσεις κρατικών ομολόγων άνω των 10 τρισ. δολαρίων παγκοσμίως– εντάθηκε μετά τις συνεδριάσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στο διάστημα της τελευταίας εβδομάδας. Αυτήν την εβδομάδα, η Fed έστειλε ανάλογο μήνυμα στις αγορές με αυτό της ΕΚΤ την περασμένη Πέμπτη, αφήνοντας την πιθανότητα ανοικτή για μείωση των επιτοκίων στο άμεσο μέλλον.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text